Să fie oare jurnalul alimentar doar un “moft” cerut de specialiști și menit să te pună sub lupă sau în “lumina reflectoarelor”? Sau chiar este o necesitate reală în procesul de slăbit? Sunt Maria Gorgan, consilier nutrițional și lifestyle coach ELA CLINIC, și te invit să parcurgi rândurile de mai jos și să stabilești singur care este răspunsul întrebării de mai sus, pentru tine.
Nu de puține ori am auzit sintagme precum: „nu mănânc nimic toată ziua, dar totuși nu reușesc să slăbesc”, „mă îngraș și dacă beau un pahar cu apă”, „nu mănânc dulciuri, dar tot nu reușesc să scad în greutate”, „nu mănânc fast food, însă continui să iau în greutate” și lista poate continua. Chiar eu personal am căzut la un moment dat în capcana lui „mănânc zilnic fructe și legume, dar nu reușesc să pierd în greutate, cu ce greșesc?”.
Ce este un jurnal alimentar?
Un jurnal alimentar reprezintă o înregistrare scrisă electronic sau nu, preferabil cât mai precisă a tot ce bei și mănânci, cu orele de servire și cantitățile pentru fiecare aliment consumat, pe un interval de timp, de obicei o săptămână.
Ce presupune completarea unui jurnal alimentar?
- acuratețe prin cântărirea alimentelor și băuturilor consumate, dar și notarea acestora în ziua respectivă
- consistență prin notarea cât mai specifică a alimentelor și băuturilor consumate, tipul acestora, modul de preparare
Ce este recomandat să includă un jurnal alimentar de succes?
- alimentele și băuturile consumate, inclusiv gramajele
- orele și locurile de servire a meselor
- cu cine iei masa
- cum te simți înainte de a mânca, în timp ce mănânci și după ce ai mâncat (ex: starea de spirit, sațietatea, disconfortul digestiv)
- observații, adică orice mențiuni ți se par relevante și demne de luat în vedere.
Cum ții cu succes un jurnal alimentar?
- notezi imediat după ce ai consumat. Așteptând până la sfârșitul zilei este posibil ca datele înregistrate să nu mai fie foarte clare.
- notezi într-un mod cât mai specific cu putință. De exemplu, dacă bei o cafea, notează tipul, cantitatea și toate celelalte elemente componente (ex: lapte, frișcă, zahăr/îndulcitor).
- nu uita să incluzi chiar și băuturile alcoolice pe care le consumi, cu tot cu cantități.
- dacă preferi varianta digitală a jurnalului, o aplicație pentru smartphone poate fi eficientă. Astfel de aplicații oferă, de asemenea, informații despre calorii și alți nutrienți.
Ce informații prețioase dezvăluie un jurnal alimentar completat corect?
- orarul meselor
- cantitatea de alimente consumate
- preferințele alimentare
- tipul de alimentație predominant
- obiceiurile alimentare
- compoziția dietei în macronutrienți
- tendințele alimentare
- dinamica zilelor săptămânii comparativ cu zilele de weekend
- cât de mult influențează alegerile alimentare, starea de spirit.
Persoanele care țin un jurnal alimentar au şanse mult mai mari de succes în slăbire şi menţinere. Un studiu publicat în 2008 în American Journal of Preventive Medicine a arătat că cei ce au ţinut un jurnal alimentar șase zile pe săptămână au pierdut de două ori mai multe kilograme decât cei care și-au înregistrat datele alimentare doar o zi pe săptămână sau deloc.
Noi, la ELA CLINIC, suntem de părere că jurnalul alimentar nu doar te ajută să te autoevaluezi, ci este și un puternic instrument de evaluare, monitorizare și control al greutății pe termen lung. Pentru noi, un jurnal alimentar pe 7 zile reprezintă o serie de informații valoroase care vor sta la baza unei diete potrivite gusturilor și stilului tău de viață. Iar evaluarea constantă a acestuia ne va spune dacă și când este cazul să facem împreună modificări în dietă astfel încât tu să ajungi la ținta stabilită, fară grija stagnării.
Tu ce părere ai acum despre completarea unui jurnal alimentar?
Dacă te-ai convins că jurnalul alimentar poate fi un instrument de mare folos, te invit să începi și tu să-ți notezi chiar de azi tot ceea ce mănânci, bei sau ronțăi pe parcursul fiecărei zile.
Dacă ai nevoie de ajutor, Programul SILUETA PERFECTĂ te poate ajuta să ajungi la greutatea dorită menținându-ți și îmbunătățindu-ți sănătatea. Fără să renunți la alimentele tale preferate și fără frustrări sau restricții.