Lifestyle

Ce înseamnă de fapt experiența RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

10 minute timp de citit

M-am gândit îndelung cum să pun în cuvinte cum a fost la RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT. Până mi-am dat seama că, de fapt, experiența pe care am trăit-o anul acesta la a doua ediție a taberei noastre de nutriție și transformare personală nu este despre a povesti, ci despre a simți.

Mai mult decât atât, deși eu sunt cea care scrie aceste cuvinte, nu sunt (numai) despre mine. Mă încarcă sufletește și mă inspiră profesional fiecare moment petrecut la Forest Villa, în Cisnădioara. Dar, în realitate, retreatul pe care am reușit deja să îl transformăm într-o tradiție ELA CLINIC – ne pregătim acum de ediția a treia – este despre cele pe care drumul vieții, speranțele pentru viitor, și de ce nu chiar lungul șir de diete eșuate în trecut, poftele sau emoțiile greu de gestionat le poartă către această experiență unică. Da, draga mea, RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT este și despre tine, cea care citești acum aceste rânduri.

A fost odată ca niciodată o săptămână din luna martie în care un grup de doamne care nu s-au mai întâlnit în alte contexte s-au aventurat către inima județului Sibiu alături de mine și de colega mea Mirela Topan, psiholog clinician și psihoterapeut. Acolo ni s-au alăturat cheful și specialiștii în wellness de la Forest Villa, locația minunată care ne-a servit drept casă și sanctuar timp de o săptămână. Eram pregătite pentru „un restart metabolic, mental și emoțional”. Așa am proiectat și am prezentat conceptul retreatului nostru. Însă ceea ce am trăit împreună la fața locului a depășit cu mult granițele acestui slogan de altfel foarte frumos și aliniat cu obiectivele pe care ni le-am setat.

RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT ne-a întrecut așteptările. Ne-a luat prin surprindere. Ne-a atins în cele mai vulnerabile puncte. Ne-a adus conștientizare și claritate. Pur și simplu ne-a schimbat. Niciuna dintre noi nu a plecat din această experiență aceeași persoană care era când a venit.

Cu toții suntem atașați de obiceiurile noastre, chiar și (sau mai ales) de cele nocive. De imaginea despre noi înșine cu care am crescut și am parcurs diversele etape. De viziunea asupra modului în care „trebuie” să fie rutina zilnică, relațiile cu cei din jur, mesele, felul în care reacționăm și interacționăm. Când spun că această experiență ne-a schimbat mă refer, într-adevăr, la o transformare importantă. Poate suna fascinant, dar și înspăimântător în același timp. Însă tot procesul a fost atât de firesc, încât nu-mi vine să concluzionez altfel decât că, de fapt, am reușit să accesăm fiecare, în stilul propriu, esența și potențialul pe care le-am purtat dintotdeauna în noi.

Vezi și tu cum a fost la ediția a doua a RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT!

RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT nu îți poate garanta că, uitându-te în oglindă, vei vedea de acum un model de revistă. Nici că poftele nu te vor mai vizita vreodată seara sau că stresul vieții cotidiene te va ocoli. Nici că din acest moment nu vei mai cunoaște apăsarea emoțiilor negative, oboseala, tristețea, dezamăgirea, lipsa motivației, îndoiala de sine. Dar îndrăznesc să spun că îți oferă atât cunoștințele practice, cât și încrederea că poți gestiona diferit provocările fizice, emoționale, relaționale și bineînțeles alimentare. Că atingi o armonie între planul fizic, cel mental și cel emoțional. Te regăsești pe tine și în același timp descoperi și părți ale tale despre care nici nu știai că există.

Am făcut o listă cu 10 moduri în care RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT a făcut posibile toate aceste lucruri.

