Pentru multe femei, perioada dintre 50 și 59 de ani aduce numeroase schimbări, însă și multe provocări, mai ales la capitolul sănătate. Aşa se face că 8 din 10 femei de vârstă mijlocie se confruntă cu diverse probleme, de multe ori boli cronice. Cele mai multe apar dacă nu avem grijă de sănătatea noastră încă din tinereţe.
7 afecțiuni întâlnite în rândul femeilor de peste 50 de ani
- Bolile de inimă - colesterolul care se depune pe vasele de sânge duce la apariția plăcilor de aterom. Acestea sunt porțiuni de grăsime întărită, care blochează circulația sângelui către inimă și alte organe vitale. Persoanele cu vârste între 40 și 60 de ani sunt de 5 ori mai expuse riscului de boli de inimă decât cele cu vârste între 20 și 40 de ani.
- Accidentul vascular cerebral – probabilitatea de a avea un accident vascular cerebral aproape că se dublează la fiecare 10 ani, după ce ai împlinit 50 de ani.
- Durerea cronică – fie că e vorba de poliartrită reumatoidă, artroză, osteoartrită sau tendinită, mesajul este același: nu ignora această durere! Atât moștenirea genetică, precum și stilul de viață (excesul de greutate, lipsa activității fizice) contribuie la dezvoltarea acestor afecțiuni.
- Diabetul – riscul de a face această boală crește semnificativ după vârsta de 45 de ani și poate favoriza apariția altor probleme de sănătate, precum boli de inimă, afecțiuni renale, orbire etc. Pentru a preveni astfel de situații, măsoară-ți periodic glicemia, mănâncă sănătos și încearcă să-ți menții greutatea în limitele normale.
- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – este o afecțiune care cauzează inflamație la nivelul plămânilor și blochează schimbul de oxigen, ceea ce duce la dificultăți respiratorii, tuse productivă şi respirație șuierătoare. Toate aceste simptome nu dor în primă fază și nu trag un semnal de alarmă decât în jurul vârstei de 50 de ani, când se agravează. Astfel, boala evoluează în tăcere până în stadii avansate, când tratamentul nu mai are șanse mari de reușită.
- Cancerele de orice tip – vârsta înaintată este principalul factor de risc în apariția cancerului. Desigur, cancerul apare și la persoanele tinere, dar cu precădere în rândul celor trecute de 45 de ani, iar în cazul persoanelor trecute de 50 de ani riscul de cancer este aproape dublu.
- Demență – unii factori de risc nu pot fi controlați, precum vârsta sau moștenirea genetică, dar dieta și menținerea în limitele normale ale glicemiei și tensiunii arteriale pot reduce semnificativ riscul de instalare a acestei boli specifice bătrâneții.
Sănătatea înseamnă aşadar mai mult decât lipsa bolii. Starea generală de bine presupune echilibru fizic şi mental. Astfel, pentru a îmbunătăți calitatea vieții sunt necesare o serie de îmbunătățiri, printre care deprinderea unor obiceiuri sănătoase.
La ELA CLINIC avem un program special dedicat femeilor peste 45 de ani, care poartă numele de FEMINA. Dacă și tu simți nevoia de o monitorizare medicală și nutrițională din partea unuia dintre specialiștii noștri, nu ezita să te programezi la o consultație de evaluare inițială.
10 sfaturi pentru o viață sănătoasă
- Evită tutunul.
- Fă mişcare în fiecare zi.
- Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată.
- Ţine cont de indicele de masă corporală.
- Consumă alcool cu moderaţie.
- Dormi suficient.
- Ai grijă de sănătatea ta.
- Menţine socializarea cu ceilalţi.
- Evită să te stresezi.
- Ferește-te de suplimentele alimentare.
3 schimbări de dietă recomandate femeilor peste 50 ani
- Axează-te pe cereale integrale, supe şi ciorbe, dar şi fructe și legume proaspete.
- Bea apă înainte să îţi fie sete.
- Fă un plan alimentar ca să poţi urmări cu uşurinţă dacă dacă ai în alimentaţie nutrienții-cheie.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!