Lifestyle

Cele mai bune 20 diete de slăbit în 2022

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

16 minute timp de citit

Pentru noul an ţi-ai propus să adopţi un regim cu care să mergi la sigur şi care să te ajute să slăbeşti eficient şi pe termen lung? Dacă te-ai săturat de promisiuni deşarte de genul 5 kilograme într-o săptămână, 10 kilograme într-o lună şi aşa mai departe, atunci acest articol este pentru tine.

Dietele enumerate mai jos au fost clasificate în funcţie de pierderea în greutate pe termen scurt, numărul de kilograme pierdute, cât de uşor este de urmat dieta respectivă, valoarea nutriţională, riscurile asupra sănătăţii şi şi-au dovedit din plin eficacitatea. Topul este realizat de US News, care apelează în fiecare an la un grup de experți ce analizează dietele și le punctează în funcție de criteriile enumerate mai sus.

Iată ce diete de slăbit au ieșit câștigătoare în 2022:

1. Dieta flexitariană

Bazată pe fructe şi legume, dar şi pe proteine vegetale, adepţii dietei flexitariene caută, înainte de toate, o alimentaţie care să respecte mediul înconjurător. Este una dintre dietele care oferă cea mai bună menţinere a kilogramelor pierdute, între un an şi doi ani. Flexitarianismul este un regim alimentar care presupune să mănânci de toate, dar să reduci consumul de carne și pește.

2. Weight Watchers

Această dietă nu presupune să îţi cântăreşti mâncarea sau să aduni caloriile. Fructe, legume, carne sau pâine, fiecare aliment corespunde unui număr de puncte calculate, bineînţeles, în funcţie de valoarea lui energetică şi de aportul de grăsimi. Alimentele des întâlnite au primit un echivalent în puncte, deci nu ai de ce să îţi faci griji. Acest regim este personalizat, pentru că fiecare persoană îşi va atribui un capital de puncte determinat, în funcţie de vârstă, sex, înălţime, greutate şi activitatea fizică cotidiană.

3. Dieta volumetrică

Se bazează pe principiul că poţi consuma mai puţine calorii fără a consuma mai puţină mâncare. Alimentele care au un conţinut scăzut de calorii, dar cu volum mare te ajută să te simţi sătul, iar asta în timp ce tu scapi deja de kilogramele suplimentare. Permite pierderea în greutate eficientă, pe termen lung. În timpul acestei diete, trebuie să ai 3 mese principale, două gustări și să iei chiar și un desert.

Aceste mese pot fi compuse din alimente ce sunt alese din 4 categorii. În prima categorie intră fructele, legumele și supele. În categoria a doua sunt incluse cerealele, printre care orezul brun, pastele integrale și lactatele degresate. Deserturile și produsele de panificație fac parte din categoria alimentelor permise, dar în cantități mici, iar ultima categorie include prăjelile, bomboanele, oleaginoasele și grăsimile.

La ELA CLINIC tocmai am lansat un program de slăbit intensiv, SILUETA DE 10, prin care poți slăbi 10 kilograme în 10 săptămâni.

Click aici și fă-ţi o programare!

4. Dieta Mayo

Este bazată pe o piramidă de alimente. Cele din vârf vor fi consumate cu moderaţie, în timp ce alimentele din partea de jos a piramidei sunt cele mai recomandate. Planul Mayo presupune înlăturarea obiceiurilor nesănătoase (de exemplu, mâncatul în timp ce priveşti la televizor) şi formarea unora sănătoase (activitatea fizică). Programul are două faze: "Slăbeşte!" şi "Trăieşte!". Vei putea consuma cantități generoase de alimente sănătoase, care conțin un număr mic de calorii, în special fructe și legume. Pe lista de alimente permise vei avea carbohidrați din cereale integrale, surse slabe de proteine, cum ar fi legume, pește și produse lactate degresate, grăsimi nesaturate. Dieta Mayo nu te impiedică să mănânci dulciuri de 2-3 ori pe săptămână, însă trebuie să ții sub control cantitățile și ingredientele.

