Psihonutritie

Ce înseamnă și cum te ajută un grup de suport

Andreea CoțofanăAndreea Coțofană

Andreea Coțofană

4 minute timp de citit

Când începi să slăbești, un grup de suport te poate ajuta să-ți atingi mai ușor obiectivele. Slăbitul este un proces complex și poate deveni dificil atunci când ești singur. Numele meu este Andreea Coțofană sunt facilitator grup de suport, coach și tehnician nutriționist ELA CLINIC și astăzi o să-ți arăt cum te poate ajuta un grup de suport în procesul tău de slăbit.

Ce reprezintă un grup de suport

Grupul de suport este o adunare de adulți care împărtășesc o preocupare sau un interes comun despre sănătate și wellbeing. Ședințele se concentrează pe situații și subiecte ce ridică dificultăți în viața oamenilor sau asupra anumitor condiții ce încetinesc sau sabotează îndeplinirea obiectivelor dorite.

Grupul de suport este o modalitate bună de a împărtăși trăirile tale cu ceilalți și de a învăța din experiențele lor. Studiile recente au descoperit că persoanele care urmează programe de slăbit ce includ grupuri de suport slăbesc mai eficient şi se menţin pe termen lung.

Ce oferă grupul de suport

Să rămâi motivat de unul singur este greu. Dar dacă găsești un grup în care simți că poți să te deschizi și cu care poți să comunici sincer, asta te poate ajuta enorm să te ții pe drum.

Scopul acestor întâlniri este de a forma un cadru sigur pentru a oferi soluții și suport de vindecare pentru cei care se confruntă cu tulburări sau pofte alimentare greu de controlat, motivație scăzută, mâncat emoțional, gestionarea stresului, etc.

În cadrul acestor întâlniri membrii grupului sunt invitați să își împărtășească poveștile, să primească și să ofere înțelegere, susținere și soluții potrivite pentru depășirea situațiilor mai dificile.

Acest proces de deschidere ajută la creșterea gradului de conștientizare și autocunoaștere prin discuții de grup și sesiuni informative ce deschid accesul la resurse utile.

În plus participând la un grup de suport câștigi încredere, primești încurajări atunci când ai mai mare nevoie de ele, afli trucuri de care habar nu aveai și intri chiar într-o oarecare competiție stimulativă cu ceilalți. Cu alte cuvinte, găsești acele lucruri care te pot motiva să mergi mai departe mult mai repede și mai ușor decât dacă ai fi singur.

Grupul de suport și wellbeing din cadrul ELA CLINIC, combină educația și structura cu sprijinul emoțional și experiențele partajate.

Obiectivul meu, ca facilitator al grupului, este de a ajuta participanții să se simtă mai puțin singuri și să găsească o forță suplimentară pentru a naviga în complexitatea problemei cu care se confruntă.

În rolul de coach ofer suport educațional, emoțional și fizic pentru împuternicirea membrilor în depășirea obstacolele ce întârzie atingerea obiectivelor propuse.

Ce beneficii îți poate aduce angajarea într-un grup de suport de lungă durată

  • Apartenența - te simți mai puțin singur, izolat sau judecat în procesul de evoluție.
  • Puterea de control - înveți cum să preiei puterea în situații specifice.
  • Reducerea suferinței, depresiei sau anxietății.
  • Dezvoltarea unei înțelegeri mai clare asupra situației cu care te confrunți.
  • Sfaturi profesionale sau informații practice pentru soluționare.
  • Descoperirea de opțiuni alternative și soluții creative pentru membrii grupului.
  • Vulnerabilitatea, suportul și acceptarea de a vorbi deschis și sincer despre sentimente.
  • Formarea unei rețele sociale bazate pe valori comune.

Cum se desfășoară un grup de suport

Întâlnirile au loc online, iar frecvența lor este o dată la două săptămâni. Durata ședințelor se încadrează între 1h 30 și 2h. Pentru a păstra un schimb relațional de calitate și atenție pentru fiecare membru, un grup de suport este format din 8 sau 10 participanți maxim.

Pentru mai multe detalii și rezervarea locului într-un grup de suport ELA CLINIC, click aici pentru o programare!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.