Nutriție terapeutică

A slăbit 30 de kilograme și a scăpat de insulină

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

13 minute timp de citit

Schimbarea nu se întâmplă atunci când cântarul ne avertizează că am depășit greutatea recomandată pentru vârsta și înălțimea noastră. Nici atunci când centimetrul ne arată o circumferință abdominală care indică prezența depozitelor serioase de grăsime viscerală. Nici măcar când suntem criticați sau impulsionați de cei din jur. Astăzi îți voi povesti cum a decurs procesul schimbării în cazul pacientei mele, Daniela Burcea, care a slăbit 30 de kilograme și a scăpat de povara tratamentului de diabet și a riscurilor serioase asociate acestei afecțiuni.

Cum au început problemele de greutate și de sănătate ale Danielei

Slăbitul și schimbarea stilului de viață se întâmplă atunci când suntem pregătiți și motivați să parcurgem această călătorie esențială către cea mai bună variantă a noastră. Pentru Daniela Burcea, pe care sunt onorată că am putut să o însoțesc pe drumul schimbării, momentul decisiv a venit după ani în șir de încercări.

Am ales să îți vorbesc despre povestea ei pentru că am certitudinea că aici se ascund multe secrete, trucuri și revelații care te pot ajuta și pe tine în drumul tău. Indiferent dacă ți-ai propus să slăbești un număr mai mic de kilograme, să îți recapeți starea bună de sănătate, liniștea și mulțumirea de sine, sau pur și simplu să ai mai multă energie și echilibru în viața ta.

Să începem cu începutul... la care nu am fost martoră, dar despre care mi-a povestit Daniela încă de la prima consultație. În urmă cu 10 ani, a făcut un salt de la 70 la 75 de kilograme și, obișnuită cu greutatea de dinainte, a încercat imediat să slăbească. Însă, în loc să se debaraseze de cele 5 kilograme, din cauza dietelor de pe internet și a shake-urilor de slăbit la care a apelat, a mai pus încă 10. Au urmat un episod depresiv și intrarea la menopauză, iar acela a fost momentul în care a pierdut controlul greutății, ciugulind mai toată ziua și mâncând o singură masă adevărată pe zi, seara târziu.

Treptat, a ajuns să cântărească 120 de kilograme. Bineînțeles, au urmat alte încercări... Din păcate, acesta este un punct comun în relatările tuturor pacienților mei: eșecul curelor primite de la binevoitori sau salvate de pe internet, al pastilelor, ceaiurilor, shake-urilor și al tuturor „minunilor” de slăbit. Daniela slăbea de fiecare dată câte puțin, dar în scurt timp se îngrășa la loc.

În 2018 a trăit un moment de cotitură. Deodată, s-a trezit că a slăbit aproape 15 kilograme – într-un ritm rapid, în mare parte din cauză că bea doar apă și apă minerală din cauza unor stări de rău și a lipsei bruște a poftei de mâncare. A ajuns la doctor, valoarea glicemiei atingea un nivel alarmant de 400 și a fost internată direct.

A plecat din spital cu diagnosticul de diabet tip 2, cu tratament medicamentos și injectabil. Din păcate, și cu o idee de care s-a despărțit tare greu apoi. I s-a spus că dacă va slăbi 5 kilograme poate fi fericită, însă niciodată nu va reuși mai mult, din cauză că diabetul este echivalent cu foamea. Cu alte cuvinte, obezitatea a devenit o sentință parafată de medic. Într-adevăr, următoarele luni au confirmat: mergea la sală, mergea pe jos mult, a încercat din nou un regim alimentar cu restricție calorică, toate acestea fără un rezultat pe cântar.

Mi-a povestit că în acea perioada visa pur și simplu să vină o dimineață în care să se trezească slabă, pentru că o soluție concretă nu părea să se ivească. S-a îndepărtat de prietenii care îi căutau compania, a refuzat să mai iasă și să mai socializeze. Purta numai fuste largi și lungi sau colanți cu bluze până la genunchi, orice numai să se acopere cât mai bine. Și acestea erau greu de găsit dar, pentru că este expert contabil și se ocupă de actele contabile pentru magazine de haine, își ruga clientele să aducă și mărimile 56-58 atunci când luau marfă. Ba chiar a ajuns în punctul în care a aruncat toate oglinzile din casă.