5. Dieta Ornish

Creată în anii '70, Ornish este un tip de dietă hipolipidică şi este bazată pe modelul vegetarian. Ornish este bine cunoscută în special celor care au probleme cu inima, studiile dovedind că are un efect benefic asupra bolii, ajutând chiar la regresia simptomelor. Dieta Ornish consideră că alimentele fac parte din cinci mari grupe, de la cele mai mai sănătoase (grupa unu) până la cele deloc sănătoase (grupa cinci). Vei mânca alimentele din grupele sănătoase, pe când cele nesănătoase vor fi limitate sau excluse.

6. Dieta crudivoră (Raw Food)

Se axează pe consumul de alimente crude sau fierte foarte puţin. Chiar dacă este puţin mai greu de urmat, este extrem de eficientă în privinţa numărului de kilograme pierdute. Similară veganismului, dieta raw vegană este, de obicei, vegetală, fiind formată în principal din fructe, legume, nuci, rădăcini, alge, cereale, boabe şi seminţe, de preferat ecologice/bio. Este important de menţionat că pentru a fi considerată alimentaţie raw vegană trei sferturi din dieta unei persoane trebuie să fie alcătuită din produse care nu au fost preparate termic. Astfel, vitaminele, mineralele şi enzimele nu sunt distruse prin procesul de gătire, ceea ce înseamnă că dieta raw vegană aduce numeroase beneficii organismului.

7. Dieta vegetariană

Să adopți un regim vegetarian sănătos nu înseamnă doar să renunți la carne, lapte și ouă. Dieta vegetariană necesită un efort suplimentar pentru a te asigura că ai o nutriție completă și echilibrată. Regimul vegetarian, în sensul său cel mai strict, constă în consumul de fructe, legume, cereale integrale și semințe. Din cauza excluderii alimentelor de origine animală, dieta vegetariană conține în general mai puține lipide și colesterol și mai multe fibre alimentare.

Vegetarienii trebuie să cunoască și să respecte regulile varietății și echilibrului nutritiv - să mănânce cât mai variat și în proporții adaptate vârstei, sexului și nivelului de activitate fizică. Consumul excesiv de crudități (fructe și legume) trebuie să fie evitat în măsura posibilului, deoarece dau senzația de sațietate, fără a furniza suficientă energie, în special în cazul copiilor. Produsele lactate, care aduc o mare varietate meselor, sunt foarte greu de înlocuit. Mai multe tipuri de leguminoase se găsesc în comerț (mazăre, linte, năut, fasole), dar proteinele pe care le conțin nu sunt complete, de aceea ele trebuie combinate cu produse din cereale (pâine, paste, orez etc.)

8. Dieta DASH

Declarată şi cea mai sănătoasă cură de slăbire din SUA, DASH pare la o primă impresie ireală: fără să fii nevoit să numeri caloriile, fără să alergi ore în şir pe banda de alergare şi fără să te înfometezi. Împărţită în 2 faze: faza I (primele 2 săptămâni când pierzi greutate) şi faza II (când înveţi să ţii kilogramele departe de silueta ta pentru totdeauna), Dash te ajută să pierzi din greutate mai ales în zona abdomenului, concomitent cu reducerea colesterolului, a presiunii sanguine, a riscului bolilor cardiace, reducând şi iminenţa diabetului fără să te înfometezi.

9. Dieta Engine 2

Este saracă în grăsimi, calorii, sare şi zahăr și se bazează pe alimente neprocesate de origine vegetală, precum cerealele integrale, leguminoasele, fructele oleaginoase, seminţele, fructele şi legumele. Deși este în esență o dietă vegană, spre deosebire de alte diete vegetariene aceasta te învaţă să adaptezi reţetele tale preferate (inclusiv pizza!) şi să le modifici astfel încât să aibă puţine calorii, puţine grăsimi şi numai ingrediente de origine vegetală.

