Psihonutritie

Cum a slăbit Cristina 30 de kilograme și a scăpat de o greutate emoțională

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

13 minute timp de citit

V-am mai spus vreodată cât de mult îmi place meseria mea? Cred că este momentul potrivit să vă reamintesc.☺ Pentru că astăzi vă voi povesti despre Cristina Pop, una dintre pacientele Ela Clinic al căror parcurs confirmă tot ceea ce iubesc în lucrul cu oamenii.

Cifrele sunt extrem de grăitoare: pe 30 noiembrie 2020, când am început să lucrăm împreună, Cristina avea 101.7 kilograme. Pe 1 mai 2021, cântarul arăta 78 de kilograme, iar anul acesta pe 12 septembrie a indicat 71 de kilograme. Diferența de 30 de kilograme este impresionantă, dar satisfacția cea mai mare, împlinirea aceea pe care o simți profund, la nivel uman, nu se măsoară în cifre. Transformarea Cristinei în timpul programului de slăbit Ela Clinic este surprinzătoare și minunată din multe alte puncte de vedere. Nu întâmplător am invitat-o să își spună povestea pentru voi, vă promit că vă va inspira și vă va motiva puternic.

Rădăcina problemei: cum s-au acumulat kilogramele

Cred că multe femei se recunosc în ceea ce mi-a mărturisit Cristina: „Am avut orice altă grijă decât propria mea persoană”. Facem întotdeauna cât se poate de multe pentru cei din jur, dăruindu-le timpul și energia noastră cu generozitate și implicare absolută. Din păcate, nu reușim să facem același lucru și pentru noi înșine.

Cristina își amintește că a fost mereu pofticioasă, atât de pofticioasă încât însărcinată fiind nu a simțit nicio diferență la acest capitol. Poftele au fost mereu la cote înalte, cu accent pe dulciuri. Nevoia de a mânca dulce apărea pe fond emoțional, ca urmare a stresului acumulat. Uneori nu se putea opri din mâncat, pur și simplu își dorea să nu se termine senzația aceea de bine datorată exploziei de gusturi și arome. Dar cei care mănâncă emoțional vor înțelege foarte bine și reversul: greutatea din stomac, vinovăția de după răsfățul culinar. În fiecare zi îți zici că de mâine nu vei mai exagera cu mâncarea și așa trece și a doua zi, așa trec 1 an, 2, 10 ani...

A și fumat la un moment dat, dar a înlocuit țigările cu alt viciu, mâncarea hipercalorică în cantități prea mari. În 2013 a fost diagnosticată cu tiroidă autoimună, ceea ce a afectat nivelul hormonilor tiroidieni responsabili cu reglarea metabolismului. În timpul perioadei de izolare din pandemie a continuat să se îngrașe. Nu putea să iasă afară, gătea pentru întreaga familie, iar statul în casă și stresul aferent au predispus-o la tot soiul de recompense alimentare.

Cu ce dificultăți au venit la pachet kilogramele în plus

Treptat, Cristina a realizat că, pe lângă kilogramele în plus, s-au acumulat și problemele de sănătate. Durerile musculare și cele articulare făceau parte din rutina zilnică. Își amintește că se simțea ca un roboțel atunci când trebuia să se dea jos din pat dimineața. Parcă ar fi avut nevoie să își ungă toate încheieturile și să își repornească bateriile pentru a funcționa corespunzător. Și hipertensiunea sau incontinența urinară contribuiau la starea de sănătate precară.

A încercat singură toate dietele posibile și pe moment dădeau rezultate, după care kilogramele pierdute reveneau cu întăriri, așa cum se întâmplă în atât de multe cazuri. Menținerea este într-adevăr mult mai anevoioasă decât slăbitul în sine.

Privind în urmă, și-a dat seama că nu găsește o singură poză în care să fi fost veselă. Își petrecea viața în blugi și în tricou. Nu putea să poarte rochii fără a purta pe dedesubt acei colanți, pantaloni scurți care să îi ușureze mersul. Erau magazine cunoscute, celebre din mall-uri în care nici măcar nu putea intra. Își găsea hainele potrivite pentru măsura ei doar în două astfel de magazine mass market.

A început să încolțească un gând în mintea ei: „Dacă o să cad, o să trebuiască să mă ridice altcineva, pentru că singură nu voi reuși”. I s-a părut rușinos să depindă de altă persoană și nu s-a putut împăca deloc cu ideea că ar putea deveni o povară...

