În orice dietă de slăbit sau menținere vorbim inevitabil despre calorii. Dar te-ai întrebat vreodată ce sunt ele și cum le folosește corpul nostru? În articolul de astăzi tocmai despre asta vreau să-ți vorbesc. Așa că așază-te bine și citește mai departe.
„Colăceii” de pe burtă şi grăsimea de pe coapse sau de pe braţe sunt modul organismului de a stoca surplusul de „combustibil”, adică de calorii pe care le mâncăm în exces şi nu le consumăm.
Cel mai periculos pentru organism este „combustibilul” depozitat sub formă de grăsime în interiorul abdomenului, în jurul organelor şi pe pereţii vaselor de sânge - şi anume grăsimea viscerală. Aceasta este un factor de risc important pentru boli grave precum diabet zaharat, steatoză hepatică, boli de inimă, boli digestive, accident vascular cerebral şi cancer.
Ce sunt caloriile
Caloria este o măsură a energiei disponibile corpului, la fel cum litrul este unitatea de măsură pentru lichide. Caloriile nu sunt o componentă a alimentelor, ci reprezintă cantitatea de energie furnizată de conținutul în macronutrienți - adică în carbohidrați (sau glucide ori zahăr), proteine și grăsimi – al alimentelor.
Caloria este şi o măsură a energiei pe care o cheltuieşte corpul tău, deci este atât o măsură a energiei pe care o foloseşte corpul tău ca aport energetic din mâncare, cât şi a cheltuielilor lui prin activitate fizică.
Care e diferența între calorii şi kilocalorii
1 Calorie (scrisa cu „C” mare) = 1 kilocalorie (1 kcal )
Mâncarea conţine proteine, zaharuri (glucide) şi grăsimi (lipide), fiecare dintre acestea aducând un număr de calorii prin ardere. Apa, vitaminele şi mineralele din mâncare nu au calorii.
Prin arderea unui gram de glucide (carbohidraţi sau zaharuri) se eliberează 4 Calorii, prin arderea unui gram de proteine se eliberează tot 4 Calorii. Un gram de lipide are un aport energetic de 9 Calorii, iar alcoolul eliberează 7 Calorii per gram pur.
Ce este densitatea calorică a alimentelor
O lingură de ulei de 12 g are acelaşi număr de calorii cu 500 g de spanac (adică 100 Calorii), dar efectele asupra organismului tău după consum sunt complet diferite, atât la nivelul saţietăţii, cât şi la nivelul micro şi macronutrienţilor.
Densitatea calorică sau energetică este media caloriilor pe unitatea de greutate a unui aliment, de obicei per 100 g. Alimentele cu densitate calorică mică sunt cele care te ajută să slăbeşti pentru că sunt bogate în apă şi fibre şi sărace în grăsimi. În această categorie intră lactatele moi degresate, legumele şi fructele cu 5 % glucide.
Alimentele bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi, precum legumele cu frunze verzi, sunt prima alegere într-o cură de slăbire. Alimentele cu densitate calorică mare sunt în general cele bogate în grăsimi şi/sau zahăr: uleiul de orice fel, untul, margarina, brânzeturile fermentate, carnea grasă, mezelurile, zahărul de orice fel, dulciurile, foietajele, prăjiturile, ciocolata, dar şi seminţele şi fructele în coajă tare.
O masă săţioasă şi sănătoasă combină cele două tipuri de alimente - cu densitate mică și densitate mai mare - rezultând astfel un număr rezonabil de calorii la o masă.
Ca să slăbeşti, alege alimente cu volum mare şi calorii puţine, bogate în fibre, vitamine, minerale şi apă. O dietă bazată pe alimente cu densitate calorică mică te ţine departe de senzaţia de foame bine cunoscută în dietele clasice de slăbit şi este mult mai eficientă în menţinerea pe termen lung.
Dacă ai nevoie de ajutor în procesul de slăbit, la ELA CLINIC îți punem la dispoziție PROGRAMUL SILUETA PERFECTĂ care prin coaching, dietă și urmărire medicală te ajută să ajungi la greutatea dorită.
Câte calorii poţi să mănânci ca să slăbeşti din grăsime
Dacă vrei să pierzi 1 kilogram de grăsime pe săptămână, trebuie să arzi 7.000 de calorii în 7 zile, adică o medie de 1.000 de calorii pe zi. Mai precis, trebuie să faci un deficit zilnic de 1.000 de calorii.
DIETA pentru scădere în greutate de 1 kilogram de grăsime pe săptămână = (Rata Metabolică de Repaus + Activitatea Fizică : media zilnică) – 1.000 de Calorii
Dacă rezultatul este o dietă sub 1.000 de Calorii, refă calculul și vezi ce anume poți face în plus din mișcare pentru a crește cheltuielile organismului!
Dietele sub 1.000 de calorii sunt diete de înfometare care îți pun în pericol sănătatea și rezultatele pe termen lung - adică te poţi îngrăşa repede şi chiar mai multe kilograme decât ai slăbit, după astfel de cure de slăbire restrictive ţinute pe termen lung şi în mod repetat. Bărbaţii sunt sfătuiţi să nu aleagă diete sub 1400 Calorii/zi !
Exemplu de utilizare a Balanței Greutății:
Dacă eşti femeie şi ai o rată metabolică de repaus de 1.300 de Calorii și faci activitate fizică de 200 de Calorii/zi, înseamnă că:
- Dacă mănânci 1.500 de Calorii/zi -> te menţii;
- Dacă mănânci 2.000 de Calorii/zi -> te îngraşi cu 0,5 kg grăsime/săptămână;
- Dacă ţii o dietă cu 1.000 de Calorii/ zi -> slăbeşti 0,5 kg grăsime/săptămână
- Dacă ţii o dietă cu 1.000 de Calorii/zi şi faci mai multă mişcare (400 Calorii/zi) -> slăbeşti 0,7 kg grăsime/săptămână – adică între 1-1,5 kg în total (circa 4-6 kg pe lună).
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a determina care este cea mai bună dietă pentru tine, te așteptăm la ELA CLINIC cu o echipă multidisciplinară formată din medici cu diverse specialități, tehnicieni nutriționiști pregătiți și psihoterapeuți cu experiență.
Fixează-ţi obiective realiste!
Kilogramele pierdute uşor se întorc la fel de repede!
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!