10. Dieta Atkins

Este o dietă permisivă, care nu te înfometează, dar te obligă să renunți pentru o perioadă lungă la zahăr și carbohidrați. Ea se adresează persoanelor care se luptă cu obezitatea, dar și persoanelor plinuțe care vor să adopte un regim mai sănătos de viață și să scape de kilogramele în plus. Dieta Atkins poate fi ținută de oricine vrea să slăbească, chiar dacă suferă de unele probleme medicale aflate sub control medical. Ca orice dietă, înainte de a începe acest plan de slăbire este indicat să consulți medicul de familie sau un nutriționist, pentru a înțelege mai bine mecanismul și consecințele acesteia.

11. Dieta Biggest Loser

A pornit de la ideea că mâncăm prea multe alimente nesănătoase și suntem prea sedentari. Dacă schimbăm cele două acţiuni și alegem alimentele sănătoase și mișcarea, atunci în 6 săptămâni se va schimba și corpul nostru în bine. Este o dietă relativ ușor de ținut și care a dat rezultate în multe cazuri. Pe lângă sportul atât de necesar, alimentele recomandate sunt: iaurt degresat bio, brânză degresată bio, ouă organice, peşte sălbatic, pui organic, vită hrănită cu iarbă, carne de porc bio, fulgi de ovăz, quinoa, pâine integrală, humus, fasole neagră, unt de migdale, nuci, mere, fructe de pădure, roșii, spanac, ciuperci, salată verde, varză de Bruxelles, cartofi dulci, ulei de măsline, cafea, ceai.

Este important să pregătești alimentele într-un mod dietetic – fără prăjeli în exces, ci pe grătar, la aburi, la cuptor sau fierte.

12. Dieta mediteraneană

Conceptul din spatele acestei dietei este să mănânci precum oamenii din zona mediteraneană. Dieta include alimentele de care corpul tău are nevoie și care, în același timp, te ajută să slăbești. Tot ce trebuie să faci este să mănânci sănătos, încercând să eviți dulciurile, lactatele (deși iaurtul și mici cantități de brânză sunt permise!) și carnea roșie şi optând pentru fructe, legume și pește. Este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline. Carnea de pasăre, peștele și fructele de mare sunt recomandate în locul cărnii roșii. De asemenea, vinul roșu se consumă regulat în dieta mediteraneană, însă în cantități moderate.

13. Dieta Noom

Noom nu este o dietă, cât un stil de viață, deoarece se concentrează asupra modificării obiceiurilor nutriționale. Pentru a o realiza, cercetătorii au dezvoltat o aplicație cu același nume, pe care o poți descărca pe telefonul mobil sau pe tabletă și care oferă informații educaționale și provocări săptămânale pe teme nutriționale, gestionarea stresului, stabilirea obiectivelor și construirea unor obiceiuri sănătoase. Noom încurajează înregistrarea alimentelor și cântărirea zilnică care, potrivit experților, sunt două comportamente de autocontrol asociate cu scăderea în greutate și menținerea pe termen lung.

14. Dieta Nutrisystem

Această dietă te va ajuta să slăbeşti până la 2.5 kilograme în prima săptămână, iar după aceea câte un kilogram în fiecare lună. Acest regim alimentar presupune 6 mese pe zi (una la 2, 3 ore), iar alimentele puse la dispoziţie de către Nutrisystem furnizează un aport zilnic de 55% carbohidraţi, 25% proteine şi 20% grăsimi. Mesele sunt sărace în sodiu, grăsimi saturate şi trans, iar femeile trebuie să consume 1.200 de calorii, în timp ce bărbaţii, 1.500. În plus, există variante de meniu şi pentru diabetici sau vegetarieni.

15. Dieta Optavia

Presupune consumul de alimente în formă ambalată, de la shake-uri, clătite şi supe, până la paste şi cartofi. Mai exact, meniul pe o zi, la pachet, care să conţină mesele principale, în funcţie de programul de slăbire personalizat. Această dietă are un principiu destul de simplu: comanzi pachetul pentru ziua respectivă şi mănânci alimentele după instrucţiuni, iar când spun "după instrucţiuni", mă refer la faptul că fiecare masă este numerotată şi trebuie consumată într-un anumit interval orar.

