Lifestyle

Sucuri naturale din comerț - cât e mit și cât e adevăr

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

5 minute timp de citit

Există sucuri naturale în comerț? Cât de indicat este să le consumăm? Ce se ascunde oare în spatele cuvântului “natural”? Sunt Lorena Săroiu, tehnician nutriționist și consilier în stil de viață sănătos ELA CLINIC, iar astăzi te invit să descoperi în rândurile de mai jos răspunsul la aceste întrebări.

Există sucuri naturale în comerț?

Ambalajele atractive, reclamele bine gândite și etichetele ce ies în evidență precum "natural", "fără conservați", "îmbogățit cu vitamine", te pot atrage într-o capcană periculoasă. Cel mai bun mod de a afla ce se ascunde cu adevărat în spatele acestor produse este să citești eticheta.

Să luăm un exemplu:

O băutură răcoritoare carbogazoasă conține 10.6 grame de zahăr pe 100ml.
Un suc "natural" din comerț, adesea preferat pentru simplul fapt că eticheta conține cuvântul "ananas", conține 11 grame de zahăr pe 100ml.

În ambele cazuri vorbim despre un zahăr procesat, rafinat, nu despre zahărul natural din fructe. Și cum bine știm deja, zahărul rafinat poate fi consumat cu ușurință în exces, devenind astfel unul dintre cele mai rele lucruri din alimentația noastră.

Zaharurile rafinate sunt mult mai periculoase pentru organism deoarece se absorb extrem de repede, se digeră foarte ușor și duc la o creștere bruscă a glicemiei. Această creștere bruscă va duce apoi la o scădere rapidă a glicemiei și din nou apare pofta "de dulce". De aici vorba "zahărul cere zahăr". 🙂

Alte efecte nocive ale zahărului rafinat consumat în exces

  • cauzează demineralizarea smalțului dentar
  • afectează sistemul cardiovascular
  • supraîncarcă organismul în timpul absorbției și digestiei
  • predispune la obezitate și diabet
  • poate crește riscul de depresie
  • slăbește sistemul imunitar
  • are efecte dăunătoare asupra ficatului
  • creează dependență
  • accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, a celulelor
  • poate duce la o acumulare excesivă de grăsime în ficat
  • afectează memoria și capacitatea de concentrare

Există alternative sănătoase? Bineînțeles!

  • O limonadă rece și răcoroasă, cu aromă de mentă (dacă simți nevoia, o poți îndulci cu o linguriță, două de îndulcitor precum stevia, eritritolul sau green sugar)
  • Sucuri proaspete din legume și fructe. Chiar dacă și ele conțin zaharuri naturale, au un avantaj – fibrele. Fibrele încetinesc procesul de digestie și împiedică creșterea bruscă a glicemiei. Alege varianta sucurilor obținute prin presare la rece deoarece acestea au un timp de stoarcere mai mare, o oxidare mult mai redusă și își păstrează mult mai bine nutrienții benefici pentru organism. Obții astfel un pahar plin de vitamine, antioxidanți și enzime benefice pentru organism!

Îți recomand să folosești aproximativ 70%-80% legume și 30%-20% fructe. Iată câteva exemple de sucuri delicioase și extrem de nutritive:

  • spanac, castravete, țelină apio, lămâie, ghimbir, măr (opțional: pătrunjel)
  • morcovi, mere, ghimbir
  • sfeclă, morcov, afine, lămâie, ghimbir
  • kale, țelină apio, castravete, ananas, lămâie
  • Smoothie-uri de legume și fructe, în care poți adăuga o sursă de grăsimi sănătoase (semințe, nuci, avocado, unt de arahide) și o sursă de proteine de bună calitate, precum iaurtul.

Poate te întrebi de ce nu încadrez aici și fresh-urile de portocale sau sucurile de fructe, corect?

Ei bine, gândește-te la un singur lucru: când mănânci o portocală, mănânci o singură portocală; când bei un fresh de portocale, bei zahărul a cel puțin patru portocale. Chiar dacă este natural, este prea mult zahăr. Așa cum spun de fiecare dată, nu există alimente interzise, ci doar alimente care ar trebui consumate mai rar și în contextul potrivit.

Este o zi călduroasă, ai ieșit cu cei dragi și ți-e poftă de un fresh de portocale? Minunat, savurează-l! Însă ideal ar fi să îl asociezi cu o masă bogată în proteine (carne slabă, pește, produse din soia etc) și fibre (o salată generoasă plină cu frunze verzi).

Ține minte: alegerile corecte sunt cheia unei alimentații sănătoase. Informează-te înainte de a consuma un anumit produs și oferă-i corpului tău combustibil de bună calitate pentru a funcționa optim.

Dacă ai nevoie de ajutor specializat, te așteptăm la Ela Clinic

Ai grijă de tine și de corpul tău! ☺️

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.