Care a fost momentul decisiv pentru schimbarea stilului de viață

În iulie 2019, după ce o făcuse la comandă cu numai o lună înainte, rochia a strâns-o și a incomdat-o pe tot parcursul nunții la care a participat. Își amintea că nici apă nu putuse să bea de teamă că vor crăpa cusăturile. Chiar în acea noapte, la ora 2, căuta soluții pe internet. Așa a ajuns la numele meu și a fost surprinsă că, prin natura specializării medicale, tratez și pacienți diabetici și mă ocup și de partea de nutriție sănătoasă și schimbarea stilului de viață.

A trimis atunci un mail, iar a doua zi a fost anunțată că renunțase cineva la o programare. Deci, peste o săptămână, la ora 8 de dimineață – cu o mică întârziere din cauza traficului Pitești-București – ne întâlneam pentru prima dată în cabinetul meu.

Țin și acum minte că era foarte rușinată de numărul mare de kilograme la care ajunsese. Mi-a mărturisit apoi că mie mi-a spus că își dorește să slăbească 15-20 de kilograme, dar în sinea ei se temea că nu va reuși nici 10. Am decis să mergem în paralel și cu diabetul și cu regimul alimentar. Acestea se întâmplau în iulie 2019, iar în decembrie 2019 deja redusese și numărul de kilograme și numărul medicamentelor de diabet.

Înainte lua un pumn de medicamente, iar în fiecare marți făcea o injecție tare dureroasă, care îi crease și complicații cu apariția unor noduli. Mi-a povestit că pur și simplu își dorea să scoată ziua de marți din calendar. Acum ia o singură pastilă de diabet pe zi, nu face nicio injecție, iar numai privindu-i analizele – cu glicemia maxim 95 – nimeni nu ar putea bănui că suferă de diabet.

Dacă și tu iei medicamente de diabet sau faci insulină și vrei să le reduci, programul nostru METABOLIC SUPORT te poate ajuta.

Vino și tu la o consultație!

În 2020, Daniela avea deja 71 de kilograme, la care se menține și astăzi, la cei 53 de ani ai ei. Sau 30, cum spune ea însăși că se simte acum ☺

Cum a decurs procesul slăbirii

În primul rând, a fost surprinsă că am întrebat-o ce îi place să mănânce, ce i-ar plăcea să se regăsească în meniul ei. Înainte, toate regimurile pe care le încercase erau foarte restrictive, cu puține alimente permise strict în anumite combinații. Până la Daniela, nici eu nu auzisem de combinația un castravete murat și o felie de pâine la micul dejun.

I-am propus să stabilim 3 mese pe zi și 2 gustări, iar atunci a apărut prima grijă: „Cum fac eu, doamna doctor, să merg cu mesele după mine? Lucrez cu clienții, nu am timp să mănânc decât un pateu, nu am timp de nimic”. Dar, după primele zile în care a făcut un efort să respecte programul organizat al meselor, a observat că nu îi mai era foame, că reușea să se simtă sătulă, ceea ce îi dădea o stare generală de bine. Așa că a perseverat. S-a obișnuit și cu ultima masă la ora 18.00 și, deși credea că este imposibil, acum mănâncă cina înainte să plece de la birou în zilele foarte încărcate.

Cum procedează? Fie merge cu mâncarea pregătită de acasă în caserolă și o încălzește la birou, fie pur și simplu își pregătește direct acolo o salată. Când comandă de la restaurant, optează pentru friptură și salată, două feluri de mâncare mai ușor de controlat atunci când nu cunoști modalitatea de preparare. Dar meniul de acasă este mult mai variat. Îi plac pastele integrale cu toate combinațiile de legume, ghiveciul la cuptor, legumele rumenite la cuptor, ciorba de fasole după o rețetă italiană, fripturile, peștele cu legume la cuptor. Când se grăbește, un piept sau o pulpă de pui pregătite la grill sunt soluția perfectă.

La început, mi-a spus că dacă se poate ar mânca și de 5 ori pe zi carne, dar treptat a redus din proprie inițiativă consumul de proteină animală, ascultându-și pur și simplu corpul. Așadar, s-au schimbat proporțiile: acum mănâncă mai multe legume și mai puțină carne. Le-a redescoperit gustul, proprietățile... numai broccoli nu i se pare prea delicios, dar pentru că îi place textura îl include în diverse rețete. Ba chiar i s-au schimbat și gusturile. Dacă înainte nu mânca deloc ciorbă, încă de când era copil, acum nu trec 3 zile pe săptămână fără o ciorbă sau fără o supă-cremă.

