Predicțiile privind obezitatea la nivel mondial sunt la fel de sumbre sau poate și mai sumbre ca cele privind încălzirea globală. Noile studii arată că în 2030 jumătate din populația lumii va fi obeză sau supraponderală. Având în vedere rolul pe care obezitatea îl joacă în dezvoltarea sau agravarea multor boli cronice cu efecte grave și uneori chiar fatale, aceste predicții nu fac decât să ne îngrijoreze. Și asta cu atât mai mult cu cât mediul în care trăim este unul obezogen.
Suntem înconjurați de mâncare, iar aceasta este din ce în ce mai accesibilă. Nici măcar nu mai este nevoie să ieșim din casă și să mâncăm la restaurant. Doar dăm un telefon și ni se livrează mâncare la ușă. Mai mult, au apărut aplicații mobile care fac procesul mai rapid și mai simplu. Iar aceste metode sunt din ce în ce mai accesate în această perioadă de pandemie.
De asemenea, consumăm din ce în ce mai multă mâncare procesată, care nu face altceva decât să ne aducă kilograme în plus, având în vedere numărul mare de calorii din zaharuri și grăsimi. Ca să nu mai vorbim despre calitatea îndoielnică sau chiar lipsa nutrienților.
Dietă standard sau program personalizat?
În aceste condiții, multe persoane apelează cu cele mai bune intenții la diete standard, găsite pe Internet sau împrumutate de la prieteni, în speranța că vor reuși să dea jos kilogramele în plus. Din păcate, acestea nu au eficiența așteptată. Chiar dacă unele dintre ele dau rezultate pe termen scurt, pe termen lung cele mai multe eșuează lamentabil.
Și asta deoarece nu tratează cauza îngrășării. Doar înțelegerea mecanismelor din spatele creșterii în greutate ne ajută să avem o intervenție personalizată asupra stilului de viață, care să aducă rezultate durabile.
De aceea noi, la ELA CLINIC, nu începem niciun program de nutriție fără un chestionar (destul de stufos ar zice unii dintre pacienții noștri) care ne ajută să înțelegem tocmai aceste cauze care au dus la îngrășare sau diverse boli.
În plus, pe parcursul programului, atunci când observăm că pacientul nu are rezultate sau intră într-un proces de stagnare, aplicăm teste psihologice de comportament alimentar, motivaționale sau de identificare a tiparelor de personalitate și mecanismelor de adaptare la stres tocmai pentru a personaliza programul de nutriție astfel încât să obținem cele mai bune rezultate pe termen lung.
De aceea la ELA CLINIC intervenția nu se reduce la dietă. Ea este o combinație între monitorizare medicală, dietă terapeutică sau personalizată, coaching individual sau de grup și psihoterapie. Nu toți pacienții au nevoie de toate aceste componente. Dar instrumentele pe care le folosim ne permit să oferim fiecăruia în parte combinația cea mai potrivită pentru el.
Programele de management al greutății și nutriție terapeutică din cadrul ELA CLINIC îți oferă consultații medicale de nutriție terapeutică, monitorizate dietetică și nutrițională, suport psihologic și emoțional, coaching de implementare.
Dacă și tu ai nevoie de ajutor pentru a scădea în greutate sau pentru a-ți ameliora ori ține sub control o boală cronică, precum diabet, hipertensiune, boală cardiacă, ficat gras, gastrită, boală de reflux sau colon iritabil, nu ezita să ne contactezi.
O boală și cel puțin 4 tipuri de pacienți
Nu mai departe de 2020, o echipă de cercetători de la Mayo Clinic a condus un studiu în care și-au propus să identifice particularitățile pacienților obezi, în vederea unei abordări terapeutice personalizate. Studiul a inclus 600 de pacienți, iar rezultatele au arătat că aceștia pot fi încadrați în 4 fenotipuri:
- Hungry brain. În general nu simte senzația de foame dar odată ce începe să mănânce nu se mai poate opri.
- Hungry gut. Mănâncă până se simte sătul însă în 1-2 ore resimte senzația de foame. Sistemul digestiv nu transmite semnalul către creier.
- Emotional hunger. Mănâncă pentru recompensă și senzația oferită de mâncare. Unii oameni o numesc dependență de mâncare.
- Slow burn. Are metabolism deficitar și nu arde caloriile în mod eficient.
Este posibil însă ca aceste 4 fenotipuri să nu fie singurele de la nivelul populației generale. Dar reprezintă un prim pas în recunoașterea la nivel mondial a necesității unui tratament personalizat în managementul greutății. Asta deoarece fiecare tipar în parte are propriile caracteristici de care este bine să ținem cont.
Așadar, dacă îți dorești rezultate pe termen lung, apelează la programe personalizate. Cu predicțiile care ne așteaptă și mediul din ce în ce mai potrivnic, nutriția nu mai este demult un moft, ci a devenit o necesitate, căreia cercetătorii îi acordă o importanță din ce în ce mai mare.
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!