Din dorința de a slăbi cât mai repede, suntem tentați să căutăm tot felul de soluții care, mai devreme sau mai târziu, ne pun sănătatea în pericol. Vestea bună este că sunt foarte multe informaţii cu ajutorul cărora putem slăbi. Vestea proastă este că multe dintre sfaturile disponibile se bat cap în cap, iar tu nu ştii cum să le triezi.
Evită să mănânci seara sau renunță la dulciuri și grăsimi sunt doar câteva dintre ele.
Dacă cineva vrea să te convingă că ele funcționează, încearcă pur și simplu să-l ignori şi să-ţi menţii motivaţia de a pierde în greutate cu ajutorul sfaturilor primite doar de la specialişti.
Cele mai răspândite mituri despre slăbit
Ca să abordezi un regim corect şi lipsit de convingeri greşite, îţi prezint un top cinci al celor mai frecvente mituri despre slăbit și pericolele care se ascund în spatele acestora.
1. Mâncatul după ora 18:00 îngrașă
FALS. Adevărul este că mâncatul seara nu îngrașă dacă avem grijă ce anume punem în farfurie și dacă mâncăm cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. Dacă mănânci alimente nepotrivite sau în cantitate prea mare, iar după aceea te duci direct la culcare, este posibil ca în timp să crești în greutate. Pentru un număr potrivit de kilograme, este indicat să mănânci moderat, nu să renunți complet la masa de seară.
2. Pâinea îngraşă
FALS. Atunci când ne apucăm de slăbit, primul aliment pe care îl scoatem din alimentaţie este pâinea. Total greşit, pentru că pâinea reprezintă baza alimentaţiei sănătoase. Este adevărat că atunci când dorim să ardem grăsimi pâinea albă nu este tocmai cea mai indicată. Însă pâinea din făină integrală este ideală, datorită conţinutului de substanţe nutritive şi a proprietăţilor acestora, care asigură un aport important de glucide complexe, proteine, fibre, vitamine, minerale, având în acelaşi timp conţinut scăzut de calorii.
Atenție însă întotdeauna la cantitate și la momentul la care alegi să mănânci pâine.
3. Dacă mănânci multe proteine slăbeşti
FALS. Chiar dacă ai auzit că o dietă bogată în proteine te ajută să slăbești și să îți menții sănătatea, excesul de proteine poate fi dăunător și chiar toxic pentru organism. Proteinele au numeroase beneficii pentru corpul nostru (ajută la creșterea masei musculare și dau rapid senzația de sațietate), însă consumul lor exagerat forțează organismul să le elimine prin urină, transformându-le astfel în substanțe toxice cum ar fi amoniacul. În plus, proteinele care nu au fost absorbite pot fi transformate în colon în substanțe cancerigene. Așa se explică şi frecvența mare a cancerului de colon la persoanele care consumă carne în exces.
4. Dacă faci sport, nu mai trebuie să ții dietă pentru a slăbi
FALS. Sportul este extrem de important pentru slăbire, însă cea mai importantă este alimentația echilibrată. Dacă nu ai o dietă potrivită, cel mai probabil nu vei slăbi chiar dacă ai un program intens de exerciții fizice. Sportul îți menține tonusul și te ajută să elimini mai rapid substanțele toxice din organism, accelerând metabolismul și stimulând slăbirea, însă nu poți slăbi doar prin sport. O activitate fizică moderată de cel puțin 30 de minute pe zi, însoţită de o dietă reprezintă soluția cea mai bună.
5. Fructele nu îngrașă
FALS. Fructele îngrașă dacă sunt consumate în cantități mari. Anumite fructe precum bananele sau strugurii conțin un număr mare de calorii și ar trebui consumate cu moderație. Fructele sunt însă indicate într-o dietă echilibrată datorită conținutului lor mare de fibre, apă, vitamine și minerale. Ca să slăbeşti ar trebui să mănânci în general fructe cu mai puține calorii precum merele, grepfrutul sau fructele de pădure.
Cum deosebeşti miturile de realitate. Trucuri pentru a nu te lăsa păcălit
Ferește-te de produsele care promit o scăderea rapidă în greutate. Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil că este. Multe companii vor face sugestii uimitoare de pierdere în greutate pentru a te determina să cumperi produsele lor. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a pierde kilogramele în plus este printr-o dietă echilibrată și sport.
În cadrul programului SILUETA PERFECTĂ de la ELA CLINIC poți slăbi 10 kilograme în 10 săptămâni. Asta deoarece folosim diete eficiente și echilibrate nutrițional și avem tehnicieni nutriționiști care îți monitorizează progresul pas cu pas.
Fereşte-te de dietele care elimină categorii întregi de alimente. Corpul tău are nevoie de substanțe nutritive din fiecare grup de alimente pentru a funcționa eficient. Dacă planul de slăbire pe care vrei să îl urmezi nu se bazează pe această abordare, probabil că nu este bun pentru tine.
Fă propriile cercetări. Dacă te îndoieşti de eficienţa unui program de slăbit, verifică singur acurateţea informaţiilor sale. Uită-te ce spun studiile. Discută cu antrenorul personal sau cu un alt expert în sănătate de la o clinică avizată. Obține un feedback înainte de a decide să îl încerci și, eventual, să obții efectul invers.
O variantă pe care ți-o recomand cu căldură în lupta ta cu kilogramele în plus este ELA BISTRO, restaurantul pe care l-am înființat împreună cu soțul meu din dorința de a veni în sprijinul oamenilor care vor să slăbească sau să mănânce sănătos. La ELA BISTRO nu folosim aditivi alimentari, sosuri semipreparate sau zahăr și nu prăjim alimentele. Totul este gătit proaspăt, din ingrediente naturale, fără exces de sare și ulei.
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!