Lifestyle

7 exerciții pe care le poți face la birou pentru a-ți relaxa musculatura

Maria GorganMaria Gorgan

Maria Gorgan

5 minute timp de citit

Cei mai mulți dintre noi petrec mult timp la birou, așa că mai mult de jumătate de zi stau țintuiți într-un scaun. Cum de activitate fizică nici nu poate fi vorba în acest carusel continuu pentru îndeplinirea atribuțiilor, ajung să sufere de probleme ale spatelui, de dureri de mijloc sau de picioare.

Să recunoaștem, uneori este mai obositor să stăm într-un loc și să ne stoarcem creierul cu diverse atribuții decât să facem muncă fizică.

Așa se face că, în timp, majoritatea dintre noi apelează la medic pentru a-și trata problemele de sănătate care apar din cauza statului prelungit pe scaun, la birou.

Dacă totuși vrei să eviți să ajungi în acest punct, îți prezint câteva exerciții simple pe care le poți face chiar la birou, iar spatele tău, în principal, îți va mulțumi pentru asta.

1. Fă întinderi zilnic (stretching)

Când stăm ore în șir aplecați deasupra tastaturii, smartphone-urilor sau volanelor, acest lucru ne afectează spatele, șoldurile, gâtul și umerii și nu este întotdeauna ușor să găsim timp pentru a ne îngriji. Îți explic acum un exercițiu simplu pe care îl poți face în orice moment al zilei: întinde-te chiar dacă stai în picioare sau pe scaun. Încrucișează degetele de la mâini, ridică mâinile deasupra capului și împinge-te în sus, încercând să te alungești practic.

2. Relaxează-ți șoldurile

Când stai pe scaun ore în șir, sunt afectați și mușchii șoldurilor. Mușchii șoldului slăbiți și încordați devin o combinație dureroasă care poate afecta tot corpul. Așază-te pe marginea scaunului cu picioarele depărtate la lățimea șoldurilor. Pune o gleznă peste genunchiul opus și apasă cu mâinile pe el, atât cât îți permite șoldul. Întinde-te ușor înainte.

3. Rotește-ți spatele

Scutură (nu agita) tensiunea din partea inferioară a spatelui cu o răsucire. Pentru asta ai nevoie doar de un scaun. Întoarce-te lateral pe scaun. Apucă spătarul scaunului cu brațul cel mai aproape de el. Răsucește ușor partea din față a corpului spre spătarul scaunului. Repetă și pe partea opusă de câte 5-10 ori pe fiecare parte.

4. Relaxează-ți umerii

Din cauza orelor în care stai aplecat pe tastatură umerii ți se strâng și te dor. Ca să te relaxezi un pic încearcă asta. Stai cu umărul stâng lângă un perete. Întinde brațul stâng drept în sus, cu palma îndreptată spre perete. Mișcă-ți brațul către podea în jos, în spatele tău, încet, ca și cum ai parcurge fiecare oră de pe un ceas, de la 12 la 6. Întoarce-te și repetă cu brațul drept.

5. Poziția câinelui pe jumătate

Această versiune a bine-cunoscutei poziții de yoga este o întindere universală, pentru întregul corp, care este deosebit de bună pentru mușchii ischio-jambieri (mușchi care traversează articulațiile șoldului și genunchiului și sunt responsabili pentru mers, alergare, sărituri și multe alte activități fizice). Ridică-te. Stai cu fața spre spătarul scaunului. Pune mâinile pe spătarul scaunului. Apleacă-te cât de tare poți. Încearcă să îți menții brațele și picioarele drepte în timp ce îți întinzi coloana vertebrală.

6. Deschide-ți umerii

Acest exercițiu îți permite să îți deschizi pieptul și umerii pentru a compensa poziția aplecat în care stai toată ziua la birou. Și permite aerului să intre în plămâni. Stai drept pe marginea scaunului. Lasă un braț în lateral. Cu spatele drept, ridică brațul căzut deasupra capului și apleacă-te pe partea opusă. Schimbă părțile și repetă mișcarea. Întinde brațele în spatele tău și ține marginile exterioare ale spătarului scaunului. Împinge-ți pieptul afară.

7. Detensionarea încheieturii mâinii și a umărului

Când peste zi tot ce faci la birou este să tastezi, să dai click-uri și să trimiți mesaje ai mușchii foarte încordați. Relaxează-ți încheieturile astfel: întinde brațul drept, cu palma în sus. Trage ușor degetele în jos și la fel cu mâna stângă. Repetă exercițiul. Pentru umeri: întinde-ți brațele și încrucișează-ți degetele. Întoarce-ți palmele în afară. Ridică ușor brațele deasupra capului și întinde-te.

După cum îți poți da seama, exercițiile nu sunt deloc dificile și pot fi făcute oricând la locul de muncă, asta ca să nu aștepți să le faci tocmai când ajungi acasă.

Încearcă să faci măcar un exercițiu pe zi din această listă și vei vedea că nu vei mai resimți atât de mult corvoada orelor multe de lucru petrecute la birou.

Nu uita că poți profita de orice pauză oricât de mică, pentru a face pași între departamente, de asemenea te poți folosi de treptele din clădire pentru a le urca si coborî în limita timpului disponibil. Ar fi chiar indicat să faci o scurtă plimbare de 5 minute, la fiecare 60 minute petrecute pe scaun.

Dacă vrei și tu să-ți însușești o rutină sănătoasă de relaxare, mișcare, hidratare și organizare a meselor, hai cu noi în retreat!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.