Lifestyle

Cum a slăbit Alina 15 kilograme în 8 luni

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

13 minute timp de citit

Percepția generală este aceea că slăbitul pornește de la liste de alimente permise și liste de alimente interzise. În realitate, acest proces implică eforturi inclusiv de ordin psihologic, schimbări importante în programul zilnic și presupune sprijinul celor dragi. De asemenea, motivația joacă un rol esențial. Mi-a plăcut dintotdeauna să vorbesc despre experiențele pacienților – în cărțile mele sau în articole – pentru că sunt conștientă că îi pot inspira sau motiva pe cei aflați în situații similare.

Astăzi am ales să îți fac cunoștință cu Alina. Are 30 de ani, lucrează în domeniul financiar, s-a căsătorit de curând și are mai multă încredere în ea ca niciodată. Se numără printre pacienții cu care încheiem mândri acest prim an de activitate la Ela Clinic. A pornit de la 85 de kilograme și a reușit să slăbească 15 kilograme, prin colaborarea strânsă cu colega mea Andreea Coțofană, tehnician nutriționist și coach.

Călătoria a început în aprilie 2021. Drumul ei de slăbit și de menținere continuă. Are o poveste de viață specială, un parcurs despre care îmi face mare plăcere să vorbesc, mai ales datorită evoluției foarte frumoase care se reflectă atât pe plan emoțional, cât și nutrițional.

Cum au început problemele de greutate ale Alinei

Până la 12 ani, Alina s-a bucurat de o copilărie frumoasă și lipsită de griji. Din păcate, la vârsta aceea au apărut primele ei probleme de sănătate, urmate îndeaproape de acumularea în greutate. În perioada de convalescență a primit inclusiv un tratament pentru stimularea poftei de mâncare. A început să se îngrașe, dar nu a reușit să găsească un echilibru, ca să se poată opri la numărul de kilograme potrivit.

Ori mânca foarte mult, ori se străduia să nu mănânce deloc.

Își amintește că venea de la școală cu poftă de mâncare. Doar că nu ținea cont de ceea ce mânca sau de modul de preparare al alimentelor. Cartofii prăjiți erau în topul preferințelor. Nici dulciurile nu lipseau din meniul ei, mai ales ciocolata. De sărbători, părinții primeau multe cadouri dulci de la serviciu, iar Alinei îi era imposibil să le reziste. Stomacul îi făcea pe plac, permițându-i să mănânce cât mai mult, fără dureri sau senzații neplăcute. Se simțea bine atunci când era sătulă.

Primele experiențe cu dietele

Nu i-a fost însă ușor să trăiască cu povara kilogramelor în exces la vârsta adolescenței. A ținut multe regimuri dintre cele care erau la modă atunci – dădeau rezultate, dar menținerea părea imposibilă. În liceu, a reușit să slăbească un număr impresionant de 35 de kilograme cu un regim care excludea carbohidrații, până a căzut în extrema cealaltă, ajungând subponderală. Urmările nu s-au lăsat așteptate: i se vedeau oasele, s-a confruntat cu dereglări hormonale și chiar cu amenoree (lipsa menstruației).

Pe fondul noilor problemelor de sănătate, a revenit la vechile obiceiuri, iar în câteva luni s-au pus la loc toate kilogramele pierdute cu efort. I s-a părut greu de acceptat situația și s-a simțit deprimată. Trăise cu impresia că după ce slăbește va rămâne la greutatea optimă, gândindu-se că nu va mai putea mânca niciodată în cantități mari. În realitate, tot ceea ce îi refuzase corpului ei se întorcea acum cu întăriri. Mânca pâine în exces. În alte zile, începea cu o prăjitură, apoi continua seria recompenselor dulci, considerând că prima abatere echivala cu un bilet de voie pentru alte și alte abateri. De asemenea, s-a confruntat cu episoade de binge eating.

A mai scăzut în greutate la un moment dat, în mod natural, fără o altă cură de slăbire. Dar și acel episod a fost urmat de o nouă recidivă. Făcea sport, și-a exersat în timp ambiția, dar din păcate funcționa în continuare la o extremă sau alta. Corpul ei a trecut prin multe schimări bruște. Tot timpul a tânjit după echilibru, dar nu știa cum să găsească acea cale pentru a mânca ponderat. După cum ea însăși povestește, căuta o modalitate de a mânca pentru a trăi, în locul obiceiului de a trăi pentru a mânca.

