Lifestyle

Cum influențează ora de culcare riscul de boli cardiovasculare

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

4 minute timp de citit

O vorbă din bătrâni spune că somnul sănătos este la fel de important pentru organism precum alimentaţia sănătoasă. Şi chiar aşa este. Iar în realitate, oamenii mor mult mai repede dacă sunt lipsiţi de somn decât de mâncare. Fără somn, organismul devine vulnerabil. Sistemul imunitar se epuizează şi creşte astfel riscul apariţiei bolilor cardiace. Şi activitatea cerebrală încetineşte.

Pe scurt, studiile făcute de-a lungul timpului de specialişti au scos la iveală o legătură directă între lipsa de somn și apariţia mai multor boli.

Perioada ideală pentru a merge la somn

Mai precis, un studiu realizat în 2010 de Societatea Europeană de Cardiologie pe o perioadă de patru ani, care a cuprins peste 88.000 de persoane din Marea Britanie, cu vârsta medie de 61 de ani, a evidenţiat că cei care merg la culcare între orele 22.00 și 22.59 manifestă un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, comparativ cu cei care se pun la somn mai devreme sau mai târziu.

„Studiul nostru relevă că momentul potrivit pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al organismului, iar abaterile pot fi extrem de dăunătoare sănătății noastre. Cel mai riscant moment a fost după miezul nopții, cel mai probabil deoarece reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineții care resetează cumva ceasul biologic”, declara la acea vreme însuşi Dr. David Plans de la Universitatea din Exeter din Marea Britanie, autorul studiului.

Lipsa somnului sau somnul de proastă calitate au un impact negativ semnificativ asupra sănătății noastre atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Pe termen scurt, o sigură noapte de nesomn te poate da complet peste cap: în ziua următoare abia îţi mişti corpul, îţi poate crește glicemia, dacă ești diabetic, ești mai stresat, iar efectele se răsfrâng şi asupra atenției, memoriei și a învățării.

Pe termen lung, somnul de proastă calitate sau lipsa acestuia au fost asociate cu obezitate, diabet, sistem imunitar slăbit, anumite tipuri de cancer, dar şi cu depresie sau anxietate.

Aşadar, perioada ideală pentru a merge la somn este între 22.00 și 23.00. Iar un somn se consideră odihnitor în funcţie de vârstă astfel:

  • 10 – 11 ore pentru copii
  • 8,5 – 9,5 ore pentru adolescenţi
  • 7 – 9 ore pentru adulţi

Sfaturi pentru un somn de calitate

  • evită să dormi la prânz;
  • fă-ţi un ritual înainte de culcare şi pune la punct un program de somn;
  • pregăteşte-ţi camera înainte de culcare;
  • foloseşte perne şi saltea de calitate;
  • uită de cinele copioase, alcool sau ţigări înainte de culcare;
  • citeşte în loc să te uiţi la televizor, să stai pe telefon sau pe tabletă;
  • bea un pahar de lapte cald.

Dacă ai probleme cu somnul de multă vreme, iar acest lucru ţi-a afectat tensiunea, te aşteptăm la Ela Clinic cu CARDIO SUPORT, un program conceput special pentru nevoile tale.

Click aici și fă-ți o programare!

La noi în clinică primești recomandările nutriționale potrivite afecțiunilor tale conform protocoalelor medicale internaționale în vigoare şi beneficiezi de monitorizare periodică din partea medicului coordonator, care va ajusta strategia terapeutică nutrițională și medicală în funcție de rezultatele tale.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.