Creată ca o combinaţie între dieta mediteraneană şi DASH, dieta MIND este cel mai nou trend în materie de regimuri de slăbire. Urmată corect, MIND poate reduce cu până la 53% riscul de a face Alzheimer, o boală teribilă care afectează zonele creierului, controlează memoria, inteligenţa, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul!
Unul dintre scopurile sale principale este menținerea sănătăţii creierului și prevenirea bolilor neurodegenerative.
Care sunt principiile dietei MIND?
Dieta face referire la 15 grupe alimentare, dintre care 10 sunt recomandate pentru a fi consumate frecvent, fiind considerate „hrană pentru creier”, iar celelalte 5 reprezintă alimentele al căror consum trebuie limitat.
Cele 10 grupe alimentare recomandate:
- legume verzi cu foi (spanac, salată verde, rucola etc.);
- legume de sezon;
- oleaginoase;
- leguminoase cu bob: fasole, năut, linte;
- fructe de pădure;
- cereale integrale;
- pește;
- carne de pasăre și lactate fermentate;
- ulei de măsline;
- vin în cantităţi limitate.
Cele 5 categorii alimentare interzise:
- carne roșie;
- unt și margarină;
- brânzeturi;
- produse de patiserie și dulciuri;
- alimente prăjite și de tip fast food.
Restricţii la infinit sau stil de viaţă?
MIND este mai degrabă un stil de viaţă, iar asta pentru că se bazează pe o serie de principii echilibrate. Mai precis, presupune consumul zilnic de cereale integrale, legume şi fructe şi reducerea consumului alimentelor considerate nocive.
Ce este foarte important în această dietă e că nu există produse interzise în totalitate, ci este recomandată consumarea lor cu moderaţie. Aşadar, principiile sale pot fi asumate şi urmate fără mare dificultate întreaga viaţă, de îndată ce meniul alimentar e readaptat.
Cine poate adopta dieta MIND?
Oricine poate urma acest regim de viaţă. Cu ajutorul nutriţioniştilor, dieta poate fi adaptată după preferinţele alimentare ale fiecăruia. Bineînţeles, paharul de vin va fi exclus dacă dieta este ţinută de persoane aflate sub tratament medicamentos, de gravide sau copii.
Cu toate acestea, având în vedere efectele benefice asupra reducerii riscului de îmbolnăvire de Alzheimer, această dietă este recomandată în mod special persoanelor care au istoric familial de afecţiuni neurodegenerative.
Stilul alimentar MIND este bazat pe echilibru şi aportul de nutrienţi necesari funcţionării optime a organismului. Cu siguranţă, moderaţia privind produsele nocive şi principiile alimentare presupuse de această dietă te vor ajuta şi la reglarea metabolismului, deci şi la procesul de slăbire sănătoasă.
Spun asta pentru că efectul Yo-Yo este cea mai mare capcană a oricărei diete şi nici măcar nu este un principiu care are nevoie de o explicaţie ştiinţifică. Este evident că atunci când urmezi un regim alimentar strict o anumită perioadă şi apoi revii la stilul alimentar anterior, riscul acumulării de kilograme (poate chiar peste limita de la care s-a plecat) este destul de mare. Bineînţeles, prin stil anterior cu impact negativ mă refer la unul bazat pe principii complet dezechilibrate şi nesănătoase. Aşadar, nici MIND nu reprezintă o excepţie.
Dar pentru că MIND poate fi mai degrabă un stil de viaţă şi nu o dietă pe termen scurt, faptul că permite consumul în mod echilibrat a tuturor grupelor alimentare poate limita acest efect traumatizant uneori.
La Ela Clinic oferim suport medical nutrițional, dietetic și psihologic personalizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul greutății. Dacă și tu ai nevoie de ajutor fie pentru a slăbi, fie pentru a ameliora sau a ține sub control o afecțiune precum diabetul, ficatul gras, hipertensiunea sau o boală digestivă, nu ezita să ne contactezi.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!