Momentul declicului și cum a descoperit Ela Clinic

Cristinei i-a fost greu să apeleze din start la un medic. Ca atâția dintre noi, s-a gândit: „Dacă am citit toate dietele și toate cărțile de nutriție, înseamnă că știu deja tot ce e de știut”. În același timp, a pus și altfel problema, cu umor și realism: „Dar dacă sunt așa de deșteaptă, de ce sunt totuși supraponderală?”.

Într-una dintre consultațiile de cardiologie de la doamna doctor Fruntelată a primit recomandarea fermă de a slăbi, pe fondul problemelor de sănătate cauzate și întreținute de surplusul de kilograme. Doamna doctor i-a povestit despre clinica noastră și așa și-a făcut programare. Online, pentru că eram în perioada fierbinte a pandemiei atunci.

Acum povestește că era foarte sceptică la început. Mi-a spus din start că va trebui să bea cafea și să mănânce ciocolată în fiecare zi, altfel nu se poate. Cred că se aștepta să mă sperie un asemenea deziderat, dar am asigurat-o că așa va fi. Și chiar așa a fost – în fiecare zi, la ora 16.00, s-a bucurat de cafea (decofeinizată) și de ciocolată (20 de grame), în timpul dietei de slăbit. Nu regulile stricte, de neclintit, ci nutriția personalizată este cea care dă rezultate cu adevărat notabile și mai ales durabile.

Pentru Cristina a contat foarte mult inputul psihologic și consideră că a ajutat-o abordarea mea bazată pe psihonutriție. Știți că spuneam mai sus că întotdeauna credem că le știm noi pe toate și că așa se poziționa și Cristina înainte. Dar am colaborat foarte bine, ba chiar ne-am înțeles din priviri. Își amintește acum că nici nu era nevoie să pună o întrebare până la capăt, că deja începeam să îi răspund. Comunicarea este cheia în orice proces terapeutic și mă bucur mult când pacienții realizează importanța unei relații autentice, sincere și implicate. La care trebuie să recunosc că și ei contribuie din plin!

Pe plan emoțional, Cristina a început prin a-și schimba părerea despre ea însăși, prin a se vedea ea altfel: „Foarte puțini dintre noi acceptăm că avem defecte. Și împreună cu defectele putem să pornim la drum. În momentul în care am început această călătorie către un nou stil de viață am știut că sunt vulnerabilă. Ne ajută să acceptăm că nu va fi ușor, că pe drum se întâmplă să mai și cădem”. Și are foarte mare dreptate, pentru că atunci când ne asumăm limitele pe care le avem, dar și potențialul de care dispunem cresc șansele de reușită.

„Mai merg la Ela Clinic chiar dacă am slăbit cât mi-am propus. Mereu primesc răspunsuri surprinzătoare care îmi confirmă că am făcut alegerea potrivită pentru mine.”

Ce a funcționat pentru Cristina

A slăbit foarte repede, chiar mai repede decât estimatul și recomandările inițiale. Dar și ea spune acum, după ce a înțeles cât de important este să beneficiezi de sprijin personalizat: „Dacă tu slăbești cu o dietă, altcineva poate să nu slăbească. Nu suntem toți la fel”.

Pentru că vorbim despre o persoană pofticioasă și despre soluții personalizate, bineînțeles că nu se putea altfel decât să mănânce tot ceea ce își dorește. Dar, atenție, foarte important: nu și cât și-ar fi dorit poate, cel puțin la începutul programului. Obișnuia să își pună porții supradimensionate și continua să mănânce și peste senzația de sațietate, nu se oprea odată ce se sătura. În schimb, acum mănâncă conștient și a descoperit magia lui „puțin și bun”. „Dacă tot mănânc puțin, să mănânc de calitate” sunt chiar cuvintele ei.☺ Și celor care o întreabă ce dietă a ținut, văzând transformarea impresionantă, le spune tot asta, că mănâncă absolut tot ceea ce vrea.

Încă de la începutul programului de slăbit, am stabilit că poftele le respectăm. Asta nu înseamnă că ni le facem oricând, oricum, în orice cantități. Am mers pe sistemul de proiectare. Dacă, spre exemplu, aveam consultația luni, stabileam un premiu culinar pentru finalul săptămânii, ca să nu rămână cu frustrarea că nu se poate bucura de mâncărurile care îi fac poftă. Pentru petreceri și diverse mese nu am mers pe interdicții și abținere, tocmai din același principiu – dacă nu guști ceea ce îți place, rămâi cu toate poftele deschise și o iei de la capăt cu mâncatul de-a valma.

