Lifestyle

Cum a slăbit Laura 18 kilograme făcându-și toate poftele

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

13 minute timp de citit

Laura Gheorghe are 39 de ani și a pornit în vara lui 2022 de la 96 de kilograme. Cu susținerea echipei Ela Clinic a reușit să ajungă la 78 de kilograme, apoi a traversat o etapă de menținere, având ținta finală de 75 de kilograme.

Am ales să îți spun povestea ei pentru că este un exemplu de determinare. Dincolo de scăderea în greutate impresionantă, Laura a reușit, în numai câteva luni, să iasă din cercul vicios în care o țineau captivă vechile obiceiuri alimentare și să asimileze principiile unui stil de viață sănătos. Schimbările prin care a trecut i-au permis să își refacă din temelii relația cu mâncarea, să se bucure de gusturi și arome fără vinovăție și fără urmări pe cântar. Și, poate cel mai important, s-a transformat într-o persoană care se simte bine cu ea însăși, mândră de ceea ce a realizat, ajungând cât mai aproape de cea mai bună versiune a ei.

Cum au evoluat în timp greutatea și obiceiurile alimentare ale Laurei

Mama Laurei a avut mereu o siluetă trasă prin inel, dar despre ea spune că nu a fost niciodată o fetiță silfidă și nici nu se regăsește în această estetică. La 18-19 ani, când a început relația cu soțul ei, avea în jur de 65 de kilograme. La 26 de ani a născut un băiețel minunat, iar în anul următor își amintește că măsurătorile de la croitoreasă pentru rochia de botez erau la fel ca cele de dinainte de sarcină. Reușise să își recapete silueta în mod natural, într-un timp relativ scurt.

Dar, odată cu revenirea la job, lipsa mișcării s-a reflectat pe cântar. Lucrează în domeniul contabilității, ceea ce presupune să își petreacă cea mai mare parte a zilei pe scaun, la birou. De la ora 8 de dimineață până spre 6 seara obișnuia să mănânce pe repede înainte numai covrigei, prostioare, ciuguleli, iar cina era singura masă serioasă a zilei. Își amintește că ajungea acasă după o zi de muncă stresantă și practic scotea frigiderul pe masă, mâncând din toate, cu poftă, dar fără măsură. Ceva mai târziu, în confortul propriului cămin, se simțea tentată să mai ronțăie câte ceva – semințe, floricele, pentru ca după sărat să treacă și la dulce. În decurs de 10 ani, a ajuns la greutatea de 96 de kilograme, dar de la 84 deja renunțase să se mai cântărească.

Dietele n-au lipsit din viața ei. A încercat să urmeze un regim disociat, până în punctul în care pur și simplu s-a săturat să consume zile la rând aceleași alimente. A încercat și dieta Dukan, dar în a doua etapă a început să se simtă rău, ba chiar a leșinat, fapt pe care l-a pus pe seama alimentației care abunda în carne. A ținut și dieta Rina, care, în mod inexplicabil, în loc să o ajute, i-a adus kilograme în plus. S-a reîntors pentru o vreme la regimul disociat, realizând încă o dată că nu se poate adapta unor reguli atât de restrictive. Mi-a mărturisit că are tendința de a încălca regulile, atunci când consideră că sunt în dezacord cu principiile ei. Acum, uitându-se în urmă la tentativele de a slăbi, constată că i-a lipsit îndrumarea unui specialist, care ar fi putut să preîntâmpine stările de rău și neajunsurile pe care dietele drastice le pot face organismului.

Cum a început experiența programului de slăbit de la Ela Clinic

Într-o seară de la începutul verii, soțul Laurei se uita la emisiunea domnului Prelipceanu de la Digi 24, la care eram chiar eu invitată. I-a atras atenția faptul că am spus la un moment dat că nu sunt adepta interdicțiilor și că există inclusiv modalități de a include și dulciuri, anumite deserturi, într-o dietă echilibrată. Pe lângă faptul că mânca aproape exclusiv seara, Laura obișnuia să se delecteze cu dulciuri, preferatele ei. I s-a părut atunci neplauzibilă posibilitatea de a se bucura de desert în timpul unui regim de slăbire, mai ales pentru că era conștientă că astfel de delicii avuseseră o contribuție serioasă la creșterea ei în greutate. „Să notezi numele și poate o cauți”, i-a spus atunci soțul. Intuiția – care a ghidat-o de multe ori în viață – a inspirat-o să-i urmeze sfatul, mai ales că nu i s-a părut întâmplător că avem același prenume.

