Nutriție terapeutică

Cum ne bazăm pe știință și pe medicină pentru a rezolva problemele de greutate

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

9 minute timp de citit

Din păcate, obezitatea cântărește mult mai greu decât un număr de kilograme în exces. Nu afectează doar aspectul fizic al unei persoane, ci poate avea consecințe grave asupra sănătății. Cu cât kilogramele de grăsime în plus sunt mai multe, cu atât pericolele sunt mai mari.

În aceste condiții, slăbitul nu mai este un moft, nici măcar un simplu deziderat estetic, ci devine o reală problemă de sănătate.

Cum te îmbolnăvesc kilogramele în exces

Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății arată că în România 1 din 2 persoane adulte este supraponderală, iar 1 din 4 este obeză. Da, este o epidemie şi nu, nu dramatizăm. Pentru tot mai multe ţări din lume, kilogramele în plus reprezintă o problemă de sănătate publică, iar obezitatea a fost încadrată în nomenclatorul de boli cronice ca boală de sine stătătoare.

Multă vreme s-a crezut că grăsimea este un ţesut inert. Din păcate, cercetări bine documentate continuă să dovedească din ce în ce mai clar faptul că grăsimea, în special cea abdominală – „burta mare“ –, are un impact semnificativ asupra stării de sănătate a întregului organism.

Depozitele de grăsime intraabdominale funcţionează ca un organ de sine stătător, care eliberează permanent în sânge o mare varietate de compuși nocivi proinflamatori şi cancerigeni, care ajung apoi în sistemul circulator şi afectează toate organele, declanşând astfel cele mai grave boli cronice și crescând exponențial riscul de moarte prematură.

Grăsimea nu este un țesut pasiv, ci un organ viu, din care izvorăsc boli grave precum cancerul, bolile de inimă sau diabetul.

Tot Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne arată că 75% din bolile contemporane sunt cauzate de obezitate. Atacul cerebral, bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, disfuncţiile sexuale, tulburările de respirație, stările depresive și interacțiunile sociale disfuncţionale sunt principalele „efecte secundare“ ale obezităţii. Practic, obezitatea influenţează negativ aproape fiecare aspect al vieţii.

Activitatea ELA CLINIC se concentrează asupra tratării, vindecării și prevenirii bolilor legate de alimentație: diabetul zaharat, ficatul gras, afecțiunile cardiovasculare și cele digestive, sindromul metabolic. Într-un procent copleșitor, acestea afectează persoanele supraponderale sau obeze.

Cum te pot ajuta medicii noștri

Succesul pacienților ELA CLINIC are în spate nu numai programele personalizate de Nutriție de slăbit, Nutriție terapeutică, Nutriție pentru femei sau Psihonutriție, ci și analize și investigații de ultimă generație și protocoale medicale și terapeutice internaționale.

Am format o echipă extraordinară de medici profesioniști, empatici, care înțeleg rolul nutriției în tratarea afecțiunilor cu care se confruntă pacienții lor. Medici pentru care pacienții lor sunt mai mult decât un buletin de analize medicale sau o înșiruire de simptome și diagnostice. Medici care au înțeles din proprie experiență că nutriția susține tratamentul. Fie sporindu-i eficiența, fie ajutând la reducerea lui.

Medici cardiologi

Obezitatea este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Excesul de grăsime poate duce la acumularea de plăci de aterom în artere, care blochează fluxul de sânge, provocând probleme cardiace.

Serviciile noastre includ consultații și investigații de specialitate (Eco Cord, Eco Doppler Carotide, Arterial și Venos, Holter TA și EKG, Test de efort, Spirometrie), recomandarea analizelor specifice și interpretarea lor, recomandarea dietei terapeutice specifice patologiei asociate, alături de monitorizare medicală și nutrițională de specialitate.

Medici diabetologi

Obezitatea este strâns legată de dezvoltarea diabetului de tip 2, care, netratat corespunzător, are complicații grave, cum ar fi afectarea rinichilor, orbirea și amputațiile.