Care este strategia Danielei când apar poftele

Chiar atunci, în 2019, la una dintre consultații mi-a mărturisit că ar vrea să ajungă la Bran la festivalul răvășitului oilor, dar că tare greu îi va fi să evite târgul și toate bunătățile incluse. Am încurajat-o însă să-și facă pofta, dar la masa de prânz, și să încheie ziua cu o salată și apoi să revină la alimentația echilibrată. Și așa a și procedat, bucurându-se de brânza de burduf, de pastrama de oi și de bulzul tradițional. Săptămâna următoare, nu câștigase, ci pierduse 1 kilogram.

Cum este posibil? Se poate să îți faci poftele astfel încât să nu se cunoască pe cântar, cu condiția să înveți să mănânci. Poți pune în farfurie ce îți place, dar în anumite condiții, nu toată ziua.

Pentru Daniela, poftele nu au fost o problemă, câtă vreme a gustat mereu din tot ceea ce și-a dorit, cu măsură. Iar faptul că poate oricând să își facă poftele și nu se simte presată de restricții, le-a transformat în ceva mai puțin dezirabil. Când știi că ai voie, anumite alimente nu mai sunt atât de tentante. Mănâncă chiar și prăjituri. Destul de rar, i se face poftă de câte o amandină. Dar mănâncă o dată și una singură, nu în fiecare zi câte 3-4. La fel și cu înghețata – îmi povestea că după o perioadă în care nu a mâncat, i s-a părut atât de bună că nici nu a simțit nevoia de cantități mari. Dimpotrivă, în cantități mici reușim să ne bucurăm cu adevărat de gust, de savoare.

Daniela are o teorie – crede ca de multe ori noi nici nu simțim într-adevăr nevoia să mâncăm, cât să cumpărăm ceva anume, să alegem, să comparăm, să avem. Mi-a spus că de multe ori trece pe lângă cofetărie, iar dacă i se par apetisante prăjiturile, cumpără și le dăruiește colegelor de la birou. De curând, mi-a povestit că a trecut pe lângă o patiserie cu gogoși aburinde și miros apetisant, așa că le-a cumpărat și colegele au fost din nou fericite de cadou.

Cum se văd astăzi schimbările din viața ei

Într-adevăr, analizele sunt perfecte, diabetul este sub control, iar cei din jur o apreciază și o laudă: „Bravo, ai avut ambiție!”. Dar marea schimbare are legătură cu felul în care se raportează ea însăși la propria persoană.

Se simte împlinită, fericită, plină de energie. Dacă înainte nu mai ținea oglinzi nici în casă, astăzi se bucură de câte ori trece pe lângă o oglindă, ba chiar s-au înmulțit și la birou! De la XL, a ajuns să poarte M. Se îmbracă și în fustă scurtă, în orice îi place.

Înainte, le spunea prietenilor că nu îi place să facă fotografii din cauză că nu este fotogenică. În realitate, nu putea să-și privească și să își accepte propria imagine. Acum, chiar îi place să facă fotografii.

Înainte, le spunea prietenilor că are mult de lucru, sau pur si simplu își găsea special ceva de făcut. Orice, numai să nu mai fie invitată, să nu insiste nimeni, să poată rămâne singură acasă. Astăzi nu așteaptă să fie rugată de două ori și se simte chiar ca la 30 de ani.

Mai mult decât atât, deși a avut mereu o viață activă, acum perseverează cu sala, pentru că este o activitate care chiar îi face plăcere. A slăbit în centimetri, a pierdut în grăsime și a câștigat masă musculară. Uneori, merge și de 5 ori pe săptămână: 3 zile face fitness, iar 2 electrofitness. Mănâncă înainte – acesta este secretul! – apoi pleacă de la birou direct la sală și ajunge acasă relaxată. Obișnuia să devoreze cât de mult se putea din frigider, dar acum după sală mănâncă o supă sau bea un ceai verde și se simte energizată.

Mi-a mai povestit ceva care m-a impresionat! Până și afacerea în contabilitate îi merge mai bine și s-au înmulțit clienții. Se simte altfel când discută cu oamenii, mai sigură pe ea. Chiar unii dintre ei i-au spus „Știam renumele tău, dar îmi place mai mult de tine acum, am mai mare încredere”.

Sper ca povestea Danielei Burcea să te inspire și pe tine să faci pasul acela decisiv către ceea ce îți dorești să devii, către ceea ce ai potențialul să ajungi. Iar dacă ai nevoie de sprijin în acest demers, noi suntem aici să te ajutăm.

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.