Zis și făcut. A căutat online, a intrat pe site-ul Ela Clinic și a completat formularul de contact. A fost apoi tare încântată că au contactat-o prompt colegii mei și s-a programat la o primă consultație. Totul s-a întâmplat în preajma zilei de naștere a soțului – era un cadou minunat și pentru el, care își dorea ca Laura să apeleze la un specialist, în primul rând pentru sănătatea ei. Și da, experiența Ela Clinic în ansamblu și colaborarea strânsă cu Andreea Dăescu, colega mea tehnician nutriționist, chiar i-au demonstrat că fuseseră cât se poate de adevărate spusele mele de la TV, cele pe care inițial le considerase surprinzătoare, chiar șocante. Da, poți să mănânci 3 cuburi de ciocolată, să-ți faci pofta, iar dieta de slăbit să funcționeze fără probleme.

Mă bucur nespus că am ocazia să menționez același lucru de fiecare dată când relatez experiența unui pacient Ela Clinic: și Laura, la fel ca toți ceilalți pacienți ai noștri, a fost încântată de faptul că s-a simțit înțeleasă în multe privințe. Judecățile și învinovățirea nu fac parte din procesul terapeutic. De exemplu, se aștepta să i se spună „Foarte rău ai făcut!” legat de faptul că a renunțat la a se mai cântări dintr-un punct. În schimb, noi i-am explicat că majoritatea oamenilor preferă să nu se cântărească pe măsură ce se înmulțesc vizibil kilogramele – este o reacție firească a minții, de apărare.

Cum s-au schimbat obiceiurile alimentare ale Laurei și stilul de viață în ansamblu

Destul de repede, s-a împrietenit cu un nou stil de a mânca și de a alege alimentele pe care să le cumpere sau să le pună în farfurie. Dacă înainte sărea zilnic peste micul dejun, acum este deja la bucătărie înaintea soțului și își pregătește masa cu cântarul în față, pentru a controla cu atenție cantitățile. Ba mai mult decât atât, se gândește la masa de dimineață încă de seara, ceea ce o ajută să prevină excesul de la cină, când mâncarea consumată se depune.

Mănâncă omletă, ou fiert sau 2 feliuțe de pâine cu cașcavea, o specialitate românească undeva între telemea și cașcaval, care are avantajul de a fi preparată din caș de lapte de vacă – este și mai light, și delicioasă, cu un ușor gust afumat. Mănâncă ciorbe – de perișoare, de legume, de pui, doradă sau piept de pui la grătar, salate. Acum optează pentru pâinea de secară. Dar a mâncat și sarmale de sărbători. Brioșele fără aluat, preparate la cuptor din ou bătut cu șuncă de pui și ardei gras, – o rețetă primită de la Andreea Dăescu – se numără printre preferatele ei în acest moment.

Și obiceiurile privind dulciurile s-au schimbat între timp. Le-a înlocuit cu fructe în mare parte, dar se bucură și de o porție de plăcintă de mere făcută în casă (varianta fără zahăr, cu foietaj, în detrimentul celei cu unt și smântână), de 3 cubulețe de ciocolată, de iaurt cu miere sau cu fructe de pădure proaspete, de înghețată (cu condiția de a alege sortimente care să aibă maxim 100 de Calorii la 100 de grame). De sărbători s-a bucurat și de aroma cozonacului tradițional. Dacă înainte dulciurile – prăjiturile cu cremă, bezeaua cu nucă – erau mereu prezente în mintea ei, acum nu se mai gândește la ele. A simțit că, odată ce a trecut la un program regulat al meselor, organismul nu i-a mai cerut insistent dulciuri, dulciuri și iar dulciuri. 

De fapt, Laura este impresionată de multe dintre aspectele noului stil de viață, de flexibilitatea și de satisfacția pe care i-o oferă. Andreea i-a explicat că poate gusta la o petrecere ceea ce o atrage cel mai mult – nu este nevoie de interdicții fără drept de apel, pentru că diferența o face cantitatea. Dacă se răsfață la prânz cu o masă mai generoasă din punct de vedere caloric, atenuează efectele alegând o cină cât mai frugală sau chiar amânând masa pe a doua zi de dimineață. A descoperit că ceea ce contează cu adevărat este să-ți faci pofta, nu să-ți burdușești stomacul, iar respectând acest principiu a putut servi câte o bucățică de tartă, ecler, cremșnit, cheesecake, tiramisu, suficient cât să simtă gustul și să se bucure de el.

