Lifestyle

Cele mai nesănătoase gustări pentru copii și alternativele sănătoase

Ana PiticasAna Piticas

Ana Piticas

7 minute timp de citit

Gustările ambalate frumos, în pungi colorate, populare în rândul copiilor, de la branduri cunoscute sunt la mare căutare în rândul iubitorilor de snackuri de la cele mai mici vârste şi până la adolescenţă, dar sunt în mare măsură nesănătoase. E concluzia unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Toronto care au scos la iveală că tinerii, adolescenţii şi copiii sunt adesea expuși marketingului făcut tocmai prin ambalajele alimentare.

Studiul a comparat campania publicitară atrăgătoare pentru copii a unor produse de genul prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, iaurt de băut și cereale cu calitatea nutrițională a acestora. Din cauza coloranţilor şi aditivilor alimentari pe care îi conţin, dar şi a potenţiatorilor de arome care dau gust, produsele aflate în topul preferinţelor printre copii nu sunt şi nutritive pentru aceştia.

În goana după profit, companiile din industria alimentară apelează la strategii de marketing cu scopul de a-i transforma pe copii în adevărați consumatori, aşa că, din păcate, sănătatea copiilor este ultima lor grijă. Puse în ambalaje pe care sunt desenate personaje inspirate din povești sau desene animate, frumos colorate, cu surprize în interior sau fără, aceste produse sunt adevărate bombe cu ceas pentru organismul în curs de dezvoltare al copiilor.

Indiferent că vorbim de biscuiţi, napolitane, jeleuri sau cereale, toate conțin cantități mari de zahăr și foarte puține vitamine sau alte tipuri de nutrienți de care micuții au nevoie pentru a creşte sănătos.

Atenție! Deși în multe familii dulciurile sunt o modalitate de recompensă a copiilor pentru ceva ce au făcut bine, o activitate nouă, o notă mare şi lista poate continua, zahărul este mai nociv decât orice pedeapsă. Consecinţele consumului excesiv de dulce va duce imediat la o stare de agitaţie a copilului, pentru că zahărul creşte nivelul de energie, pentru ca ulterior micuţii să devină apatici, obosiţi, ba chiar fără capacitate de concentrare din cauza scăderii drastice a glicemiei.

Nici obiceiul prin care părinţii le oferă copiilor la micul dejun ceai sau lapte cu felii de pâine unse din belşug cu cremă de ciocolată sau lapte cu cereale de diverse sortimente care au foarte mult zahăr şi coloranţi nu este deloc sănătos. Mai ales că nici nu le va ţine de foame decât pe moment, iar pe parcursul zilei zahărul va creşte foarte mult riscul de apariţie a cariilor.

Doza zilnică recomandată pentru cei mici, în funcție de vârstă:

  • sub vârsta de 4 ani NU se recomandă consumul de zahăr adăugat;
  • între 4 și 6 ani, cel mult 19 grame sau 5 cubulețe de zahăr în fiecare zi;
  • între 7 și 10 ani, maximum 24 de grame de zahăr zilnic, echivalentul a 6 cubulețe;
  • de la 11 ani, maximum 30 de grame de zahăr zilnic sau 7 cubulețe.

Țin să precizez că așa-numita „nevoie de zahăr" pe care copilul o resimte după ce termină de mâncat este un semnal că ceva este în neregulă. Această nevoie de dulce e semn că fie mâncarea pe care a mâncat-o nu a fost pe placul lui, fie că a fost cu gândul în altă parte și nu s-a concentrat pe mâncare. Deci sfatul meu este ca atunci când mănâncă, să ai grijă ca cel mic să nu fie distras de nimic, nici de televizor, nici de telefon, nici de tabletă și nici să nu aibă gândul la joacă.

Aşadar, vă recomand să fiți atenți în ce privește mâncarea și gustările copiilor voștri, dar şi cerinţele lor în materie de dulciuri, și pe cât posibil vă sfătuiesc să le pregătiți dulciuri acasă, mai ales că acum sunt la îndemână tot felul de reţete, toate acestea pentru a nu-i mai expune riscului de a consuma alimente nesănătoase din comerț. Este important să discutăm cu copiii noștri, să le explicăm ce este sănătos și ce nu, ce trebuie să mănânce și ce nu și abia apoi să le oferim varianta corectă și nutritivă, dar gustoasă în același timp.

În loc de prăjituri, desertul poate fi înlocuit cu fructe, brioșe din ovăz cu unt de arahide, bomboane din semințe și fructe uscate, biscuiți din ovăz și migdale, budincă de chia, bomboane din cocos sau pudră de roșcove ori mere coapte cu scorțișoară. Astfel se diminuează efectele nocive ale zahărului, fapt care duce la o viață mai sănătoasă și fericită!

Ponturi pentru dulciuri delicioase, gătite de părinți acasă!

1. Înghețată din mix de fructe – în loc de înghețata plină de zahăr din comerț prepară acasă o înghețată din 4 feluri de fructe, de exemplu, mixează-le cu puțin suc proaspăt de portocale, pune la congelator și vei avea un desert realmente sănătos.

2. Biluțe de ciocolată – ai nevoie doar de un avocado bine copt, o banană, o lingură de pudră de roșcove și o lingură de fulgi de cocos; mixezi totul până obții o pastă cremoasă, dar consistentă, formezi apoi biluțe pe care le dai prin fulgii de cocos. Iată ce ușor ai rezolvat problema nevoii de ciocolată.

3. Chipsuri de cartofi – sunt ușor de pregătit acasă și sunt mult mai sănătoase. Tai cartofii felioare subțiri pe care le ungi apoi cu foarte puțin ulei de măsline. Le coci timp de 10 minute, în cuptorul încins în prealabil.

4. Acadele – nu trebuie să fie neapărat din zahăr, pot fi și din curmale și sunt extraordinar de sănătoase. Curmalele sunt dulci și bogate în vitaminele A, B și minerale precum fierul, cuprul sau potasiul atât de necesare copilului tău aflat în creștere. Ai nevoie de 150 de grame de curmale uscate, 40 de grame de pudră de cacao și nucă de cocos sau nuci. Amesteci tot până obții o pastă omogenă, modelezi apoi niște bile pe care le dai prin nucă de cocos. Înfigi în fiecare bilă câte un bețișor pentru acadele și lași la frigider pentru câteva ore pentru a se întări. O să fie delicioase.

5. Sticksuri de legume – înlocuiește variantele de sticksuri din comerț pline de sare cu bastonașe de legume. Pune-i într-o pungă felii subțiri de morcov, ardei roșu, galben, verde și castravete și te asiguri că așa va mânca și legume.

Fiți siguri că, în timp, cei mici vor adora aceste gustări sănătoase! E doar o chestiune de educație și obișnuință.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-i schimba obiceiurile alimentare copilului tău te așteptăm la ELA CLINIC. Aici avem special pentru micuțul tău programul Junior care îl va învăța bazele unui stil de viață sănătos.

Pune sănătatea copilului tău pe primul loc!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.