Lifestyle

Cum ne afectează statul prelungit pe scaun

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Lucrezi la birou sau într-un alt mediu care presupune să stai jos cel puţin 8 ore? Te deplasezi cu maşina în cea mai mare parte a timpului, iar în vacanțe, de sărbători, când ești acasă abia aştepţi să te relaxezi în canapea la televizor? Atunci fără să îţi dai seama viaţa ta gravitează în jurul statului pe scaun, un obicei nociv pentru care plătim cu sănătatea.

Specialiştii ne avertizează că această postură vicioasă ne expune la tot felul de boli, de la cele cardiovasculare, diabet de tip 2 şi până la moarte prematură. Asta pentru că atunci când stăm jos sângele nostru circulă mai încet, iar toate funcţiile organismului nostru sunt îngreunate. Chiar şi digestia, atât de importantă nu doar pentru sănătate, cât şi pentru starea noastră de spirit, are loc cu dificultate.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Kansas State University a scos la iveală că oamenii care petrec ore în şir pe scaun, fără să se ridice, au un risc mai mare de a dezvolta cancer.

În ciuda problemelor pe care le atrage după sine, vreau să te atenţionez că statul pe scaun în sine nu este o boală, ci doar un factor de risc pentru mai multe boli. Dar este un factor grav, comparabil cu obezitatea şi în curând cu fumatul.

Care sunt efectele statului prelungit pe scaun?

1. Bolile de inimă

Cum spuneam mai sus, atunci când stăm jos sângele curge mai încet, lucru care le permite acizilor graşi să blocheze mai uşor inima. Din acest motiv, şederea timp îndelungat este asociată cu niveluri crescute ale presiunii arteriale şi colesterolului. Un studiu a scos la iveală faptul că oamenii sedentari au de 2 ori mai multe şanse de a suferi de o boală de inimă, prin comparaţie cu cei care au o viaţă activă.

2. Scurtarea vieţii

Poate că nu ţi se pare credibil, dar statul pe scaun timp îndelungat, care implică în egală măsură sedentarismul, îţi scurtează viaţa cu până la 7 ani. Dacă acest lucru te sperie, ia măsuri. Ridică-te la fiecare oră, fie că o faci ca să mergi la toaletă sau ca să vorbeşti la telefon.

3. Predispoziţie spre demenţă

Demenţa este o altă afecţiune pusă în legătură cu această poziţie vicioasă. Se pare că creierul persoanelor sedentare este foarte asemănător cu cel al persoanelor care suferă de demență. Mai mult, o echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles a descoperit în urma unui studiu că un comportament sedentar pe o perioadă mai lungă afectează sănătatea creierului prin subţierea cortexului cerebral. Deci mişcarea constantă făcută pe timpul zilei e mult mai de ajutor decât mersul la sală din când în când.

4. Anularea exerciţiului fizic

Deşi mergi la sală regulat, iar la modul general faci sport intens, până la 7 ore pe săptămână, statul pe scaun mai mult de 8 ore pe zi anulează toată munca ta dintr-o săptămână. Aşadar, nu-ţi anula singur efortul.

5. Predispoziţie spre diabet

Nu doar din cauza numărului prea mic de calorii arse, ci pentru că această poziţie modifică efectiv reacţia corpului la insulină, hormonul care ajută la arderea carbohidraţilor.

6. Apariţia trombozei venoase profunde

Dacă stai nemişcat prea mult timp, uneori se poate forma un cheag pe picior, care se poate deplasa şi migra în plămâni. Acest fenomen se numeşte embolie şi îţi poate pune viaţa în pericol. O metodă de prevenţie este să ne ridicăm şi să ne mişcăm regulat.

7. Creşterea în greutate

Dacă la serviciu stai mult pe scaun, iar acasă stai la fel de mult, dar pe canapea, în faţa calculatorului sau a laptopului şi, mai grav, îţi iei și ceva de ronţăit lângă tine, dezastrul e garantat. În timp rişti nu doar să te trezeşti cu câteva kilograme în plus, ci și să devii de-a dreptul supraponderal.