Serviciile noastre includ consultații și investigații de specialitate (măsurarea tensiunii arteriale și determinarea Indicelui Gleznă-Braț, determinarea rapidă din sânge capilar - din deget - a Hemoglobinei Glicozilate și a glicemiei), recomandarea analizelor specifice și interpretarea lor, recomandarea dietei terapeutice specifice patologiei asociate, alături de monitorizare medicală și nutrițională de specialitate.

Medici interniști

Obezitatea este asociată cu dezvoltarea ficatului gras non-alcoolic, creșterea trigliceridelor și acumularea de grăsime pe organele interne. În stadii avansate, ficatul gras poate evolua către ciroză hepatică, iar obezitatea viscerală poate crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon, de rinichi și de prostată

Serviciile noastre includ consulturi de specialitate, Ecogafie Abdomino-Pelvină cu evaluarea stării de sănătatea a organelor interne, Spirometrie, recomandarea analizelor uzuale și specifice, precum și interpretarea lor, recomandarea dietei terapeutice specifice patologiei asociate, alături de monitorizare medicală și nutrițională de specialitate.

Medici gastroenterologi

Greutatea în exces și obezitatea sunt asociate cu o serie de afecțiuni digestive, precum boala de reflux gastroesofagian, disbioza intestinală, sindromul de colon iritabil sau intoleranțele alimentare.

Serviciile noastre includ consulturi de specialitate, Ecogafie Abdomino-Pelvină, recomandarea și interpretarea Testelor de Intoleranță Alimentară, Disbioză Intestinală (Microbiom) și a Testelor de Nutrigenetică, recomandarea analizelor uzuale și specifice, precum și interpretarea lor, recomandarea dietei terapeutice specifice patologiei asociate, alături de monitorizare medicală și nutrițională de specialitate.

Medici endocrinologi

Obezitatea afectează funcția tiroidiană și fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați și poate crește riscul de complicații în timpul sarcinii. De asemenea, o funcție tiroidiană alterată poate fi cauza problemelor cronice de greutate.

Serviciile noastre includ consulturi de specialitate, Ecogafie Tiroidiană și Ecografie Mamară, recomandarea analizelor uzuale și specifice, precum și interpretarea lor, recomandarea dietei terapeutice specifice patologiei asociate, alături de monitorizare medicală și nutrițională de specialitate.

Abordăm toate aspectele legate de problemele de greutate

Activitatea medicilor este susținută de tehnicieni nutriționiști pe care i-am format personal și de dieteticieni specializați, care au făcut practică alături de mine și care se perfecționează continuu. Sunt oameni pasionați și inimoși, pe care i-am învățat tot ce știu, adică esența celor 20 de ani de experiență în lucrul cu pacienții.

Nutriționiștii și dieteticienii elaborează planuri alimentare personalizate pentru fiecare pacient în parte. Planurile au la bază protocoale internaționale și sunt realizate în strictă colaborare cu medicul, pentru ca succesul pacientului să fie unul sigur și de durată.

Pentru că noi credem că nutriția interferează cu alte aspecte ale sănătății și stării de bine, luăm în considerare nu numai obiceiurile alimentare, ci și emoțiile, evenimentele din viața fiecăruia, precum și factorii de mediu care contribuie la starea generală de bine. Avem psihoterapeuți calificați și specialiști în lifecoaching dedicați care ajută pacienții indiferent de problemele cu care se confruntă. Ei sunt cei care întregesc această abordare completă și complexă a afecțiunilor medicale.

Dar, dincolo de dotări de ultimă generație, de protocoale medicale și terapeutice, ELA CLINIC este formată din Oameni. Profesioniști, dedicați și pasionați. Oameni care te văd ca pe un întreg (minte-trup-suflet) și te tratatează ca atare.

Îți fac chiar acum cunoștință cu echipa noastră de medici, nutriționiști și terapeuți!

Te așteptăm cu drag la ELA CLINIC!

Tot ce ai de făcut este să suni la numărul de telefon 0730.004.946 sau să completezi formularul de pe site și te sunăm noi.

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.