Femeile și bărbații sunt sau ar trebui, fără îndoială, să fie egali. Dar asta nu înseamnă că nu sunt diferiți. Iar când vorbim despre nutriție avem în vedere diferențele hormonale și de compoziție corporală.
Nu întâmplător, la ELA CLINIC, avem programe diferite pentru femei și bărbați. De-a lungul vremii am fost întrebată de multe ori de ce arată diferit un program de slăbit pentru femei față de unul pentru bărbați. Sau de ce există programe de nutriție diferite pentru femei, în funcție de etapa specifică a vieții în care se află: înainte de a avea un copil, în timpul sarcinii și după naștere, în perioada perimenopauzei și a menopauzei.
1. Compoziția corporală a femeilor vs cea a bărbaților
Dacă ne uităm la modul în care este alcătuit corpul uman, vom observa că bărbații au mai multă masă musculară. De notat că mușchii consumă mai multă energie. Prin urmare, bărbații au o rată metabolică bazală mai ridicată decât femeile. De asemenea, pentru a susține un corp cu o masă mai mare, este nevoie de mai multă energie, deci de mai multă mâncare.
Așa că, dacă și ție ți se pare că te îngrași „doar când te uiți la farfuria cu mâncare”, în timp ce soțul sau partenerul tău mănâncă de toate fără să lase urme pe cântar... se poate să fie adevărat.
De aceea, tu, ca femeie, ai nevoie de o dietă diferită. Ce înseamnă asta? În primul rând, un număr diferit de calorii, iar în al doilea rând nutrienți specifici care să-ți ajute corpul să ardă eficient grăsimile și să-ți ofere energie pentru întreaga zi.
2. Rolul hormonilor în dieta unei femei
Hormonii au un impact semnificativ asupra modului în care corpul gestionează grăsimile și musculatura. De exemplu, testosteronul contribuie la construirea și menținerea masei musculare la bărbați, în timp ce estrogenul poate influența modul în care grăsimile sunt stocate în corp în cazul femeilor.
Corpul femeii trece de-a lungul vieții prin diverse transformări, multe dintre ele dictate de schimbările hormonale din timpul ciclurilor menstruale, al sarcinii sau al menopauzei. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra apetitului alimentar și pot influența modul în care femeile se raportează la mâncare.
Principalii hormoni implicați în reglarea apetitului și a comportamentului alimentar sunt estrogenul, progesteronul, grelina și leptina.
Estrogenul
Estrogenul are un impact semnificativ asupra reglării apetitului. În timpul ciclului menstrual, nivelul de estrogen fluctuează și influențează pofta de mâncare.
Nivelurile ridicate de estrogen, cum ar fi cele care apar în jurul ovulației, sunt asociate cu o reducere temporară a apetitului. Estrogenul crește sensibilitatea la leptină (hormonul sațietății), ceea ce ajută la reducerea senzației de foame.
Când nivelul estrogenului scade, cum ar fi în faza luteală (după ovulație) sau în menopauză, se observă adesea o creștere a poftei de mâncare. Acest lucru este parțial legat de o sensibilitate mai scăzută la leptină. Acum pot apărea poftele pentru alimente bogate în carbohidrați și grăsimi. Deci la ce poftesc femeile în această perioadă? La dulciuri doldora de calorii.
După menopauză, nivelul de estrogen scade semnificativ, ceea ce poate duce la creșterea apetitului și, uneori, la creșterea în greutate, în special în zona abdominală.
Aici intervine rolul nutriționistului, care te poate ajuta să îți înțelegi corpul și să-i oferi ceea ce are nevoie cu adevărat. Adică nu zahăr rafinat și grăsimi trans, ci carbohidrați și grăsimi de calitate, în cantitățile și la orele potrivite pentru tine.
Progesteronul
Nivelurile crescute de progesteron, în special în faza luteală a ciclului menstrual (după ovulație), sunt asociate cu o creștere a apetitului. Acesta este un mecanism natural al organismului, menit să asigure energie suficientă în cazul unei eventuale sarcini. De asemenea, progesteronul poate crește secreția de grelină (hormonul foamei).
În plus, și acest hormon influențează apetitul, crescând dorința pentru alimente bogate în calorii, în mod special cele dulci sau grase. Teoretic, astfel de alimente oferă o sursă rapidă de energie, deci răspund prompt la ceea ce corpul interpretează drept nevoia de susținere a eventualei sarcini.
Grelina și leptina
Grelina și leptina funcționează ca două butoane biologice pe modelul on/off: grelina stimulează pofta de mâncare, în timp ce leptina stopează apetitul, acționând ca un semnalizator pentru senzația de sațietate.
Nivelul de grelină poate crește înainte de menstruație, ceea ce duce la mai multe pofte alimentare.
Mai mult, în cazul persoanelor cu kilograme în plus apare rezistența la grelină – un paradox, având în vedere că acest hormon este produs de țesutul adipos. Persoanele cu rezistență la grelină suferă dereglări ale apetitului, ceea ce poate provoca supraalimentare, obezitate sau alte tulburări metabolice.
Când „hormonii o iau razna”, nevoile nutriționale ale femeilor se schimbă. Din fericire, există mai multe modalități prin care putem contribui la reglarea hormonilor.
Specialiștii sunt singurii care ne pot ajuta să înțelegem pe deplin ce se întâmplă în perioadele în care corpul feminin trece prin modificări semnificative.
Un nutriționist te ajută să alegi alimentele și strategiile nutriționale potrivite pentru a contrabalansa efectele nocive asupra organismului și a te reechilibra hormonal.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!