Obezitatea prezintă riscuri în orice etapă a vieții dar este cu atât mai periculoasă în sarcină. În acest caz, obezitatea are un impact major atât asupra sănătății mamei, cât și a copilului. Iar acesta poate duce până la pierderea sarcinii sau nașterea unui făt mort.
Ce este obezitatea
Înainte de a vorbi despre riscurile pe care obezitatea le are asupra mamei și bebelușului, haideți să definim obezitatea. Aceasta înseamnă un exces de grăsime la nivelul corpului. Dar nu orice exces ponderal înseamnă obezitate.
Pentru a stabili dacă o persoană este obeză se folosește o formulă de calcul care ia în considerare greutatea și înălțimea persoanei respective. Acest indicator se numește Indice de masă corporală sau IMC și se calculează astfel:
greutatea (kg)/înălțime (m)2. Atenție! În cazul femeilor gravide acest calcul nu este valabil. El trebuie făcut înainte de a rămâne însărcinată.
Iată care este statusul greutății în funcție de indicele de masă corporală:
Indice de masă corporală (IMC) Status greutate IMC < 18.5 SubponderalăIMC 18.5-24.9 Greutate normalăIMC 25-29.9 SupraponderalăIMC >/= 30Obezitate
ATENȚIE!!! Dacă și tu ai un IMC mai mare de 30 și ai rămas însărcinată, nu ține diete restrictive sau diete ketogenice. Acestea sunt un mare pericol pentru bebeluș pentru că cetonele, care apar în urma dietelor ketogenice dar și prin mobilizarea țesutului adipos în urma unui deficit caloric, determină afectarea negativă a creierului copilului. Aceasta deoarece fătul are capacitate limitată de a metaboliza cetonele.
Orice viitoare mămică are nevoie să crească în greutate în timpul sarcinii. Această creștere în greutate trebuie însă monitorizată cu mare atenție în cazul femeilor supraponderale sau obeze. Cu atât mai mult cu cât această creștere în greutate trebuie să vină din alimente bogate în nutrienți dar sărace în calorii.
Un nutriționist cu experiență în monitorizarea femeilor însărcinate te poate ajuta să iei în greutate corespunzător, în funcție de IMC-ul pe care l-ai avut înainte de sarcină, și asigurându-ți ție și copilului tău toți nutrienții de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta sănătos, fără risc de malformații.
Dacă simți că și tu ai nevoie de ajutor, nu ezita să apelezi la ELA CLINIC, unde avem un program nutrițional special pentru femeile însărcinate.
Care sunt riscurile obezității în sarcină pentru mamă
Îți spuneam la începutul articolului că obezitatea în sarcină implică riscuri atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Iată care sunt complicațiile la care se expune o femeie însărcinată care are prea multe kilograme în plus.
Diabetul gestațional
Acesta este o formă de diabet care se dezvoltă în timpul sarcinii. I se mai spune și diabet de sarcină. Este diferit de diabetul de dinainte de sarcină și de cel care poate surveni după sarcină.
Diabetul gestațional este, în general, diagnosticat în al doilea și al treilea trimestru de sarcină și, de obicei, dispare după nașterea copilului. Netratat, el poate cauza probleme mamei și bebelușului, de aceea monitorizarea este foarte importantă.
Preeclampsia
Preeclampsia este o afecțiune care apare în timpul sarcinii, de obicei după săptămâna 20. Aceasta se manifestă prin hipertensiune și anumite semne că și alte organe ale corpului au fost afectate. De obicei este vorba despre rinichi sau ficat. Netratată, boala poate duce la complicații serioase – și chiar deces - pentru mamă și copil.
Apneea în somn
Aceasta este o afecțiune care apare în timpul somnului și este caracterizată prin faptul că respirația se întrerupe și se reia repetitiv pe durata somnului. Unul dintre factorii de risc este obezitatea deoarece țesutul grăsos din jurul gâtului și al căilor respiratorii superioare comprimă și blochează respirația.
Travaliul dificil
Femeile obeze au un risc mai mare de a avea un travaliu dificil. Mai mult, obezitatea poate interfera cu folosirea anumitor metode pentru controlul durerii, cum ar fi anestezia epidurală. De cele mai multe ori, obezitatea crește riscul de cezariană.
Pierderea sarcinii
Nu se cunosc toate motivele pentru care obezitatea este legată de pierderea sarcinii. Dar studiile din întreaga lume au ajuns la aceeași concluzie: femeile care sunt obeze au un risc mult mai mare de a pierde sarcina.
Care sunt riscurile obezității în sarcină pentru bebeluș
Obezitatea în sarcină implică riscuri nu numai pentru mamă, ci și pentru bebeluș. Iată care sunt acestea:
Malformații fetale
Obezitatea maternă implică riscul unor malformații fetale: cardiace, renale sau anomalii de tub neural. Studiile arată că acestea sunt mai frecvente la femeile obeze comparativ cu femeile care au o greutate normală. În plus, detectarea lor este mai dificilă deoarece sensibilitatea la ultrasunete este redusă din cauza țesutului adipos. Mai mult, fracția fetală este mai mică, ceea ce creează dificultăți în depistarea anomaliilor cromozomiale prin teste natale non-invazive.
Macrosomie
Macrosomie înseamnă că nou-născutul are o greutate la naștere mai mare de 4,5 kg. Riscurile în acest caz sunt accidente de travaliu, dintre care cea mai frecventă este distocia de umăr, dar și probleme de sănătate pentru bebeluș. Un copil diagnosticat cu macrosomie fetală se poate naște cu un nivel al zahărului din sange mai mic decât în mod normal. De asemenea, are un risc crescut de a dezvolta obezitate și sindrom metabolic în copilărie.
Făt mort la naștere
Riscul de moarte intrauterină sau acela de a naște un copil mort sunt mai mari la femeile obeze decât la cele cu o greutate normală.
Așadar, ce este de făcut pentru a evita toate aceste complicații?
Cea mai bună soluție este scăderea în greutate înainte de a rămâne însărcinată. Dacă totuși ai rămas însărcinată și ai multe kilograme în plus, este esențială monitorizarea atât medicală, cât și nutrițională a sarcinii pentru o creștere în greutate corectă și un aport de nutrienți adecvat pentru buna dezvoltare a bebelușului.
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!