Nutriție terapeutică

Cele mai frecvente întrebări legate de sarcină și alimentație

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Perioada de sarcină este o etapă minunată în viaţa oricărei femei, dar vine la pachet cu multe schimbări în organism şi cu multe întrebări legate de transformările prin care va trece corpul şi de alimentaţie. Mai ales că alimentaţia este unul dintre factorii decisivi în dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a bebeluşului.

Ce fac dacă mă simt rău în fiecare dimineaţă? Pot să urmez o dietă dacă sunt însărcinată? Ce fac dacă sunt vegetariană, oare bebeluşul se va dezvolta normal dacă nu consum carne? Care sunt alimentele care nu trebuie să-mi lipsească? De ce alimente trebuie să mă feresc?

Eşti îndreptăţită să îţi pui toate aceste întrebări, mai ales la prima sarcină, când totul este nou pentru tine. În continuare, voi încerca să răspund la toate întrebările legate de viitoarea sarcină.

1. Ce să mănânc dacă sunt însărcinată şi nu mă simt bine?

În timpul sarcinii, s-ar putea să te confrunţi cu grețuri matinale și vărsături, reflux gastric, arsuri la stomac sau constipație. Ca să treci cu bine peste zilele mai puţin plăcute, îţi ofer câteva sugestii.

Greţurile şi vărsăturile sunt frecvent întâlnite în primul trimestru de sarcină. Se recomandă consumul de alimente bogate în carbohidraţi, consumul de lichide între mese, evitarea alimentelor bogate în grăsimi şi a cofeinei.

Dacă te confrunţi cu greţuri matinale, mănâncă cereale integrale de tipul biscuiți, pâine, covrigei sau crackerși integrali înainte de a te da jos din pat; mănâncă puţin şi des pe tot parcursul zilei, evită alimentele grase, prăjite şi picante.

Refluxul gastro-esofagian şi saţietatea precoce sunt de obicei caracteristice perioadelor târzii ale sarcinii şi pot fi ameliorate prin mese frecvente şi în cantitate redusă, consumul de lichide în perioada interprandială, evitarea alimentelor condimentate şi a citricelor, a alimentelor bogate în grăsimi (întârzie golirea gastrică). În ultimele luni de sarcină trebuie evitată poziţia declivă după masă, ultima masă recomandându-se cu 2-3 ore înainte de culcare.

În cazul arsurilor la stomac, te sfătuiesc să mănânci tot aşa, puţin şi des pe tot parcursul zilei, să bei lapte înainte de fiecare masă; totodată, redu cât poţi de mult băuturile cu cofeină, băuturile acide și alimentele picante.

Constipaţia se datorează nivelurilor crescute de progesteron, presiunii exercitate de uterul gravid şi eventualele suplimente de fier. Se recomandă creşterea consumului de fibre alimentare şi a ingestiei de lichide, precum şi creşterea activităţii fizice. 

Dacă și tu suferi în sarcină de constipație, mănâncă mai multe fructe și legume proaspete, fii mai activă și bea minimum 8 pahare de apă în fiecare zi. 

2. Pot urma o dietă în timpul sarcinii?

Dacă dieta este de slăbit, exclus. Dar dacă prin dietă se înţelege un stil de viaţă sănătos, diferit de cel pe care îl aveai înainte de a rămâne însărcinată, răspunsul este categoric da. Deşi multe femei sunt îngrijorate de creşterea în greutate pe parcursul sarcinii, în această perioadă nu trebuie să existe diete restrictive. Restricţia calorică este nocivă atât pentru făt, cât şi pentru mamă, curele de slăbire fiind categoric interzise pe parcursul gravidităţii.

Dacă ai nevoie de ajutor în această perioadă din viaţa ta, la ELA CLINIC avem programul nutrițional Materna, dedicat femeilor însărcinate care doresc să aibă o dietă corectă și echilibrată.

Programează-te acum la o consultație de evaluare inițială și află răspunsul la toate întrebările legate de alimentație care te frământă.

Bucură-te de fiecare etapă a vieții tale de femeie, cu ajutorul programelor noastre de nutriție personalizată!

