Nutriție terapeutică

Boli care pot duce la îngrășare

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Creşterea în greutate în manieră inexplicabilă este atunci când kilogramele în plus apar în condiţiile în care se menţin atât aportul caloric, cât şi activitatea fizică. Deci dacă mâncăm la fel şi facem aceleaşi lucruri, dar sesizăm totuşi o creştere în greutate, înseamnă că în organismul nostru se întâmplă ceva.

Kilogramele în plus acumulate rapid pot fi deci un simptom al numeroaselor dereglări care pot avea loc la nivel endocrin, cardiovascular, neurologic, respirator sau urinar. Cele mai cunoscute însă sunt retenţia de lichide, o sarcină, în cazul femeilor, constipaţia sau, mai grav, anumite boli. Chiar şi administrarea unor medicamente favorizează creşterea în greutate. Aşadar, trebuie să fim foarte atenţi la tot ce ni se întâmplă.

În continuare, trec în revistă cele mai cunoscute boli care pot duce la îngrăşare. Ţin să menţionez că ordinea este aleatorie.

Hipotiroidismul

Tiroida este o glandă endocrină care influenţează modul în care funcţionează fiecare celulă, ţesut sau organ, de la muşchi şi oase, până la creier, inimă şi tract digestiv. Glanda tiroidă îndeplineşte toate aceste sarcini prin producţia de hormoni. Când dintr-un motiv sau altul nu mai secretă suficienţi hormoni, apare ceea ce se numeşte hipotiroidism, iar kilogramele încep să se adune. Alte probleme cauzate de hipotiroidism sunt constipaţia, oboseala, păr fragil, piele uscată, ba chiar senzaţie acută şi permanentă de frig. Dacă întâmpini una dintre aceste simptome, la care se adaugă şi câteva kilograme inexplicabile, mergi la medic. O simplă analiză de sânge va arăta exact nivelul de hormoni, iar doctorul va putea acţiona pe măsură.

Depresia

Creşterea în greutate, ba chiar obezitatea pot fi consecinţe ale depresiei. Asta pentru că persoanele care suferă de depresie au nivelul de cortizol (hormonul stresului) foarte ridicat, fapt ce determină acumulare de grăsime în jurul taliei. Ca să nu mai vorbim despre faptul că cei depresivi nu mai acordă atenţie igienei alimentare şi nici exerciţiilor fizice, iar întreaga rutină zilnică devine un haos. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face atunci când simţi că treci printr-o depresie este să ceri ajutor specialistului. El te va sprijini să faci alegerile bune pentru a avea o viaţă liniştită şi organizată.

Insomnia

Deşi ţi se pare greu de crezut, somnul este foarte important. Şi nu doar ca să fii odihnit şi să îţi îndeplineşti toate îndatoririle zilnice, ci şi pentru a avea un corp sănătos şi a fi în formă. Lipsa somnului determină organismul să producă insulină şi cortizon în exces, fapt care duce la creşterea în greutate. Mai ales că tot lipsa somnului perturbă şi producţia hormonilor care declanşează foamea, astfel că vei simţi nevoia să mănânci mai mult, mai gras şi mai dulce. Deci dormi cel puţin 8 ore pe noapte pentru a fi odihnit şi svelt.

Menopauza

Tot mai multe femei care ajung la menopauză se plâng frecvent de creştere în greutate. Şi au dreptate, deoarece cantitatea mai mică de estrogen care se secretă la vârsta menopauzei poate duce la acumularea de grăsime în jurul taliei. Pe lângă asta, bufeurile, problemele legate de somn, dar şi sentimentele de frustrare asociate cu terminarea perioadei de fertilitate pot influenţa negativ regimul alimentar şi activitatea fizică, în sensul că intervine o delăsare greu de gestionat de una singură. Un ajutor specializat cu siguranţă te va face să treci peste această perioadă inevitabilă.

Sindromul ovarelor polichistice

Mai greu de diagnosticat, acest sindrom afectează nu doar psihicul unei femei, ci şi greutatea deoarece scade sensibilitatea la insulină, hormonul care ajută corpul să transforme zahărul din sânge în energie. Şi spun că afectează şi psihicul pentru că provoacă frustrare prin ciclul menstrual care devine neregulat, pilozitatea în exces, acnee în multe zone ale corpului şi apariţia chisturilor ovariene. Dacă te întrebi de ce apare acest sindrom, e simplu de răspuns, din cauza producerii în exces a hormonilor masculini. Din fericire, medicul endocrinolog va restabili echilibrul hormonal de îndată ce i te adresezi.

Sindromul Cushing

Creşterea în greutate, dar şi formarea unor depozite de grăsime la nivelul trunchiului şi părţii superioare a spatelui, la nivelul feţei, între umeri, dar şi braţele şi picioarele mai subţiri în raport cu trunchiul sunt simptome care trădează debutul acestei afecţiuni. Acest sindrom se instalează din mai multe cauze. Una ar fi producţia excesivă de cortizol şi de adrenocorticotrop şi a doua ar fi tratamentul medicamentos cu glucocorticoizi. Acest tratament se foloseşte pentru astm, artrită reumatoidă sau lupus. Aşadar, atenţie la efectele adverse ale tratamentelor, în general.

Edemul

Reprezintă o umflătură cauzată de excesul de lichid prins în ţesutului corpului, în special în mâini, braţe, picioare şi glezne. Mai precis, corpul reţine apă, motiv pentru care te simţi umflat şi greoi. În acest caz kilogramele în plus sunt doar aparente, iar senzaţia de îngrăşare dispare odată cu administrarea diureticelor adecvate de către specialist. Atenţie însă, deşi în aparenţă este o afecţiune uşoară, poate trăda boli cardiovasculare, renale, hepatice sau pulmonare grave.

Sindromul metabolic

Este o dereglare metabolică provocată de obezitatea la nivelul abdomenului şi care provoacă rezistenţă la insulină. Aşadar, glucoza nu mai poate fi metabolizată, motiv pentru care se acumulează în muşchi, grăsime şi ficat. De aici şi apariţia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat şi ficatului steatozic. Ce declanşează însă sindromul metabolic sunt alimentaţia bogată în grăsimi saturate, semipreparate şi fast-food, şi sedentarismul.

Diabetul

Este o boală care din fericire poate fi controlată cu ajutorul dietei, activităţii fizice, insulinei, dar şi antidiabeticelor orale. Dacă dieta şi activitatea fizică riguroase nu au efecte secundare, ba dimpotrivă, află că insulina ajută organismul să folosească energia, dar şi să o stocheze provocând adesea creşteri în greutate. În plus, unele medicamente scad glicemia, motiv pentru care vei simţi nevoia să mănânci mai mult şi ai putea să te îngraşi. Vorbeşte aşadar cu medicul tău şi găseşte calea prin care în timp ce controlezi diabetul să poţi ţine în frâu şi kilogramele.

Să ştii că nu eşti singurul care se confruntă cu astfel de probleme. Pentru a trece cu brio peste toate încercările, te aşteptăm la Ela Clinic, unde avem programe de NUTRIȚIE TERAPEUTICĂ, concepute astfel încât să te ajute să-ți recapeți sănătatea, să-ți îmbunătățești analizele de sânge și să scapi de o parte din medicamente pentru tot restul vieții.

Fă din sănătate o prioritate!

Aici, medicii sunt specializați în diabet, medicină internă, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, pediatrie, medicină de familie, ginecologie, recuperare medicală, au competențe și experiență de nutriție terapeutică și coordonează programe nutriționale, prin urmare îţi pot fi de mare ajutor. Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.