Tocmai pentru că nu s-a confruntat cu stresul aferent interdicțiilor extreme, i-a fost mai ușor să își asculte corpul și să facă alegeri sănătoase. Deși era permis, s-a întors de la mare fără să fi mâncat clătite și porumb copt, altădată preferatele ei. La ziua cumnatului ei, când a venit momentul să servească tarta apetisantă, deja nu-i mai era poftă și, în ciuda insistențelor din partea celor dragi, nu a mai mâncat. Dacă soțul și fiul ei au vrut într-o seară clătite, le-a pregătit, și-a propus să le guste și ea a doua zi la masa de dimineață sau de prânz, însă atunci când a sosit momentul deja își pierduse interesul. Dacă nu i-a fost cu adevărat poftă de ceva, nu a mers pe principiul „Mai bine să-mi prisosească, decât să lipsească”.

La un pas de cea mai bună variantă a ei

Scăderea în greutate i-a adus Laurei ore de somn profund și cu adevărat liniștitor. Se simte mai ușoară, nu o mai dor gleznele și nu i se mai umflă picioarele. Și-a luat brățară de monitorizare și și-a făcut un obicei din a-și număra pașii. Perioada de declarații contabile de la finalul fiecărei luni o ține de obicei pironită la calculator și, chiar dacă în unele zile nu reușește să atingă ținta de 7000 de pași, recuperează alteori cu 14.000. Când vremea o permite, merge pe bicicletă în aer liber de două ori pe săptămână, la întrecere cu fiul ei.

A mai constatat o schimbare chiar nesperată – după cum spune ea, „Mi-a revenit gustul”. Același tip de burger de dinainte i se pare acum mult prea sărat. Dulceața de fructe de pădure, preparată cu aceeași cantitate de zahăr de dinainte, i se pare acum prea dulce. Într-o dimineață, a încurcat ceașca de cafea cu cea a soțului, care își pusese o linguriță de zahăr, și i s-a părut și aceasta prea dulce, deși înainte obișnuia să-și bea cafeaua cu două-trei lingurițe de zahăr.

Faptul că nu se simțea bine în pielea ei se accentua când trebuia să meargă să-și ia ceva de îmbrăcat: „Aia n-o să-mi vină, cealaltă nu mă cuprinde la bust, alta mă strânge la mijloc”. Majoritatea hainelor pe care le purta erau XL, colanți purta L, iar acum M i-au părut prea largi și a optat pentru S. I-au plăcut dintotdeauna fustele, rochiile, dar renunța și rămânea la o opțiune sigură – pantalonii. Însă recent a fost în vizită la nași și a fost primită cu admirație în noua ei rochie de imitație de piele. Acum poate purta inclusiv hainele care o așteptau în dulap cu etichetă, dar care nu o încăpeau.

Mă bucur că Laura a găsit de mare ajutor sprijinul moral al echipei Ela Clinic, în completarea programului nutrițional. Dar s-a bucurat și de susținerea familiei – soțul și fiul ei au adoptat cu plăcere multe dintre noile ei obiceiuri. S-a simțit admirată de prieteni, colegi, cunoștințe. După ce a postat pe Facebook o fotografie recentă cu ea, o prietenă din alt oraș, pe care nu o văzuse de ceva vreme, i-a scris imediat pe Whatsapp, cu o reacție super. Faptul că cei dragi au observat rezultatele și au felicitat-o a bucurat-o enorm de fiecare dată. Dacă după prima parte a programului de slăbit noi am estimat că va scădea între 4 și 6 kilograme în greutate, Laura a venit la cântar cu 8 kilograme în minus. Asta a motivat-o extraordinar de mult să persevereze, i-a dat încredere în forțele proprii și în capacitatea ei de transformare.

Pentru că oricărei povești îi stă bine cu un final care să ne lase cu o temă de gândire, am întrebat-o pe Laura ce sfat ar da cuiva care se află chiar acum în punctul în care se afla ea la început. Așadar, acest mesaj este pentru tine: „Nu ceda, continuă să te hrănești cu tot ceea ce primești pozitiv din exterior. Alege cu atenție echipa care să te însoțească pe acest drum. Iar când rezultatele vor fi vizibile, vei vedea că te vei bucura de apreciere așa cum poate nici nu ai visat”.

Dacă și tu ai nevoie de ajutor în procesul de slăbit, te așteptăm la o consultație.

Click aici și fă-ți o programare!

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.