Lifestyle

Povestea Iuliei: cum să slăbești treptat, eficient și durabil

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

9 minute timp de citit

Pe lângă afluxul de informații din toate domeniile, internetul ne oferă acces la un tip de conținut care ne stârnește curiozitatea, ne intrigă, ne inspiră în moduri neașteptate. Este vorba despre experiențele personale ale unor oameni pe care nu îi cunoaștem, dar care au avut un parcurs în viață asemănător cu al nostru și care într-un moment anume au făcut alegeri-cheie, pe care și noi ne-am dori să avem curajul să le facem.

Ce-i drept, vedem de multe ori reclame cu fotografii before & after care ne înfățișează incredibila evoluție de la obezitate la o siluetă de invidiat. Dar în majoritatea cazurilor, ni se spune că rezultatul fantastic se datorează acțiunii unor ceaiuri, shake-uri, prafuri, pastile, creme miraculoase care topesc grăsimile, micșorează pofta de mâncare la dimensiunea unui bob de mazăre și ne modelează armonios corpul.

Cum a început povestea Iuliei la Ela Clinic

În realitate, dacă lucrurile sunt prezentate sincer și dacă schimbarea a survenit într-un mod echilibrat și sănătos, în spatele acestor fotografii before & after nu se ascund soluții miraculoase. Ci experiențe unice, o schimbare de atitudine față de nutriție, eforturi susținute și un drum al descoperirii de sine. Așa este și povestea Iuliei Deaconu, pacientă Ela Clinic – fără salturi fabuloase de la o zi la alta, fără adjuvante-minune, ci cu schimbări făcute pas cu pas, care s-au transformat într-un nou stil de viață și au ajutat-o să slăbească 15 kilograme.

Pentru ea, povara kilogramelor în plus nu a venit peste noapte. Într-un punct al veții, împrejurările au determinat-o pe Iulia să trăiască sedentar. În paralel, această perioadă dificilă i-a erodat încrederea de sine. Schimbările s-au reflectat și în numărul de kilograme în creștere, dar transformarea pare să se fi întâmplat în tăcere, căci Iulia nu a realizat pe moment că a depășit granița greutății normale. Când, într-un final, a conștientizat că această povară îi afectează atât obiceiurile zilnice, cât și imaginea de sine, nu a reușit să găsească resursele de a se repune pe picioare. Uneori, dorința de a ne regăsi echilibrul fizic și emoțional nu este suficientă pentru a ne permite să trecem la acțiune sau să obținem rezultatele visate.

Iulia a încercat totuși mai multe diete, pe care acum le numește „o joacă de copii”. De ce nu au funcționat? Lipsa unor obiective trasate atent și a unui plan bine pus la punct, pe care să îl urmărească pas cu pas, și-a spus cuvântul.

La Ela Clinic a ajuns la recomandarea unei prietene și aici avea să găsească și prima oportunitate reală de a atinge forma fizică dorită. Aici a descoperit cu adevărat, sub toate aspectele, ce înseamnă un stil de viață sănătos. La prima interacțiune cu echipa noastră, a căpătat încredere datorită abordării naturale, empatice.

Mulți pacienți mi-au mărturisit, după ce au avansat într-unul dintre programele noastre, care fuseseră așteptările și temerile lor la început de drum. Fie pentru că mai încercaseră alte programe de slăbit, fie pentru că așa își imaginau că se comportă un medic sau un tehnician nutriționist, se așteptaseră să fie întâmpinați cu o atitudine critică și să fie mustrați pentru alegerile care i-au dus la excesul de greutate. Pe de altă parte, oamenii se tem, pe bună dreptate, să nu cumva să fie forțați să își depășească limitele, să obțină rapid rezultate pe cântar, cu orice preț, urmând un regim draconic, presărat cu multe interdicții. M-a bucurat tare mult feedback-ul Iuliei, care mi-a mărturisit că s-a simțit înțeleasă și încurajată la Ela Clinic.

O echipă unită cu un scop comun

Dar cum este totuși posibil ca o abordare blândă să dea rezultatele dorite? Pacienții noștri nu primesc o listă cu alimente permise și una cu alimente interzise, cantități și calorii valabile pentru toată lumea. Fiecare caz este unic, de aceea recomandăm soluții personalizate, decise de comun acord cu pacienții noștri. Iulia a fost încântată că recomandările nutriționale pe care le-a primit la Ela Clinic au respectat preferințele ei alimentare.