În cele din urmă, a renunțat la ideea de regim-minune. Încercase suficient de multe și se documentase ulterior cât să poată înțelege că niciun regim restrictiv nu îți face de fapt un serviciu. A ajuns la concluzia că perioadele de interdicții alternate cu cele de recuperare erau o mare sursă de frustrare și de depresie.

În paralel, Alina s-a concentrat și asupra laturii emoționale, străduindu-se permanent să descopere cauza relației complicate cu mâncarea. Având probleme de sănătate de mică, anxietatea s-a reflectat inclusiv în ceea ce păreau a fi probleme la inimă. Practic, corpul ei a încercat să o ajute să facă față acestor provocări, funcționând ca un sistem de autoapărare.

Care a fost momentul decisiv pentru schimbarea stilului de viață

În 2018 lucra la o multinațională și încerca să jongleze cu simptomele depresiei și cu sarcinile zilnice pe fondul situațiilor stresante de la locul de muncă. A renunțat la acel serviciu, după care pandemia și teama de a reveni la problemele de sănătate din adolescență au condus la o nouă creștere în greutate, până la un maxim de 90-95 de kilograme. În urma unei recomandări, a mers la doctorul cardiolog Emilian Dumitru, care a asigurat-o că inima ei este clinic sănătoasă. Pe de altă parte, i-a oferit sprijin și susținere, îndrumând-o către o consultație la neurochirurgie cu suspiciunea de hernie cervicală, diagnostic confirmat ulterior, și către Ela Clinic, pentru a urma un program de slăbit integrat.

Atunci a și sunat la Ela Clinic pentru o programare. A avut deplină încredere în recomandarea medicului, fiind convinsă că o va ajuta, așa cum o ajutaseră și celelalte sfaturi ale sale.

Cum a decurs procesul slăbirii

Când a venit la cabinet, Alina a fost plăcut surprinsă că nu lucrăm cu listele de alimente permise și alimente interzise pe care le menționam la începutul acestui articol. Mai încercase astfel de abordări, fără rezultate pe termen lung. I-a dat încredere faptul că am discutat pe baza analizelor ei medicale. Se temea să înceapă un regim, gândindu-se că o eventuală pierdere în greutate îi va provoca stările de rău atât de familiare din experiențele trecute. Am asigurat-o de la bun început că scăderea sănătoasă în greutate nu va face altceva decât să îi reducă temerile și să îi garanteze o stare generală de bine. Nu contează numai să slăbești, ci contează la fel de mult cum slăbești.

După aceea, a început colaborarea cu colega mea, Andreea Coțofană. Da, procesul de schimbare prin care a trecut Alina a presupus reguli de nutriție, dar la fel de consistentă a fost și intervenția psihologică. Andreea este un specialist extrem de implicat, cu o blândețe și o căldură aparte, la care se adaugă și formarea de coach. Împreună, au reușit să lucreze cu psihicul Alinei, aducând-o în punctul acela de echilibru după care tânjise dintotdeauna.

A fost foarte mulțumită de faptul că au găsit o formulă nutrițională personalizată. Din regimul ei fac parte alimente care îi plac; porțiile sunt mai mici, dar se satură ușor. Se temea că eventualele interdicții vor veni la pachet cu multe frustrări, dar nu a primit interdicții, ci limite.

Pentru că dimineața preferă să mănânce ceva dulce, Andreea i-a propus mai multe variante de meniuri zilnice care să includă alimente dulci în prima parte a zilei. Toate i-au plăcut.

A acceptat și provocarea de a respecta orele de masă, inclusiv în timpul programului de lucru. Dar, în zilele în care nu reușește să își ia mâncare de acasă în casoletă, mănâncă la cantină. A învățat să aleagă cu un ochi critic, evitând prăjelile sau sortimentele de carne plină de grăsimi. Alege pieptul de pui la grătar, pește, garnituri variate cu legume, cum sunt cele mexicane, piure atunci când are poftă de cartofi.