3. Dacă sunt vegetariană, îmi pot menţine dieta şi în perioada sarcinii?

Doar pentru că ești însărcinată nu înseamnă că trebuie să renunţi la dieta ta. Bebelușul poate primi nutrienţii de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta şi dacă eşti vegetariană. Cu o condiţie: să te asiguri că mănânci o gamă largă de alimente sănătoase care oferă suficiente proteine și calorii pentru tine și copilul tău. Sfatul meu este să discuţi cu medicul tău despre dieta ta. Cu siguranţă, îţi va da cele mai bune sfaturi.

4. Care sunt alimentele care nu trebuie să-mi lipsească?

Meniul gravidei trebuie să fie variat şi să conţină:

  • Carbohidraţi lenți - sunt cei care îţi asigură energia (pâine integrală, cereale, leguminoase) - minimum 10 porții pe zi.
  • Proteine (minimum 100 g/zi - ajută la formarea ţesuturilor copilului ) - carne, peşte, pui, curcan.
  • Fructe - 2-3 porții/zi
  • Legume și zarzavaturi de sezon - bogate în vitamine şi minerale - la fiecare masă principală.
  • Lactate pasteurizate - cu ajutorul lor se formează scheletul osos al fătului, dinții etc. - 2-3 porții/zi.
  • Grăsimi de calitate - vegetale, nehidrogenate, în funcție de necesarul caloric zilnic.

5. De ce alimente trebuie să mă feresc?

  • Mezeluri - cele mai multe conţin până la 50% grăsimi, multă sare, iar câteodată nici nu conţin carne.
  • Peşte şi fructe de mare insuficient pregătite termic - reprezintă un risc de salmoneloză şi toxiinfecţii alimentare; de evitat sunt și peștii mari răpitori oceanici (rechin, pește-spadă, ton), din cauza potențialului de intoxicare cu mercur.
  • Fructe și legume nespălate - din cauza riscului de toxoplasmoză.
  • Ouă - orice mâncare în a cărei compoziţie sunt ouă crude poate fi infectată cu salmonela. Această bacterie este distrusă prin fierbere. Se recomandă în acest sens evitarea consumării de preparate culinare ce conțin ouă crude (de exemplu: salate cu maioneză, spume de fructe preparate pe bază de albuş crud etc). Pentru a fi în siguranță, ai grijă ca atât albuşul, cât și gălbenușul să fie tari când le consumi şi foloseşte numai maioneză pregătită în casă (cu ouă fierte).
  • Produse lactate nepasteurizate: acest tip de produse sunt preparate din lapte crud. Dacă procesul de producere a laptelui nu a fost făcut în mod corect și laptele este ,,murdar" atunci s-ar putea să fie infectat cu listeria. Aceasta este o bacterie întâlnită în laptele crud nepasteurizat, carnea insuficient preparată termic, fructe de mare, mezeluri crud-uscate, brânzeturi moi precum brânza brie şi camembert. Listeria poate duce la complicaţii grave pentru făt (risc de avort, travaliu prematur etc). Astfel, brânza nepasteurizată, brânza feta, de burduf etc. prezintă risc de listerioză.
  • Carnea care nu este gătită foarte bine poate fi infestată cu salmonela, E. Coli, toxoplasma. Evită din aceleaşi motive sushi, fructele de mare, peştele insuficient preparat termic, friptura în sânge, mititeii mai cruzi, biftec tartar.
  • Conservele pot conţine mercur şi aluminiu, nocive pentru făt. Tonul la conservă în cantităţi excesive poate determina intoxicaţia fătului cu mercur.
  • Dulciurile concentrate, grăsimile de origine animală, alimentele de tip fast-food ar trebui evitate.
  • De asemenea, se recomandă să te fereşti de alimentele cu conservanţi şi E-uri deoarece toate acele substanţe vor fi transmise către făt prin intermediul placentei.

Nu uita că principalul tău scop este să aduci pe lume un bebeluș sănătos, așa că niciun efort nu este prea mare.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.