Lifestyle

Ce fructe au cel mai mult zahăr?

Maria GorganMaria Gorgan

Maria Gorgan

5 minute timp de citit

Dacă te întrebai dacă până și fructele au zahăr, ei bine, răspunsul este da. Zahărul este prezent în viață noastră de zi cu zi sub diferite forme și denumiri. Tocmai acesta este motivul pentru care e bine să avem în vedere și să fim conștienți de prezența lui în alimentele pe care alegem să le consumăm. Pentru că succesul acasă și la job începe cu o stare optimă de sănătate și echilibru.

Sunt Maria Gorgan, consilier nutrițional și lifestyle coach ELA CLINIC, și te invit să parcurgi rândurile de mai jos, unde vei afla care sunt fructele care au cel mai mult zahăr.

Clasificarea fructelor

Fructele se pot clasifica după diverse criterii cum ar fi din punct de vedere:

  1. Structural
  • fructe cu semințe ( mere, pere, gutui, citrice)
  • fructe sâmburoase (prune, caise, piersici, nectarine, cireșe, vișine)
  • fructe bace (zmeură, fragi, căpșuni, smochine, struguri, afine, coacăze)
  • fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, arahide)

2. După gust și aromă

  • citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfruit, pomelo)
  • acidulate (pere, caise, vișine, prune, cireșe, piersici, zmeură, căpșuni, mure, fragi)
  • acidulate-astringente (gutui, afine)
  • zaharoase (struguri, curmale, smochine)
  • zaharoase-amidonoase (banane, castane)
  • uleioase (nuci, alune, migdale, fistic, arahide)

Câte fructe mâncăm dacă suntem la dietă

Se știe faptul că fructele sunt surse importante de vitamine și minerale, cu rol antioxidant, antiviral, antibacterian, ce stimulează sistemul imun. Ele te ajută să slăbeşti, să te menţii hidratat şi sănătos, dacă sunt alese bine şi consumate cu măsură, în cantitatea potrivită şi la momentul potrivit.

Spun asta pentru că fructele au în componență pe lângă fibre, proteine (interes nutrițional scăzut, în general cantitatea nu depășește 1%), lipide (slab reprezentate, cu excepția oleaginoaselor) și glucide (glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, celuloză). Numărul de calorii pe 100 gr este în strânsă legătură cu acest ultim macronutrient, astfel că putem clasifica fructele și în funcție de conținutul de carbohidrați (glucide):

  • Fructe cu 5-10% carbohidrați ( 1 porție = 300 g = 100 kcal) - lămâie/lime 3 bucăți, grapefruit/pomelo 1 bucată medie, pepene roșu 1 felie mică, pepene galben 1 felie mare, căpșuni 2 căni
  • Fructe cu 10-15% carbohidrați ( 1 porție = 150-200g = 100 kcal) - portocale 1 bucată, mandarine/clementine 2 bucăți, piersici/nectarine 1 bucată, caise 2 bucăți, mere 1 bucată, prune 4 bucăți, ananas 2 rondele, kiwi 2 bucăți, vișine/cireșe/mure/afine/zmeură/dude 1 cană
  • Fructe 15-20% carbohidrați (1 porție = 100-120g = 100 kcal) - banană 1 bucată mica, pere/gutui 1 bucată, mango/rodii ½ bucată, struguri/smochine proaspete 1/2cană
  • Fructe uscate/deshidratate (1 porție = 30 g = 100 kcal)

Iată cum, spre exemplu, mâncând 100 grame de stafide ne alegem cu aproape 300 kcal, însă din pepene verde cu doar 30 kcal/100 gr. Mai multe despre calorii te invit să citești aici.

Atenție atunci când cumpărați curmale/smochine/fructe deshidratate, deoarece unele sortimente au chiar și zahăr adăugat, lucru pe care îl puteți regăsi în lista de ingrediente. Informația despre zaharurile prezente în mod natural în produs/aliment este trecută în tabelul cu informații nutriționale.

Pe de altă parte fructele uscate sunt hipercalorice ele însele. Așa că este de preferat să fie consumate în cantități mici. Fie la cerealele de dimineaţă, la un smoothie sau la salata de fructe proaspete, fie pe post de gustare pentru a ține sub control pofta de dulce.

Așadar printre fructele cu cel mai mult zahăr putem enumera stafidele, curmalele, bananele, smochinele, strugurii, cireșele, mango, perele, unele sortimente de mere, zmeura, ananasul. În cazul lor recomandarea este să fie consumate în prima parte a zilei, la micul dejun sau la gustarea dinainte de prânz.

Îţi oferă energia necesară pentru întreaga dimineaţă, însă consumate după-amiaza târziu sau seara, la cină, nu au efectul dorit într-o dietă de slăbire, ci dimpotrivă, deoarece zahărul conţinut, mâncat şi neconsumat, se transformă peste noapte în grăsime.

Dacă ai ales să citești acest articol, este posibil să îți pui întrebări de genul ”oare am voie fructe dacă vreau să slăbesc?”, “care e porția corectă din fructele mele preferate?”, “care e momentul potrivit de servire?”. În Programul Corporate Healthy lifestyle de la ELA CLINIC, vei afla cum poți să integrezi zilnic fructele preferate în meniu fără să stai cu grija kilogramelor în plus. În plus, pentru că este vară, la ELA CLINIC prețurile au intrat la apă, așa că te așteptăm cu 20% DISCOUNT la orice program de nutriție achiziționat în luna iulie.

Profită și tu de oferta verii să obții silueta dorită!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.