Procesul de slăbire este de cele mai multe ori anevoios. Începi cu entuziasm, îți stabilești un plan de dietă, pierzi 1-2 kilograme în primele zile, apoi totul stagnează. Ce se întâmplă? De ce nu poţi să slăbeşti sau, mai grav, continui să iei în greutate?
Pe lângă scuzele pe care fiecare dintre noi ni le găsim, sunt mulţi factori care afectează pierderea în greutate şi de care, adeseori, nici măcar nu suntem conştienţi.
6 greșeli care îți distrug dieta de slăbire
Iată care sunt cele mai comune 6 greșeli pe care mulți dintre noi le facem atunci când ne dorim să slăbim.
1. Iei atitudine, dar pe termen scurt
Regimurile de slăbire drastice te ajută să pierzi câteva kilograme în primele 10 zile şi cam atât. De îndată ce opreşti dieta, pui la loc tot ce ai dat jos. Are loc așa-numitul efect yo-yo. Ca să slăbeşti sănătos şi să-ţi menţii silueta ai nevoie de un regim alimentar pe termen lung, care vine la pachet cu un nou stil de viaţă.
Planul alimentar trebuie să conțină toţi nutrienţii de care are nevoie organismul și să reducă la minimum grăsimile nesănătoase, zahărul, alimentele procesate şi alcoolul. Majoritatea persoanelor reușesc să piardă aproximativ 1 kilogram pe săptămână.
În plus, oricât de motivat ai fi la început, această motivație de început durează 3-4 săptămâni. După care apar primele tentații și abateri de la dieta de slăbire, ceea ce ne face pe cei mai mulți dintre noi să abandonăm.
Soluție:
Este important ca în timpul procesului de slăbire să primești ajutor specializat. Pe de o parte pentru a-ți descoperi acea motivație profundă care să te țină pe drumul ales, iar pe de altă parte ca să te învețe cum să trișezi fără să se cunoască pe cântar.
2. Adopți mentalitatea „totul sau nimic"
Când renunți dintr-odată la pâine, paste, brânză, cartofi și ciocolată, iar două săptămâni, de exemplu, mănânci doar iaurt degresat, salată şi piept de pui la grătar, totul devine o corvoadă. Această strategie de dietă de slăbire nu doar că îţi afectează sănătatea, dar, psihologic, este foarte dificil de urmat.
Iar atunci când mintea ta visează la ciocolată sau la cartofi prăjiţi, de cele mai multe ori vei cădea pradă tentaţiei. Aşadar, vei intra într-un cerc vicios de slăbire-îngrăşare care îţi va accentua sentimentul de vinovăţie în legătură cu mâncarea.
Soluție:
Singura variantă care funcționează cu adevărat, fără să-ți aducă frustrare zi de zi, este echilibrul în dietă. Numai un profesionist îți poate asigura un plan nutrițional echilibrat, care să cuprindă toate grupele alimentare.
3. Îţi lipseşte sprijinul celorlalți
Prietenii și familia pot să influențeze negativ reușita unei diete, fără intenție. Când ceilalți mănâncă tot felul de bunătăți de la care tu încerci să te abții, tentația crește. Hai, o felie nu se pune! sau Nu mai exagera, o dată trăiești. Apare sentimentul de excludere dacă refuzi.
Obiceiurile comune sunt greu de schimbat. Dacă în familie se gătește fără atenție la cantități și ingrediente, te trezești permanent în fața unor alegeri dificile. Dacă ieșirile cu prietenii sunt centrate pe mâncare (pizza, fast food, deserturi), provocările la care ești supus parcă nu se mai termină.
Soluție:
Sprijinul prietenilor, familiei şi partenerului de viaţă este esenţial în lupta împortiva kilogramelor. Aşa că spune-le despre decizia ta. Dacă vor râde la început şi vor încerca să te tenteze cu tot felul de alimente care îţi strică dieta de slăbire, nu ceda. Fă-i să înţeleagă cât de importantă este sănătatea şi, implicit, dieta pentru tine.
4. Crezi că exerciţiile fizice sunt rezolvarea
Total greşit. O vorbă spune că abdomenele se fac în bucătărie, nu la sala de sport. Altfel spus, un program complex de exerciţii fizice fără un regim alimentar nu duce nicăieri. Este dificil să slăbeşti doar prin sport.
Soluție:
Dieta bogată în fructe, legume, grăsimi sănătoase, proteine slabe și cereale integrale combinată cu sport te va ajuta în demersul tău spre o pierdere durabilă în greutate.
5. Somnul, stresul şi serviciul
Să slăbeşti va fi mult mai dificil dacă eşti stresat, nu dormi suficient sau eşti suprasolicitat. Ți se pare familiar următorul scenariu?
Te trezeşti dimineaţa foarte motivat să mănânci sănătos la serviciu şi să faci sport seara. Spre după-masă, lipsa somnului din noaptea precedentă îşi spune cuvântul, aşa că îţi mai faci o cafea. Seara, obosit şi fără chef, nu îţi mai pregăteşti nimic sănătos, aşa că mănânci nişte mezeluri sau îţi comanzi o pizza. Nici sport nu mai faci pentru că te simţi prea încărcat şi prea obosit, aşa că te aşezi comod pe canapea şi te uiţi la televizor până noaptea târziu.
Soluție:
Prioritizează somnul! Când dormi prea puțin, crește nivelul de grelină (hormonul foamei) și scade nivelul de leptină (hormonul sațietății). Somnul de calitate menține un ritm metabolic sănătos, pe când dacă ești obosit, corpul „conservă energia și încetinește procesul de ardere a caloriilor.
De asemenea, ai nevoie de strategii de relaxare: Cortizolul, hormonul stresului, favorizarea depozitelor de grăsime abdominală, iar stresul duce și la mâncat emoțional.
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!