Dar, ca în orice început, au existat și rezerve. Deși i-a plăcut planul nutrițional stabilit, s-a temut că nu va reuși să îl urmeze până la atingerea obiectivului de slăbit pe care l-am setat împreună. M-am bucurat că, atunci când am discutat despre parcursul ei, mi-a spus că diferența a constat în implicarea echipei noastre, în mod special a Andreei Diaconescu, din postura tehnicianului nutriționist. Din momentul în care un pacient intră într-un program Ela Clinic, nu va mai fi nevoit să facă singur față provocărilor legate de slăbit. Nimeni nu este singur, acționăm ca o echipă unită cu un scop comun.

Alături de Andreea, Iulia a descoperit cât de important este să îți setezi niște obiective clare, realiste, fără a lăsa loc frustrărilor. Au luat în calcul atât stilul de viață al Iuliei de la acel moment, responsabilitățile cotidiene, cât și lucrurile care îi aduceau plăcere. Noua dietă s-a pliat pe aceste constante, ținând cont de limitările pe care le impunea un program încărcat. De asemenea, noul regim nutrițional a ajutat-o să-și facă ordine în pofte și în opțiunile alimentare. În sfârșit, a simțit că ea este cea care deține controlul a ceea ce mănâncă, lucru care îi lipsea înainte.

M-a impresionat mărturisirea ei: „Recunosc că nici pentru mine, nici pentru Andreea nu a fost ușor, dar este foarte importantă simbioza în astfel de situații”.

S-a obișnuit să consume lactate light și să le caute pe cele potrivite pe rafturile supermarketurilor. Consumă semnificativ mai multe legume, iar când vine vorba de fructe ține cont de cantitate, în funcție de conținutul de zahăr. De pildă, la struguri se limitează la 20 de boabe. A durat luni de zile să se obișnuiască cu sistemul de cuantificare a caloriilor și a cantităților, iar acum reușește să cântărească din priviri porțiile adecvate.

Dacă înainte mânca și dincolo de limita de sațietate, acum se oprește înainte să se simtă plină. Senzația de sațietate se instalează în aproximativ 20 de minute, de aceea își oferă un răgaz pentru a se bucura de gusturi, de arome, evitând astfel supraalimentarea.

Cum reușește să își găsească motivația de a continua? Se gândește permanent la sănătatea ei fizică și psihică. Vizualizează obiectivul final, dar rememorează și eforturile pe care le-a făcut până în acest moment.

Are o stare generală foarte bună și mult mai multă încredere în ea. A reușit să poarte haine pe care le avea în garderobă pentru când va slăbi, ceea ce îi oferă o mare satisfacție. Datorită acestui progres, mărturisește că și starea ei mentală este la cote maxime.

Motivația, cea mai importantă armă

Am rugat-o pe Iulia să se gândească la transformarea ei și să își imagineze ce ar sfătui pe cineva care se află în punctul de start în care a fost și ea cu luni în urmă. În primul rând, a subliniat faptul că motivația cu care pornești la acest drum este cea mai importantă armă. 

Poate te întrebi în ce constă exact motivația la care fac referire atât de des și care este rolul acesteia. Vorbim despre nimeni altul decât pilonul de bază care poate susține decizia de a slăbi, justificând eforturile necesare pentru atingerea obiectivelor. Fiecare trebuie să își găsească propriile ancore. Iulia s-a simțit motivată de dorința de a-și recăpăta sănătatea fizică și psihică. Gândește-te și tu la aspectele care te pot determina să avansezi pe drumul schimbării: sănătatea, imaginea ta îmbunătățită sau consolidarea încrederii de sine?

M-a bucurat tare mult că a rezumat experiența Ela Clinic subliniind faptul că aici a primit suport continuu și nu a fost nevoită să își mascheze temerile sau ezitările: „Este foarte important să știi să ceri ajutor și, chiar dacă există momente de stagnare sau chiar simți că dai înapoi, nu trebuie să renunți. Trebuie să treci prin acest proces fără să îl resimți ca pe o frustrare, ci ca pe o etapă în adoptarea unui stil de viață mai sănătos, care cu siguranță îți va schimba perspectivele. Eu personal garantez asta.”

Dacă ai și tu nevoie de ajutor, indiferent în ce etapă a vieții tale te afli, la ELA CLINIC găsești programe de nutriție special concepute pentru diferitele probleme cu care te-ai putea confrunta.

Click aici și fă-ți o programare!

Schimbarea nu este ușoară, dar, cu încredere, cu o motivație puternică și cu deschiderea de a cere ajutorul specialiștilor, poți ajunge la cea mai bună versiune a ta. Îndrăznește să îți imaginezi cum ar arăta noua ta viață și fă în fiecare zi un pas în direcția dorită. Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.