8. Predispoziţia la anxietate

Din comoditate, stăm tot mai mult în faţa televizorului, sărim peste orele de somn şi, pe nesimţite, ne trezim că ne confruntăm cu anxietate. Mai mult, ajungem să preferăm micul ecran în detrimentul familiei şi prietenilor, fapt care ne face şi mai anxioşi.

9. Probleme cu spatele

Statul pe scaun, poziţie în care stăm de cele mai multe ori greşit, pune o mare presiune pe muşchii spatelui, ai gâtului şi pe coloana vertebrală. Şi mai rău e dacă stăm relaxaţi, într-o parte, sau cocoşaţi. O soluţie acceptabilă ar fi scaunul ergonomic, care are o înălţime cât de cât corectă şi oferă suport pentru spate în locurile potrivite. Chiar şi aşa, nici în scaunul ergonomic nu este bine să stai mult timp. Tot trebuie să te ridici şi să faci mişcare, măcar din oră în oră.

10. Predispoziţie la vene varicoase

Statul jos aduce probleme şi la nivelul picioarelor. Concret, sângele stagnează în picioare şi creşte astfel presiunea. Totodată, venele se pot dilata, torsiona şi umfla. Această afecţiune dureroasă se numeşte vene varicoase şi presupune tratament medicamentos de urgență.

11. Degradare fizică

Adulţii care sunt mai sedentari sunt predispuşi la osteoporoză (slăbirea oaselor), afecţiune care îi împiedică în timp să facă până şi cele mai banale activităţi, de exemplu duş sau folosirea toaletei. Deci înlocuieşte vizionatul unui film pe canapea cu o plimbare în parc și asigură-te astfel că te vei putea descurca singur mult timp de acum încolo.

12. Creşterea riscului de a face cancer

Poziţia şezândă predispune în timp la apariţia unor tipuri de cancer, precum cel de colon, endometrial sau pulmonar. Deci, o dată în plus, mişcarea zilnică este soluţia pentru o viaţă sănătoasă.

5 sfaturi pentru ca statul pe scaun să nu-ţi afecteze sănătatea

1. Fii atent la postura ta pe scaun

Stai drept şi, foarte important, nu sta picior peste picior, deoarece când stai aşa coloana vertebrală se menţine cu greu în poziţie dreaptă, iar tu îţi soliciţi fără să vrei muşchii din zona pelviană şi poţi dezvolta varice.

2. Ia pauze scurte şi dese

Ridică-te la fiecare oră, dacă nu poţi la fiecare jumătate de oră. Fie că o faci pentru a merge la toaletă, a vorbi la telefon sau a-ţi lua o cafea sau un ceai de la tonomat.

3. Relaxează-ţi musculatura

Fă rotiri de cap, de umeri. Când mergi la baie poţi să faci şi câteva genuflexiuni. Oricum nu te vede nimeni. Orice tip de mişcare te energizează şi îți înlătură starea de moleşeală.

4. Ai grijă cum ţii telefonul

Chiar dacă ai mâinile ocupate, nu ţine telefonul cu umărul. Niciodată. Fiindcă poziţia dăunează gâtului. Foloseşte căşti sau pune telefonul pe difuzor.

5. Fii activ

Joggingul, plimbarea sau antrenamentele la sală, toate sunt ideale pentru a evita problemele la nivelul spatelui.

Stai mai puțin, mișcă-te mai mult, trăiește mai mult!

Și dacă vrei să faci o schimbare, să renunți la obiceiurile nesănătoase, te așteptăm la Ela Clinic cu programele de LIFESTYLE COACHNG, special concepute pentru tine.

Vino și tu la o consultație!

Aşadar, care e concluzia? Una simplă. Fă mişcare ori de câte ori ai ocazia, şi în special în natură. Ne ajută să respirăm aer curat şi să fim mai energici. Și nu uita: Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.