Ficatul are un rol vital în multe procese fiziologice, inclusiv în metabolism şi în detoxifierea sângelui. Alimentele ingerate trebuie prelucrate de ficat înainte ca nutrienții să fie distribuiți în corp. Mai mult decât atât, ficatul produce şi unele proteine deosebit de importante pentru coagularea sângelui.
Aşadar, starea noastră de sănătate este strâns legată de funcţionarea optimă a ficatului. Cu toate acestea, ficatul este unul dintre organele pe care le neglijăm cel mai mult pentru că ştim că se regenerează. Are într-adevăr această capacitate, dar nu și-o poate exercita în orice condiții.
Ficatul resimte cel mai intens efectul unui regim alimentar nesănătos sau al lipsei de mișcare fizică. Te-ai întrebar vreodată de ce te simţi obosit, lipsit de chef sau resimţi dureri în partea dreaptă? De vină pot fi alimentele nocive şi stilul de viaţă nesănătos care îți afectează ficatul.
Avertismenul este cu atât mai de actualitate în perioada sărbătorilor de iarnă, când consumăm cu predilecție mâncăruri grele și neglijăm activitățile fizice.
Top 6 factori care pot afecta sănătatea ficatului fără să îţi dai seama
Zahărul
Zahărul este alcătuit din două molecule: glucoza şi fructoza. Dacă glucoza poate fi metabolizată de fiecare celulă din corp, iar dacă nu o avem în dietă, organismul o fabrică singur, cu fructoza lucrurile stau diferit. Singurul organ care o poate metaboliza este ficatul,pentru că este singurul care „ştie” cum să o transporte. Aşa se face că prea mult zahăr rafinat și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză pot duce la o acumulare de grăsime care generează boli hepatice grave, cum ar fi steatoza hepatică sau ciroza.
Suplimentele din plante
Deşi se presupune că aceste produse sunt naturale, diferenţa dintre medicament şi otravă o face cantitatea. Aşadar, există anumite plante care în cantităţi mari pot afecta ficatul. De exemplu, ginko biloba, de care sigur ai auzit. Dacă în mod normal este un bun antiinflamator, sedativ şi antifungic, în exces poate cauza hemoragii chiar şi la nivelul ficatului. La fel şi arnica, folosită ca analgezic şi antiinflamator şi recunoscută pentru tratarea constipaţiei, în exces poate cauza afecţiuni hepatice severe. Iar lista poate continua, de aceea te sfătuiesc să nu iei suplimente fără sfatul medicului.
Excesul ponderal
Kilogramele în plus nu sunt doar inestetice, ci pot duce la acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. Acest lucru favorizează apariţia bolii hepatice non-alcoolice. Un stil de viaţă sănătos, cu alimentație echilibrată şi exerciţii fizice practicate cu regularitate, te poate ține departe de această afecţiune.
Băuturile carbogazoase
Deşi preferate de majoritatea pentru gustul dulce şi efectul răcoritor, sucurile carbogazoase din comerţ sunt o adevărată bombă pentru organismul nostru. Bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali şi coloranţi din belşug, aceste răcoritoare nu ne aduc niciun beneficiu, fiind chiar extrem de nocive pentru ficat. Nici sucurile aşa-zis naturale nu sunt sănătoase, tot din cauza excesului de zahăr, foarte greu metabolizat de ficat. Cea mai bună sursă de hidratare rămâne astfel apa, însă poţi să bei şi ceaiuri neîndulcite, dar aromatizate cu frunze de mentă, felii de fructe sau batoane de scorţişoară.
Grăsimile saturate și trans
Aceste grăsimi se găsesc în majoritatea produselor ambalate sau în produsele de patiserie. Prea multe grăsimi saturate îngreunează funcţia ficatului şi îl îmbolnăvesc, fapt care duce nu doar la obezitate, ci cauzează şi boli hepatice. Evită-le cât poţi de mult.
Alcoolul
Alcoolul este permis numai în cantităţi mici. Atunci când trebuie să proceseze alcoolul, ficatul se concentrează pe transformarea acestuia într-o formă mai puţin toxică, neglijând celelalte funcţii. În timp, asta poate duce la ficat gras sau la inflamaţia ficatului ori chiar la ciroză care, mai departe, conduce la pierderea funcţiei hepatice. Alcoolul contribuie şi la acumularea de kilograme. Revin la ce am menţionat mai sus, şi anume că diferenţa dintre medicament şi otravă o face cantitatea.
Dacă suferi deja de ficat gras non-alcoolic sau sindrom metabolic, la ELA CLINIC poți beneficia de monitorizare medicală, investigații și diete terapeutice specifice pentru afecțiunile ficatului. Programul Metabolic Suport se adresează persoanelor care suferă de obezitate abdominală, diabet, prediabet, ficat gras sau trigliceride crescute.
Bucură-te acum de 20% REDUCERE la orice program de nutriție ELA CLINIC!
Profită de această promoție de sărbători valabilă exclusiv în luna DECEMBRIE. Discountul de 20% se aplică la orice program de nutriție terapeutică, nutriție de slăbit sau nutriție pentru femei pe 3 luni, achitat până la finalul anului.
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!