Au fost zile în care a mâncat și felul unu și felul doi la o masă: supă cremă, apoi piept de pui cu piure și cu salată. S-a bucurat să afle din proprie experiență că poți slăbi și fără chin, că te poți simți sătul și mulțumit în acest proces.

Ia o gustare pe zi, care constă fie în budincă de soia cu ciocolată sau vanilie, fie într-un baton cu fructe și cereale, fie într-o porție de 20 de grame de ciocolată neagră. A descoperit și un sortiment de turtă dulce cu ciocolată neagră, care îi place foarte tare. Și ciocolata îndulcită cu stevia se numără printre preferatele ei. O altă surpriză a fost iaurtul cu 2% grăsime care are un gust extraordinar de cremos și de gustos.

Seara, optează pentru salate, legume și diverse surse de proteine, evitând carbohidrații.

Care este strategia Alinei când apar poftele

La ședințele cu Andreea a învățat să facă diferența dintre poftă și foame. Colega mea a îndrumat-o să caute de fiecare dată acel „de ce” în mintea ei: „Din ce motiv îmi doresc acum să mănânc această ciocolată?”. Identificând o cauză, poftele scad în intensitate și ți-e mai ușor să le treci cu vederea.

Își obișnuise corpul să primească o răsplată sau o compensare prin intermediul mâncării. Tindem să folosim mâncarea pentru a sărbători momentele fericite și pentru a le atenua pe cele triste. Acum, conștientizează că alimentele de care îi este poftă nu reprezintă o necesitate pentru organism. Sunt mici bucurii, de care alege să se bucure uneori, dar cu moderație.

A făcut eforturi pentru a-și schimba obiceiurile anterioare, când fie își refuza complet orice plăcere culinară, fie mânca exagerat de mult. Înainte mânca cât se putea de mult din toate, apoi se simțea exagerat de plină, după care interveneau frustrarea și vinovăția. Acum își ascultă corpul și se bucură de ceea ce i se oferă.

I-a fost teamă să nu facă excese la zile de naștere, sărbători, petreceri, chiar la propria nuntă. Dar Andreea a ajutat-o să găsească măsura. Poate savura o prăjitură la ocazii speciale, poate merge în vizită și să se servească din bunătățile puse pe masă. Îi face cu ochiul un ecler? Sau ar vrea să își aleagă ceva de la candy bar? Se bucură cât se poate de mult de intensitatea gustului, oprindu-se însă la o singură porție.

Cum se văd astăzi schimbările din viața ei, cum arată cea mai bună versiune a Alinei

Cea mai mare realizare a Alinei este faptul că a reușit să își contureze o relație sănătoasă cu mâncarea, ajungând la acel echilibru pe care l-a visat dintotdeauna. Dacă înainte se gândea non-stop la mâncare, acum nu mai există această preocupare exagerată.

Mănâncă pentru a fi sănătoasă și plină de energie, își face și poftele din când în când. Echilibrul îi dă o stare de mulțumire și de împăcare cu sine. Iar absența frustrărilor și a vinovăției o ajută să își mențină starea psihică optimistă și încrezătoare. Se bucură de pozele cu ea, de modul în care se așază hainele, și primește cu drag complimentele celor din jur: „Vai, ce ai slăbit, ce bine îți stă așa!”.

Și-a propus să mai facă progrese și la capitolul mișcare. La kinetoterapie merge o dată pe săptămână și uneori face acele exerciții și acasă. Drumul de până acum i-a arătat că nimic nu este imposibil, iar rezultatele au motivat-o să adopte o atitudine pozitivă. Acum trece prin câteva luni de menținere, etapa care i-a alimentat mereu nesiguranța, dar se descurcă minunat. După aceea, va reveni la etapa de slăbit, pentru a mai da jos încă 5 kilograme și a atinge ținta propusă de 65 de kilograme.

Orice schimbare durabilă a stilului de viață se desfășoară pe mai multe planuri. M-aș bucura mult ca povestea Alinei să te inspire să alegi o modalitate de a slăbi care să implice și partea fizică, și pe cea emoțională și mentală. Sămânța curajului și a motivației se află în tine.

Dacă și tu ai nevoie de ajutor în procesul de slăbit, te așteptăm la o consultație.

Click aici și fă-ți o programare!

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.