Lifestyle

Cum să gătești legumele ca să fie mai gustoase

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

7 minute timp de citit

Dacă e un lucru cu care suntem de acord toți nutriționiștii, acela este că legumele nu ar trebui să lipsească din dieta noastră zilnică. Bogate în nutrienți și sărace în calorii, cu un conținut ridicat de apă și fibre, legumele contribuie la starea noastră de sănătate.

Deși nu sunt pe placul tuturor, partea bună este că pot fi gătite în diverse moduri sau pot fi consumate crude, în combinație cu tot felul de ingrediente, astfel încât să le poți integra în planul tău alimentar.

Mulți oameni se rezumă de obicei la roșii, castraveți, ardei și ceapă, toate aruncate într-o salată fără prea mult gust. În aceste condiții, nici nu e de mirare aversiunea față de legume și prejudecata că sunt neinteresante în mâncare.

Ca să faci din legume un aliat de nădejde în încercarea ta de a avea un stil de viață sănătos sau, de ce nu, în lupta cu kilogramele în plus îţi prezint în continuare câteva modalităţi simple, dar delicioase prin care să le integrezi în dieta zilnică.

La modul general, legumele trebuie consumate crude astfel încât să te bucuri de toate substanțele nutritive pe care le conțin. Totuși, prin preparare termică unele alimente îşi sporesc calitatea nutrițională.

Cum să pregătești legumele pentru a avea un aspect apetisant și un gust pe măsură? Îți spun în cele ce urmează.

Există mai multe variante. Unele legume, precum cartofii dulci, au un gust dulce atunci când le prepari la grătar sau îi călești în tigaie. Dovlecelul poate fi tras un pic în ulei. În felul acesta, leguma se caramelizează la exterior, devine mai gustoasă și mai crocantă, iar interiorul rămâne moale. Cât despre rădăcinoase, o variantă ar fi să le fierbi pentru a le înmuia și a prepara un piure delicios.

5 moduri de a mânca mai multe legume

  • Adaugă-le la micul dejun. Faci omletă? Adaugă nişte spanac sau nişte ceapă verde pentru un plus de gust.
  • Transformă salata în garnitură. În loc de piure sau cartofi prăjiţi, alege salata ca garnitură la masa de prânz sau la cină. Nu este greu de făcut şi o poţi pregăti astfel încât să ai diverse texturi şi arome.
  • Mănâncă supe. Dacă nu îţi plac salatele, atunci poţi pregăti legumele sub formă de supă. Poţi pune orice îţi place şi o poți asezona cu diverse mirodenii de fiecare dată.
  • Înlocuiește carbohidrații cu legumele. Poţi ronţăi oricând conopidă, gulie sau castraveți așa cum ronţăi biscuiţi sau sticksuri. Partea bună este că primele sunt mai sănătoase şi nici nu îngraşă.
  • Smoothie în loc de gustare. Smoothie-urile potolesc foamea, însă totodată asigură organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie. Un exemplu ar fi cel din morcov și spanac. Atunci când sunt consumate împreună, aceste două legume ajută la pierderea în greutate şi la accelerarea metabolismului. Morcovii şi spanacul au un conţinut scăzut de calorii şi grăsimi saturate şi îţi oferă proteine şi fibre. Încearcă-l oricând simți că ți-e foame.

Trei ponturi pentru a da un plus de savoare zarzavaturilor

Combinația de dulce și gras este destul de îndrăzneață, dar merită să o încerci dacă vrei să mănânci mai multe legume. Cartofii cu unt topit și supele cremoase sunt foarte gustoase, însă pentru a nu lua în greutate este indicat să le consumi cu moderație.

Ardeiul iute, piperul și ghimbirul dau un plus de savoare mâncărurilor fade, supelor și tocanelor, însă trebuie consumate cu precauție, pentru că îți pot irita stomacul.

Alimentele acre, precum zeama de lămâie, oțetul, vinul, smântâna și iaurtul accentuează dulceața naturală a legumelor. Însă ai grijă să le folosești cu moderație dacă vrei să echilibrezi aromele.

În Programele ELA CLINIC primești o mulțime de sfaturi despre cum să gătești alimentele pentru a le adapta dietei tale. Dacă și tu ai nevoie să slăbești sau să urmezi o dietă terapeutică, programează-te la o primă consultație și află ce ți se potrivește.

Click aici și fă-ți o programare!

Trucuri pentru un gust apetisant

  • Sarea îmbunătățește gustul roșiilor și al preparatelor dulci.
  • Mierea de albine diminuează gustul amar al andivelor și al cicorii.
  • Uleiul de măsline se combină excelent atât cu gustul dulce, cât și cu cel amărui.

Sfaturi pentru a găti legume delicioase

  • Nu le mai curăţa de coajă. Piureul iese mult mai bun atunci când cartofii sunt fierţi curăţaţi. În rest, nu există motive suficiente pentru ca legumele să fie curăţate de coajă. Aceasta are o bună parte din vitamine şi minerale, iar în plus textura preparatului va fi mai interesantă.
  • Ai grijă ce temperatură foloseşti. Legumele gătite corect pot convinge pe oricine să le introducă în alimentație. Ele trebuie să fie crocante la exterior şi cremoase în interior.
  • Foloseşte tigaia potrivită. Tigaia nu trebuie să fie foarte groasă şi nici foarte adâncă pentru a nu permite apei din legume să se evapore şi astfel să devină prea uscate.
  • Pune legume mai puţine. Atunci când găteşti legume trebuie să ai grijă să nu înghesui prea multe în acelaşi vas. În caz contrar, ele nu se vor coace, ci vor avea consistenţa celor preparate la abur.
  • Taie legumele în dimensiuni egale. Dacă vrei ca legumele tale să se coacă în acelaşi timp, este bine să aibă toate aceeaşi dimensiune. Altfel cele mari vor rămâne crude, iar cele mici vor fi prea gătite.
  • Asezonează-le corect. Sarea şi uleiul sunt condimentele de bază în orice preparat și se pun înainte de a băga legumele la cuptor. Poţi să mai adaugi ulterior piper sau alte condimente, după gust. Pătrunjelul sau alte verdeţuri proaspete se pun întotdeauna la final.
  • Unge grătarul cu ulei. Legumele la grătar pot fi delicioase, dar trebuie să ai grijă să ungi grătarul cu puțin ulei. În felul acesta nici nu se vor mai lipi şi nici nu se vor mai arde.
  • Aburul este mai bun. Fierberea legumelor duce de cele mai multe ori la distrugerea vitaminelor şi mineralelor, a texturii și a culorii. Dacă ai posibilitatea să le găteşti la abur atunci te vei bucura de legume crocante, pline de nutrienţi.
  • Foloseşte cantitatea potrivită de ulei. Nu toate legumele au nevoie de aceeaşi cantitate de grăsime. Vinetele sau ciupercile, de exemplu, au nevoie de mai mult ulei, rădăcinoase nu.

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.