Sunt convinsă că ai tot auzit că dieta echilibrată este cheia unei sănătăţi bune şi previne problemele de inimă ce apar din cauza alimentaţiei. Sau că dacă suferi de boli de inimă ori ai probleme cu tensiunea nu trebuie să mănânci gras, condimentat şi trebuie să fii atent chiar şi la ce fructe consumi.
Pare dificil la prima vedere, iar corvoada unui regim de viaţă strict aproape că te face să renunţi la a încerca să ţii sub control problemele cu inima doar prin alimentaţie. De aceea, de multe ori ai nevoie nu numai de monitorizare medicală și consiliere nutrițională, ci și de cineva care să te însoțească îndeaproape pe acest drum.
Dacă ai nevoie de ajutor specializat, te așteptăm la ELA CLINIC, unde avem un program special, CARDIO SUPORT, pentru persoanele care suferă de probleme de inimă, hipertensiune sau boli cardiovasculare. Aici te așteaptă o echipă multidisciplinară gata să te însoțească pe drumul tău către o viață sănătoasă.
Nu e însă imposibil. Iată însă cu ce să începi: alimente pe care să le eviți și alimente pe care să le consumi dacă ai probleme cardiace.
Ce să NU mâncăm dacă avem probleme cu inima
1. Carne grasă, mezeluri
Un consum mare de grăsimi saturate (de origine animală) crește colesterolul “rău” fapt ce favorizează riscul de boli cardiovasculare. Carnea de porc grasă este pe primul loc în topul alimentelor grase. Cu toate acestea, nici puiul, curcanul sau peştele nu sunt mai puţin periculoase. Consumate cu piele sau prăjite, nu diferă deloc de carnea grasă de porc.
Mezelurile, pateurile, cârnaţii, salamul sau crenvurştii conţin nu doar o cantitate mare de grăsimi şi E-uri, ci şi foarte puţină carne. Aşa că le-am putea înlocui oricând cu o friptură rece din carne slabă, tăiată felii, pregătită la cuptor în crustă de condimente.
2. Caşcaval, telemea, brânză topită
Deşi delicioase, aceste lactate conţin mai multă grăsime pe 100 g decât muşchiul de porc. Cel mai indicat este să alegi sortimente degresate, cu mai puţin de 15% grăsime, de preferat mozzarela și brânză de vaci.
3. Margarină, maioneză, sosuri
Margarina este otrava pe care o întindem pe pâine. E plină de E-uri şi are un conţinut uriaş de grăsime. Cât priveşte conținutul maionezei din comerț, este departe de cea făcută în casă. Maioneza tradițională se obține din ulei vegetal, gălbenuş de ou şi oţet sau zeamă de lămâie. Dacă citeşti eticheta maionezei din comerț vei fi uimit. În afară de ingredientele obișnuite maionezei tradiționale, aceasta mai conține și apă, zahăr, amestec de condimente, sare, coloranţi şi arome.
Dacă avem poftă de sos la salată putem prepara în casă maioneză dietetică din smântână cu un conținut redus de grăsime, muştar şi ierburi aromatice.
4. Dulciuri concentrate, produse de patiserie şi cofetărie
Sunt carbohidrați simpli sau ”răi”, cu ardere rapidă și nevoie continuă de alimentare. Pe lângă favorizarea obezităţii, a diabetului şi afecţiunilor cardiovasculare, consumul de zahăr creşte riscul de a dezvolta cancer. Este concluzia la care a ajuns Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard, şi totodată directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center.
Aşadar, dacă ţi-e poftă de ceva dulce, prepară în casă plăcintă cu brânză degresată, biscuiţi sau prăjituri din făină integrală, îngheţată din iaurt degresat şi fructe proaspete. La gustări, poți alege stafide sau smochine ori un căuș de migdale crude.
5. Alimente fast food, produse semipreparate
Alimentaţia de tip fast-food este gustoasă, comodă şi relativ ieftină, spun specialiştii. Însă chiar şi un banal sandviș cu ou conţine o combinaţie de chimicale, arată studiile.
Pentru cei preocupați de sănătate, pe lângă sandvișurile cu șuncă, bacon și salam, există și alternative cu puțină grăsime sau vegetariene. Cel mai important aspect pentru un sandviș bun rămâne însă prospețimea și calitatea ingredientelor.
Ce să mâncăm dacă avem probleme cu inima
Dacă tot am vorbit despre alimentele pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm cu măsură, iată şi o listă cu cele mai recomandate alimente pentru întărirea inimii şi menţinerea sănătăţii cardiovasculare, dar şi implementarea unui stil de viață sănătos și echilibrat.
- Somon, sardine şi ton care conţin acizi graşi Omega 3, dar şi proteine, vitamina D, antioxidanţi, substanțe benefice pentru sănătatea sistemului cardiovascular.
- Zmeură, mure, căpşuni şi afine care conţin antioxidanţi şi reduc stresul oxidativ.
- Lapte degresat, iaurt, lapte bătut, brânză dietetică de vacă
- Carne slabă de vacă, viţel; pasăre; vânat slab; şuncă slabă; mușchi de porc; peşte slab: lin, ştiucă
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!