Nutriție terapeutică

De ce este relevantă circumferința taliei pentru sănătatea ta

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

10 minute timp de citit

Tu ce dimensiune ai în talie? O chestiune care te-ai aștepta să conteze doar pentru modul în care îți vin hainele, pentru siluetă și frumusețe, are și o semnificație clinică. Circumferința abdominală este un indicator – ușor de măsurat și de interpretat – pentru starea ta de sănătate. Anumite valori sunt direct asociate cu riscul de a suferi de o serie de boli cronice grave și cu riscul de moarte prematură.

De ce este importantă circumferința abdominală

Dimensiunea taliei sau circumferința abdominală, cum o numim în cabinetul medical, ajută la estimarea cantității de grăsime abdominală din corp. În general, raportul dintre acestea este direct proporțional. Cu cât talia este mai mare, cu atât este mai probabil să cari după tine depozite serioase de grăsime.

Știm deja că grăsimea în exces nu poate fi un semn bun pentru organism... Pericolul este cu atât mai ridicat când vorbim despre grăsimea ce se formează în profunzime în zona abdomenului, înconjurând organele din toate părțile și ajungând chiar să le sufoce. Se numește grăsime abdominală sau grăsime viscerală și se diferențiază de stratul de grăsime subcutanată responsabil, de exemplu, pentru reglarea optimă a temperaturii corpului. În principiu, grăsimea care se revarsă peste talia blugilor, care te împiedică să porți o bluză sau o rochie fără să scoată la iveală colăceii din jurul taliei, semnalizează prezența țesutului adipos în interior.

Sportivii precum halterofilii, boxeurii, jucătorii de rugby – ca să nu mai menționăm luptătării de sumo – au talia mare, chiar foarte mare, dar destul de puțină grăsime viscerală, aceasta concentrându-se în mod special sub piele. Dar ei reprezintă o excepție; în primul rând, se antrenează zilnic, mult și constant. Dar raportul între tipurile de grăsime din organism se pot schimba rapid și în cazul lor, când renunță la programul de antrenament.

Ce boli provoacă grăsimea abdominală

Am spus și am scris de nenumărate ori acest adevăr care are greutatea unui avertisment. Grăsimea nu este un țesut inert, care cântărește mult pe cântar și ne îngreunează mersul, fără alte complicații. Se comportă ca un organ de sine stătător, care predispune la cele mai serioase boli pe care ni le putem imagina: cancerul, bolile de inimă, diabetul.

Concret, aceste depozite de grăsime intraabdominale eliberează în sânge o serie de compuși proinflamatori și cancerigeni, care prin intermediul sistemului circulator ajung la toate organele, afectându-le funcționarea. Acizii grași cresc riscul de boli cardiovasculare și Alzheimer. Tot aceștia contribuie la producerea sindromului rezistenței la insulină, deschizând drumul către diabetul de tip 2.

Mai mult decât atât, proteinele din grăsimea viscerală declanșează inflamații la nivelul vaselor de sânge, conducând la creșterea tensiunii arteriale.

Studiile arată că există o legătură între circumferința abdominală crescută și incidența accidentului vascular cerebral. Cu alte cuvinte, pe măsură ce se mărește burta, se intensifică şi riscul de accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic.

Ai auzit vreodată de sindromul metabolic? Acesta reprezintă o combinație de factori de risc pentru sănătate: glicemia peste 100, tensiunea peste 140 cu 90, trigliceridele şi colesterolul peste 200... plus încă ceva. Ai ghicit, este vorba despre circumferința abdominală crescută, adică mai mare decât jumătatea înălțimii. Acumularea datelor pe care le-am enumerat înseamnă că te afli la un pas de a te îmbolnăvi de afecțiuni ale inimii, diabet și accident vascular cerebral. Luate separat, toate sunt boli periculoase, dar unite sub umbrela sindromului metabolic pot deveni chiar letale.

Vino și tu la ELA CLINIC, unde ai programe nutriționale speciale care te ajută să previi sau să ții sub control bolile precum diabetul, ficatul gras, tensiunea arterială crescută sau sindromul metabolic.

Click aici şi fă-ţi o programare!

Cum să îți măsori corect circumferința abdominală

Cele mai afectate de pericolele pe care le-am menționat sunt persoanele cu grăsime dispusă preponderent în zona abdominală. Peste 88 de centimetri în talie la femei și peste 102 centimetri la bărbaţi este pragul la care tragem semnalul de alarmă. Acela este semnul obezității abdominale, cea mai nocivă pentru sănătate. 

Măsoară-te și tu chiar acum! Ridică-te în picioare și înfășoară centimetrul direct pe piele în jurul taliei, în linie cu buricul, păstrându-l pe cât posibil la același nivel de jur împrejur. Nu trișa încercând să „îți sugi burta” ca să obții un număr mai mic. Dar nici nu te măsura în timp ce inspiri, ca să cuprinzi aerul inhalat, ci imediat după expirație.