16. Dieta Slim-Fast

Presupune consumul a 6 mese mici şi gustări pe zi, două dintre mesele principale şi una dintre gustări constând în produse Slim-Fast. Este vorba despre batoane proteice (200 calorii/bucata) şi batoane Slimfast (100 calorii/bucata), cât şi 8 tipuri de skake-uri proteice la cutie şi alte 6 sub formă de pudră, care trebuie amestecate cu lapte degresat. Cât despre restul meselor de peste zi, acestea pot consta în mâncărurile tale preferate, preferabil sănătoase, în limita a 1.200-1.500 de calorii pe zi.

17. Dieta intermittent fasting

Postul intermitent, aşa-numitul fasting, nu este altceva decât postul negru. Alternarea perioadei în care mâncăm, cu perioade de minimum 16 ore în care nu mâncăm. Este important să nu mâncăm 16 ore, până la 24 de ore, sau chiar mai mult, pentru ca organismul să aibă timp să scadă glicemia şi să determine ficatul să metabolizeze acizii graşi din depozite, să transforme ţesutul adipos în glucoză. Aşa scăpăm de kilogramele în plus.

18. Dieta Keto

Kieta ketogenică presupune ca alimentația noastră să fie compusă din peste 65% grăsimi, 30% proteine și 5% glucide și promite o scădere în greutate de până la 7 kilograme pe lună. Keto își propune să recalibreze metabolismul tău, învățându-l să ardă toate grăsimile pe care le primește prin alimentație. Ideea de la baza acestui regim este că în acest mod organismul tău se va obișnui că grăsimea este cel mai important combustibil pe care trebuie să îl consume în totalitate, în loc să îl depună. Începe ca o păcălire a metabolismului și se transformă într-o educare a lui.

19. Dieta MIND

Ca orice regim alimentar, şi dieta MIND vine cu o listă de alimente "bune" şi "rele", mai exact cu "10 grupe de alimente sănătoase pentru creier" şi "5 grupe de alimente nesănătoase". Alimentele pe care se bazează dieta MIND sunt, preponderent, cele care mențin și sănătatea creierului, dar și a altor organe. Legumele verzi, kale, spanac, legume gătite și salată se vor consuma 6 sau mai multe porții săptămânal, alte legume în afară de cele verzi se consumă zilnic, cel puțin o dată. Se recomandă legumele fără amidon, care au mai puține calorii.

20. Dieta Dukan

Este o dietă bazată pe proteine, 70% dintre alimentele recomandate fiind proteine pure (carne, lactate, ouă) și 30% proteine din anumite legume. Proteinele sunt procesate mai greu de organism, prin urmare arderile sunt mai puternice decât în cazul grăsimilor sau al carbohidraților. În plus, proteinele rămân mai mult timp în stomac pe perioada digestiei și ne simțim sătui ore îndelungate. Dieta Dukan presupune în primul rând calcularea greutății la care trebuie să ajungi, numită "greutate reală", în funcție de vârstă, istoric personal și alți factori. Apoi, ea presupune patru faze. Cât timp rămâi la fiecare fază depinde de câte kilograme trebuie să pierzi până când ajungi la "greutatea reală".

Cele patru faze din care este constituită dieta Dukan sunt:

  1. faza de atac (1-7 zile): presupune consumul exclusiv de proteine și 1,5 lingurițe de tărâțe de ovăz pe zi;
  2. faza de croazieră (1-12 luni): presupune alternarea unei zile în care se consumă exclusiv proteine cu o zi în care se consumă proteine și vegetale non-amidonoase; se consumă și 2 lingurițe de tărâțe de ovăz în fiecare zi;
  3. faza de consolidare (5 zile pentru fiecare 0,5 kg pierdute în timpul primelor două faze): presupune consumul nelimitat de proteine și vegetale, a unor alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, o zi doar de proteine pe săptămână și 2,5 lingurițe de tărâțe de ovăz pe zi;
  4. faza de stabilizare (pe termen nedefinit): se urmează regulile din faza de consolidare, dar cu mai puțină strictețe, observându-se dacă greutatea rămâne stabilă. Cantitate de tărâțe de ovăz crește la 3 lingurițe pe zi.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.