  1. Am înțeles că modul în care am mâncat până acum – în exces, dezorganizat, compulsiv etc. – nu a fost altceva decât un mecanism de coping. Kilogramele în plus sunt o mărturie a faptului că ne-am apărat, ne-am protejat de anumite probleme găsind un refugiu în mâncare. Îngrășarea, slăbitul și iarăși îngrășarea este un carusel prin care trecuseră anterior toate participantele, ba chiar de mai multe ori. Acum, conștientizând și vindecând sursele problemelor, nu ne mai bazăm pe mâncare ca pe o cârjă. Și putem lăsa să se piardă kilogramele acumulate.
  2. Flexibilitatea este secretul. Tocmai de aceea am testat o serie de metode terapeutice și de relaxare, mai multe tipuri de meniuri, mai multe forme de mișcare. Am ținut post, am încercat și dieta lichidiană. Nu trebuie să te străduiești să urmezi o dietă, o abordare care nu ți se potrivește, indiferent cât ar fi de populară, de virală, de lăudată. Te oprești numai și numai la ceea ce te reprezintă și te ajută pe tine.
  3. Când îți hrănești corpul cu alimente de calitate, așa cum au fost toate cele de care ne-am bucurat la retreat, se petrece o reală transformare în energia și puterea noastră de concentrare, în capacitatea de absorbție a informațiilor și de participare la experiențele care ni se oferă. Pe o bază fizică bună, se armonizează și planul mental și cel emoțional.
  4. Bineînțeles că am pornit în această aventură cu un plan bine definit pentru program, activități și mese. Dar eu cred că este un lucru extraordinar că și la această ediție am reușit să ne adaptăm în funcție de nevoile grupului. Am ales să parcurgem în fiecare zi ceea ce ni s-a potrivit nouă atunci și acolo. RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT rămâne o experiență cu un grad foarte mare de personalizare.
  5. Pe Mirela Topan nu o vezi, de exemplu, în social media, nu se expune. Nu își dorește să devină o personalitate publică. Dar trebuie să vii la retreat ca să vezi ce face, să lucrezi direct cu ea, pentru că este pur și simplu o revelație. Eu îi cunosc formările și competențele, colaborez cu ea la clinică, dar am fost absolut impresionată de contribuția pe care a avut-o la retreat. Una dintre participante mi-a mărturisit că „nu a reușit să se dezvăluie în 2 ani de terapie cât a reușit într-o săptămână de retreat”.
  6. „A fost o tabără plină de emoții constructive, ne-ați ajutat să ne depășim limitele!”, a scris una dintre participante pe grupul nostru de Whatsapp. Am lucrat mult cu credințele noastre limitative, cu piedicile pe care le-am dobândit sau ni le-am însușit pe parcursul vieții, ca și cum ar fi niște obstacole de netrecut. Fiecare moment al zilei a jucat rolul său. Dimineața am avut grijă de corp prin mișcare și alimentație, în timpul zilei am trecut printr-un proces de învățare, stimulând mentalul și acumulând noi informații, iar seara s-au desfășurat grupurile de psihonutriție și sesiunile de terapie prin artă care ne-au adus în contact direct cu emoțiile.
  7. Nu ne-am propus să slăbim cu orice preț. Dar având grijă de corpul nostru și aplecându-ne și asupra aspectelor emoționale care nu-s la vedere au apărut negreșit și schimbările cuantificabile. Participantele au slăbit de la 1 kg, 1.5 kg, 2 kg, 2.5 kg până la 2.9 și chiar 3.3 kg într-o săptămână. Și, cel mai important, au slăbit în centimetri. Hainele nu le mai veneau ca la început, a fost clar vizibil pentru mine că s-au subțiat față de prima zi. Iar odată ajunse acasă au putut purta haine din garderobă care înainte nu le mai veneau.
  8. După retreat, obiceiurile învățate acolo și-au găsit locul în programul zilnic al participantelor, de la gimnastica de dimineață, la respirația corectă, conștientă, la integrarea mișcării în diferitele momente ale zilei, la rutina pentru un somn sănătos și chiar la implementarea noilor principii de alimentație acasă, pentru întreaga familie.
  9. Nu pot lipsi din listă măcar câteva dintre rețetele atât de simple, dar absolut delicioase care ne-au încântat. Ca de exemplu pasta de avocado cu avocado, usturoi, lămâie, cremă de brânză light și un strop de sare. Sau pasta de tofu cu busuioc, baby spanac, un strop de ulei de măsline și sare, blenduite împreună până se obține o pastă fină. Și, bineînțeles, preferata tuturor, cine s-ar și așteptat, salata de broccoli cu ardei gras, măr, miere, muștar, semințe crude de floarea soarelui, sare și piper.
  10. „Mă simt minunat că v-am cunoscut, iar cu ajutorul vostru reușesc să trec peste problemele mele. Vă iubesc pe toate și aștept cu nerăbdare să ne revedem. Conversațiile cu voi îmi fac ziua mai bună.” Așa sună un alt mesaj de pe grupul nostru de Whatsapp. Și sunt atât de adevărate aceste cuvinte! Ne-am permis să devenim vulnerabile una în fața celeilalte, să ne arătăm așa cum poate nici persoane apropiate nu ne cunosc. Puterea grupului este poate cel mai prețios atu al retreatului.

Dacă emoțiile pe care am încercat să le cuprind aici vibrează cu o parte din tine, descoperă acum ce am pregătit pentru ediția a treia RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT, programată pentru 14-19 octombrie 2024.

Dacă ți-ar plăcea să te alături grupului nostru într-o aventură unică într-o locație de vis din centrul țării, îți poți rezerva chiar acum locul apăsând butonul de mai jos. Noi îți stăm la dispoziție cu mai multe detalii la contact@elaclinic.ro sau la nr de tel/Whatsapp +40 (730) 004-946.

Înscrie-te și tu la RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT, ediția a 3-a

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.