Talia trebuie să fie mai mică decât jumătatea înălţimii exprimată în centimetri. Spre exemplu, dacă ai o înălţime de 1,60 metri, mijlocul ar trebui să măsoare sub 80 de centimetri. De asemenea, și atunci când pierzi în greutate prin dietă și mișcare, tot centimetrii pierduți în talie rămân cei mai fideli indicatori ai progresului pe care l-ai făcut. Acul cântarului poate sta pe loc, dar circumferința abdominală să scadă, ceea ce înseamnă că ai pierdut grăsime, nu masă musculară.

Raportul dintre dimensiunea pe care o ai în talie și cea din șold este o altă modalitate de verificare. Stai în fața unei oglinzi, de preferat în lenjerie, și petrece centimetrul de jur împrejur, la nivelul osului șoldurilor. Împarte apoi circumferința taliei la dimensiunea șoldurilor. Un rezultat mai mare de 0.85 pentru femei și mai mare de 0.95 pentru bărbați semnalează prezența depozitelor de grăsime la nivel abdominal.

Țesutul adipos îți influențează vizibil forma corpului. Ai mai degrabă o siluetă tip măr sau una tip pară? Corpul în formă de măr este mai frecevent la bărbați și este specific celor care au burta mare – deci mai multă grăsime abdominală, șoldurile înguste și picioarele subțiri. Forma de pară, cu talia pronunțată și grăsime depozitată în zona șoldurilor și a coapselor, este mai întâlnită la femei și mai puțin periculoasă pentru sănătate.

Așadar, circumferinţa taliei este o măsură a grăsimii corporale mai relevantă decât cântarul, primul instrument la care te-ai gândi în mod normal să apelezi. De ce? Pentru că un cântar obişnuit măsoară greutatea totală a corpului, fără să îți ofere vreun indiciu cu privire la excesul de grăsime, așa cum o face măsurarea taliei și a șoldurilor. Însă o talie subțire, care nu depășește limitele menționate, nu înseamnă neapărat că ai scăpat de orice pericol. Acumularea de grăsime viscerală poate depăși așteptările în unele cazuri.

Cântarul care măsoară grăsimea viscerală

Dar știai că există şi cântare speciale, care analizează compoziţia corporală? Utilizând o tehnologie modernă numită bioimpedanță, un astfel de analizor corporal furnizează informații precise cu privire la procentul de mușchi, apă şi grăsime din corp. Bioimpedanța constă, de fapt, în trimiterea unui curent de intensitate foarte mică prin corp, pe care pacientul nu îl simte. Acest curent este trimis prin intermediul unor electrozi speciali conectați la mâini și la picioare. Acela adună informații despre densitatea diverselor medii pe care le traversează, generând o împărţire a kilogramelor totale ale corpului în diferitele structuri din care este alcătuit: apă, oase, muşchi, grăsime.

Un astfel de analizor corporal avem și la ELA CLINIC, unde pacienții beneficiază gratuit de o analiză complexă la fiecare vizită în clinică.

„Doamna doctor, eu ce pot face dacă am depozite mari de grăsime viscerală?”

Așa cum fiecare centimetru în plus în jurul taliei echivalează cu o creștere a riscului de îmbolnăvire, fiecare centimetru pierdut te îndepărtează de un diagnostic dramatic. Există două modalități prin care poți pierde eficient centimetri din zona abdominală: printr-o dietă echilibrată și prin mișcare.

Răspunsul a fost simplu, dar metoda este mult mai anevoioasă până ajungi să adopți un stil de viață sănătos. Dacă ar fi să îți ofer un sfat nutrițional într-o singură frază, te-aș încuraja să mănânci o varietate de legume și de fructe – de preferat proaspete, cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz, și proteine ​​slabe: pui fără piele, pește, ouă, fasole și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Dar atunci când vorbim de boli asociate, dieta este mult mai specifică. De aceea noi, la ELA CLINIC, avem diete speciale - aprobate în cadrul protocoalelor medicale internaționale în vigoare - pe fiecare tip de afecțiune în parte, pentru că pe primul plan este îmbunătățirea sănătății pacienților noștri.

Click aici și programează-te și tu la prima consultație!

De asemenea, ar fi minunat ca mișcarea să devină prietena ta de zi cu zi. Poți face orice tip de mișcare care îți face plăcere și se integrează cu ușurință în programul tău, de la plimbări și dansuri la exerciții fizice sau practicarea unui sport. Pentru că astfel poți arde grăsimea abdominală și în același timp îți poți consolida masa musculară, iar corpul tău îți va mulțumi pentru un astfel de răsfăț.

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.