Nutriție terapeutică

Lucruri la care nu te-ai gândit că îți pot afecta ficatul

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Despre ficat ştim cu toţii sau ar trebui să ştim că este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru, asta pentru că are un rol vital în multe procese fiziologice, inclusiv în metabolism şi în detoxifierea sângelui.

Mai precis, ca să înţelegi exact la ce mă refer, alimentele ingerate trebuie prelucrate de ficat înainte să fie distribuite în organismul nostru.

Mai mult decât atât, ficatul produce şi unele proteine deosebit de importante pentru coagularea sângelui. Aşadar, starea noastră de sănătate este strâns legată de funcţionarea optimă a ficatului.

Cu toate acestea, ficatul este unul dintre organele pe care le neglijăm cel mai mult pentru că ştim că se regenerează. Într-adevăr, conform specialiştilor, el este poate singurul organ care are această capacitate. Însă dacă nu ne îngrijim la timp de funcția hepatică, s-ar putea să nu o mai putem regenera.

Ficatul resimte cel mai mult efectul unui regim alimentar nesănătos sau al lipsei de mișcare fizică. Aşa că dacă vreodată te-ai întrebat de ce te simţi obosit, lipsit de chef sau resimţi dureri în partea dreaptă, lasă-mă să îţi spun că de vină pot fi alimentele nocive şi stilul de viaţă defectuos care îți afectează ficatul.

Top 6 factori care îţi pot afecta sănătatea ficatului fără să îţi dai seama

Zahărul

Acesta nu este dăunător doar pentru dinţii tăi, ci îţi afectează dramatic şi ficatul. Îţi şi explic de ce. Zahărul este alcătuit din două molecule: glucoza şi fructoza. Dacă glucoza poate fi metabolizată de fiecare celulă din corp, iar dacă nu o avem în dietă, organismul o fabrică singur, cu fructoza lucrurile stau diferit. Singurul organ care o poate metaboliza este ficatul pentru că este singurul care „ştie” cum să o transporte. Aşa se face că prea mult zahăr rafinat și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză pot duce la o acumulare de grăsime care generează boli hepatice grave, cum ar fi steatoza hepatică sau ciroza.

Suplimentele din plante

Deşi aceste produse se presupune că sunt naturale, diferenţa dintre medicament şi otravă o face cantitatea. Aşadar, există anumite plante care în cantităţi mari pot afecta ficatul. De exemplu, ginko biloba de care sigur ai auzit. Dacă în mod normal este un bun antiinflamator, sedativ şi antifungic, în exces poate cauza hemoragii chiar şi la nivelul ficatului. La fel şi arnica folosită ca analgezic şi antiinflamator şi recunoscută pentru tratarea constipaţiei, în exces poate cauza afecţiuni hepatice severe. Iar lista poate continua.

Excesul ponderal

Kilogramele în plus nu sunt doar inestetice, ci pot duce la acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. Acest lucru favorizează apariţia bolii hepatice non-alcoolice. Un stil de viaţă sănătos şi exerciţii fizice practicate cu regularitate pot evita această afecţiune.

Băuturile carbogazoase

Deşi preferate de majoritatea pentru gustul dulce şi efectul răcoritor, sucurile carbogazoase din comerţ sunt o adevărată bombă pentru organismul nostru. Bogate în zahăr şi coloranţi din belşug, aceste răcoritoare nu ne aduc niciun beneficiu, multe dintre ele fiind extrem de nocive pentru ficat. Fiind pline de zahăr sau îndulcitori artificiali, coloranți și conservanți, afectează flora intestinală și implicit digestia şi ne îngrașă fără să ne dăm seama. Nici sucurile aşa-zis naturale nu sunt sănătoase, tot din cauza excesului de zahăr care este foarte greu metabolizat de ficat. Cea mai bună sursă de hidratare rămâne astfel apa, dar poţi să bei şi ceaiuri neîndulcite, dar aromatizate cu frunze de mentă sau batoane de scorţişoară.

Grăsimile saturate și trans

Aceste grăsimi se găsesc în majoritatea produselor ambalate sau în produsele de patiserie. Prea multe grăsimi saturate îngreunează funcţia ficatului şi îl îmbolnăvesc, fapt care duce nu doar la obezitate, ci cauzează şi boli hepatice. Evită-le cât poţi de mult.

Alcoolul

Ştim cu toţii că alcoolul este permis în orice dietă, dar în cantităţi mici. Asta pentru că atunci când trebuie să proceseze alcoolul, ficatul se concentrează pe transformarea acestuia într-o formă mai puţin toxică, neglijând celelalte funcţii. Din această cauză, în timp, asta poate duce la un ficat gras sau la inflamaţia ficatului şi chiar la ciroză care, mai departe, conduce la pierderea funcţiei hepatice. Un alt aspect este că alcoolul contribuie şi la acumularea de kilograme. Nu spun acum să evităm alcoolul cu orice preţ. Este cunoscut faptul că persoanele care nu consumă deloc alcool sunt mai predispuse la boli cardiovasculare decât cele care consumă alcool cu moderaţie. Însă revin la ce am menţionat mai sus, şi anume că diferenţa dintre medicament şi otravă o face cantitatea.

Consider, aşadar, că cel mai bine ar fi să consumăm cu prudenţă alimentele care ne pot îmbolnăvi ficatul și să conștientizăm că sănătatea ficatului este foarte importantă, acesta fiind singurul organ despre care se spune că îndeplinește aproape 500 de funcții în organismul nostru.

Dacă suferi deja de ficat gras non-alcoolic sau sindrom metabolic, la ELA CLINIC avem programul Hepato Suport, care te ajută să oprești evoluția bolii și să previi complicațiile.

Click aici și fă-ți o programare!

Prin acest program, beneficiezi de monitorizare medicală și diete terapeutice specifice pentru afecțiunile ficatului.

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.