Lifestyle

De ce femeile și bărbații au nevoie de diete diferite

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

5 minute timp de citit

Sunt femeile și bărbații egali? Unora le place să creadă că da ☺. Sunt femeile și bărbații diferiți? Cu siguranță da ☺. Iar când vorbim despre nutriție ne referim în special la diferențe hormonale și de compoziție corporală.

De aceea, la ELA CLINIC, avem programe diferite pentru femei și bărbați. Și cum de-a lungul vremii am tot fost întrebată de ce vorbim despre „nevoile speciale” ale femeilor, astăzi vreau să detaliez acest lucru.

1. Compoziția corporală a femeilor vs cea a bărbaților

Și voi începe cu diferențele de ordin biologic între femei și bărbați. Așadar, dacă ne uităm la modul în care este alcătuit corpul, vom observa că bărbații au mai multă masă musculară. Bun, veți spune, și cu ce influențează asta dieta?

În primul rând, știm că mușchii consumă mai multă energie. Prin urmare, bărbații (norocoșii ☺) au o rată metabolică bazală mai mare decât femeile. De asemenea, pentru a susține un corp mai mare, este nevoie de mai multă energie, adică de mai multă mâncare.

Așa că dacă și ție ți se pare că te îngrași doar „când respiri lângă mâncare” ☺, în timp ce soțul sau partenerul tău mănâncă de toate și nu se depune nimic, să știi că nu doar ți se pare. Se poate să fie adevărat.

De aceea tu, ca femeie, ai nevoie de o dietă diferită. Ce înseamnă asta? În primul rând număr diferit de calorii, iar în al doilea rând nutrienți specifici care să-ți ajute corpul să ardă eficient grăsimile și să-ți ofere energie pentru întreaga zi.

2. Rolul hormonilor în dieta unei femei

Hormonii au un impact semnificativ asupra modului în care corpul gestionează grăsimile și musculatura. De exemplu, testosteronul contribuie la construirea și menținerea masei musculare la bărbați, în timp ce estrogenul poate influența modul în care grăsimile sunt stocate în corp în cazul femeilor.

Corpul femeii trece de-a lungul vieții prin diverse transformări, unele dintre ele dictate de schimbările hormonale. Iar aceste schimbări hormonale din timpul ciclurilor menstruale, al sarcinii sau al menopauzei pot avea un impact semnificativ asupra apetitului alimentar și pot influența modul în care femeile se raportează la mâncare.

Principalii hormoni implicați în reglarea apetitului și a comportamentului alimentar sunt estrogenul, progesteronul, ghrelina și leptina.

Estrogenul

Așa cum precizam și anterior, estrogenul are un impact semnificativ asupra reglării apetitului. În timpul ciclului menstrual, nivelul de estrogen fluctuează și influențează pofta de mâncare. De exemplu, în prima parte a ciclului nivelul mai scăzut de estrogen poate crește apetitul, în timp ce în a doua parte nivelul mai crescut de estrogen poate să reducă pofta de mâncare.

În plus, pot apărea poftele pentru alimente bogate în carbohidrați și grăsimi. Și la ce poftesc femeile în această perioadă? La dulciuri doldora de calorii.

Și aici intervine rolul nutriționistului, care te va ajuta să îți înțelegi corpul și să-i oferi ceea ce are nevoie cu adevărat. Adică nu zahăr rafinat și grăsimi trans, ci carbohidrați și grăsimi de calitate, în cantitățile și la orele potrivite pentru tine.

Progesteronul

Acesta este un alt hormon care poate influența apetitul. În general, progesteronul poate stimula pofta de mâncare. De aceea în timpul ciclului menstrual sau al sarcinii femeile tind să mănânce mai mult.

Grelina și leptina

Grelina și leptina sunt supranumiți hormonii foamei. Ei funcționează ca două butoane biologice pe modelul on/off: grelina stimulează pofta de mâncare, în timp ce leptina stopează apetitul. Acesta din urmă acționează ca un semnalizator pentru senzația de sațietate.

În cazul femeilor, și acești hormoni suferă schimbări în timpul menstruației. De exemplu, nivelul de grelină poate crește înainte de menstruație, ceea ce duce la mai multe pofte alimentare.

Mai mult, în cazul persoanelor cu kilograme în plus apare rezistența la grelină – un paradox, având în vedere că acest hormon este produs de țesutul adipos. Iar această rezistență poate duce la o reglare deficitară a apetitului.

Din fericire, există mai multe modalități prin care putem contribui la reglarea acestor hormoni. Un nutriționist te poate ajuta să alegi alimentele și strategiile nutriționale potrivite pentru a contrabalansa efectul lor și a te reechilibra hormonal.

Și dacă nu era de ajuns, să mai adăugăm și faptul că în timpul sarcinii și menopauzei nevoile de nutrienți ale femeilor se schimbă. De aceea este important să avem alături de noi specialiști care să ne ajute să înțelegem ce se întâmplă în corpurile noastre și cum să reacționăm. Mai ales când hormonii parcă o iau razna.

Așa că iată, pe scurt, de ce la ELA CLINIC, avem programe speciale pentru femei. Dacă și tu simți că ai nevoie de ajutor, nu ezita să ne contactezi. Avem o echipă foarte bine pregătită care să te ajute să treci cu bine prin toate transformările pe care organismul tău le suferă de-a lungul timpului.

Vino și tu să-ți găsești echilibrul!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.