Pentru Cristina mai funcționează și modelul postului intermitent. Mesele zilnice sunt programate mereu în intervalul 10 și 18, ceea ce o ajută să se organizeze mental. Își setează intervalul acesta și încearcă să îl respecte. Bineînțeles, mai sunt și excepții, dar acum i-a intrat deja în reflex.

Știi ce este surprinzător? Cum au apărut schimbările în mod natural în preferințele și opțiunile ei personale. De exemplu, după etapa cu ciocolata mi-a spus că îi este poftă de crenvurști. Așa că am făcut un calcul nutrițional, ca să vedem cum strecurăm în meniu această doleanță. A ajutat-o mult să descopere că se poate realiza ceea ce își dorește. Dar când a înțeles că pentru 500 de Calorii ar putea mânca ceva de mai bună calitate și mai sățios a făcut singură alegerea. De exemplu, o lipie cu somon, cremă de brânză light și capere. Un deliciu!

Gătește de toate pentru familie, dar nu mai simte nevoia să se înfrupte din toate bunătățile. A descoperit că se poate să facă și cartofi prăjiți, să se uite la ei și să nu aibă impulsul de a-i mânca. De fapt, nu mai mănâncă deloc prăjeli, pentru că a înțeles că pur și simplu nu îi fac bine. A observat că și lasagna, care îi place atât de mult, îi pică așa ca o piatră în stomac și nu-i place senzația de greutate pe care o lasă. Datorită educației nutriționale, datorită mâncatului conștient, este mereu atentă la cum se simte după un anume fel de mâncare, la cum a primit organismul ceea ce i-a dat.

Sunt dimineți în care poate mânca o felie de tort și altele în care optează pentru ou fiert, pâine de secară, zacuscă, ardei și roșii. Cafeaua este nelipsită, doar că preparată cu lapte și cu stevia pe post de îndulcitor, în loc de zahăr.

„Nu fac niciun efort să mănânc așa. Nu mai vreau să mă întorc la starea de dinainte.”

Cum s-a schimbat imaginea ei de sine

Cristina a devenit pur și simplu alt om, prin prisma noilor obiceiuri. S-a redescoperit, și-a dat seama că are și alte laturi pe care până acum nu le explorase. Zâmbește, se simte mai feminină. Și-a dat seama că primește aceleași complimente – „Ce bine îți stă în culoarea asta!”, „Ce bine îți stă părul așa!” – și când poartă o culoare, și când se îmbracă în alta, și când are coafuri diferite. Dar nu acestor detalii li se datorează impresiile, ci faptului că se simte bine în propria piele. Nu degeaba se spune că atitudinea și încrederea în tine sunt cele mai frumoase accesorii. Dar nu slăbitul în sine este cauza, ci aura de mulțumire și de împlinire care au venit odată cu îndeplinirea obiectivelor personale.

Reacțiile celor din jur au motivat-o și au bucurat-o mult. Merge la aceeași benzinărie de 24 de ani, dar în ultima vreme a mers mai rar, copiii fiind mari și nemaiapărând atâtea drumuri. Doamna de acolo nu a recunoscut-o decât după voce! Toată lumea îi spune că a întinerit. Își amintește cu amuzament că s-a întâlnit cu doi vecini, dintre care unul o confundase cu fiica ei de 24 de ani: „Ți-am spus eu că e vecina, nu fiica ei!”.

Mă bucur nespus că a integrat toate aceste lucruri și că trăiește din plin victoria binemeritată: „Chiar arăt mult mai tânără, chiar m-am schimbat foarte mult”. Și durerile de spate, de articulații, cele musculare, problemele cauzate de incontinență au dispărut.

Am întrebat-o ce i-ar spune cuiva care este acum în același punct în care a fost ea înainte de consultația inițială la Ela Clinic și sunt total în asentimentul cuvintelor ei:

„În primul rând, trebuie să-ți dorești foarte mult schimbarea, iar momentul trebuie să ți-l alegi singur. Trebuie să te împaci cu tine, să știi că o să fie un drum solicitant. Nu porni de la premisa „de mâine o să fiu perfect”, pentru că ai nevoie să anticipezi căderile, provocările. Propune-ți să o iei din aproape în aproape și să încerci să faci totul cât poți tu de bine.

Să nu te duci la Ela Clinic cu convingeri bătute-n cuie. Du-te deschis, așază-te pe o discuție sinceră. Du-te să asculți, nu doar să auzi.”

Simt nevoia să mai adaug doar îndemnul pe care îl transmit mereu aici pe blog:

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Dacă și tu ai nevoie de ajutor, vino la o consultație!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.