O sarcină sănătoasă nu presupune numai controale medicale regulate la medic, analize peste analize şi ecografii.
Este foarte important să menții o dietă cât mai sănătoasă în timpul sarcinii, deoarece corpul tău îți va cere o cantitate suplimentară de nutrienți, vitamine și minerale.
Din acest motiv, noi îți venim în ajutor cu o listă de superalimente care te vor ajuta să treci cu bine prin această perioadă şi să aduci pe lume un bebeluş sănătos.
Leguminoase
Fasole, năut, linte, fasole neagră şi soia, toate aceste leguminoase sunt cele mai bune surse de proteine vegetale, cu beneficii majore pentru sănătate. De asemenea, sunt o sursă vitală de fier şi zinc în sarcină. Practic, sunt boabe uscate ce pot fi depozitate uşor şi consumate într-o varietate de moduri: supe, salate și mâncăruri de paste sau hummus, delicioase şi nutritive.
Carne de vită
Carnea de vită este foarte sănătoasă în sarcină şi conţine vitaminele B6 și B12 și niacină, precum și zinc și fier, în forme ușor de absorbit. Carnea de vită este, de asemenea, bogată în colină. Adaugă carne slabă de vită la sosurile de paste sau în diverse feluri de mâncare.
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt ideale pentru că sunt pline de antioxidanţi, vitamina C, potasiu, acid folic şi fibre. Savurează-le deasupra cerealelor integrale, în smoothie-uri făcute cu iaurt sau lapte, în clătite și în salate.
Broccoli
Broccoli este bogat în fier şi acid folic. Deci consumul de broccoli atunci când ești gravidă asigură un nivel optim al hemoglobinei şi previne riscul de anemie. Broccoli este o sursă excelentă de acid folic natural care elimină defectele neurologice, cum ar fi spina bifida la făt. Consumul de broccoli în timpul sarcinii asigură buna sănătate a ta şi a copilului tău. Mănâncă-l cu paste, fiert la abur și acoperit cu un strop de ulei de măsline, fă-l piure sau adaugă-l în supe ori trage-l la tigaie.
Brânzeturi tari
Toate brânzeturile tari sunt permise în timpul sarcinii. Poți consuma cașcaval, cheddar, parmezan, emmentaler, șvaițer, dacă sunt preparate cu lapte pasteurizat. Brânzeturile cu consistență dură nu conțin atât de multă apă ca brânzeturile moi, deci bacteriilor li se oferă mai puține condiții de dezvoltare. În afară de brânzeturile cremoase maturate, cu mucegai, toate celelalte tipuri de brânză moale sunt binevenite în dieta gravidelor, cât timp sunt preparate din lapte pasteurizat sau sterilizat.
Ouă
Datorită conţinutului nutriţional, ouăle asigură majoritatea elementelor extrem de importante pentru o sarcină sănătoasă: fier, iod, vitamina B12, vitamina D şi acid folic. Noile cercetări arată că ouăle se numără printre cele mai bune alimente pentru femeile însărcinate. Un singur ou furnizează doza zilnică necesară de vitamina B12, necesară pentru o sarcină sănătoasă. De asemenea, specialiştii au constatat că femeile însărcinate care consumă ouă cu regularitate au un risc mai mic să nască prematur, să se îngraşe exagerat în timpul sarcinii şi să sufere de depresie postpartum.
Lapte
Laptele reprezintă o sursă importantă de calciu dietetic pentru femeile însărcinate. Dacă nu consumi suficiente alimente bogate în calciu, cum ar fi laptele, există posibilitatea să pierzi calciul necesar satisfacerii nevoilor bebelușului. În timpul sarcinii femeile au nevoie de mai mult de 1.000 mg pe zi. O ceașcă de lapte oferă 305 mg de calciu, deci 3 cești pot satisface majoritatea necesităților de calciu zilnic. Laptele este o sursă excelentă de unde îți poți extrage calciul și proteinele pe timpul sarcinii. Consumul insuficient de proteine este asociat cu scăderea greutății la naștere și a problemelor de sănătate la copii. Câteva cești de lapte, neapărat pasteurizat, consumate în fiecare zi, te vor ajuta să îți extragi o treime din necesarul de proteine pentru sarcină.
Mușchiuleț de porc
Muşchiuleţul de porc este la fel de slab ca pieptul de pui dezosat. Se recomandă ca viitoarele mămici să mănânce, măcar din când în când, carne de porc, deoarece este o importantă sursă de vitamina B1 (conţine chiar de până la zece ori mai multă vitamina B1 decât alte tipuri de carne), proteine, vitamina E, zinc, potasiu şi fosfor. Încercați-l la grătar sau la cuptor.
Somon
Beneficiile somonului în dieta femeilor însărcinate sunt numeroase, deoarece este un pește cu cantități mari de acizi grași esențiali omega-3. Unul dintre cele mai importante avantaje ale somonului în timpul sarcinii este acela că nu conține mercur, o substanță periculoasă în timpul sarcinii pe care o au peștii mari. Somonul este foarte important pentru proteine, vitaminele B și grăsimile omega-3 care asigură dezvoltarea creierului și vederea la bebeluși. Savurați-l la grătar, alături de salate și în sandvișuri. Evitați somonul crud uscat afumat, atât din cauza conținutului crescut de sare cât și a faptului că peștele crud poate conține bacterii periculoase pentru sarcină.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt o sursă perfectă de betacaroten! Ei îşi obţin pigmentul portocaliu din carotenoide, un pigment care în organism este transformat în vitamina A . În timp ce este periculos să obţii prea multă vitamina A din carne, carotenoidele reprezintă o altă poveste. Organismul tău le va transforma în vitamina A numai atât cât are nevoie, deci nu există riscul de a avea prea multă. Ei sunt surse minunate şi pentru vitamina C, acid folic şi fibre. De asemenea, furnizează potasiu în cantități mari.
Cereale
Consumul de cereale la micul dejun sau de alimente bogate în acid folic este foarte important înainte şi în timpul sarcinii. Pentru tine şi copilul tău ar fi ideal să consumi între şase şi nouă porţii de cereale pe zi. Cerealele conţin vitamina B, minerale, fibre, fier şi acid folic.
Lactate moi
Dacă vrei să ai o dietă echilibrată în timpul sarcinii trebuie să consumi cât mai multe produse lactate, neapărat pasteurizate și de preferat cu o cantitate redusă de grăsime în cazul în care te confrunți cu colesterol mărit sau kilograme în plus dinainte de sarcină. Lactatele moi sunt o sursă bogată de calciu, atât pentru tine, cât şi pentru copilul tău. De asemenea, ele reprezintă surse de vitamine A, B, D şi proteine. Vitamina A ajută la creşterea bebeluşului şi previne eventualele infecţii. Iar iaurtul este de departe minunat, pentru că este plin de proteine, calciu, vitamine B și zinc. Mai mult, iaurtul are mai mult calciu decât laptele.
La ELA CLINIC avem programul MATERNA, un concept nutrițional dedicat femeilor însărcinate și celor care alăptează și doresc să aibă o dietă corectă și echilibrată.
Oferim suport medical, nutrițional și dietetic personalizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul nutrițional al perioadei de graviditate și lăuzie.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!