Lifestyle

Cum să combați cu succes simptomele menopauzei

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Migrenele, bufeurile, transpirațiile, insomniile, oboseala, schimbările bruște ale dispoziției, anxietatea și chiar depresia se numără printre cele mai comune simptome cu care se confruntă femeile la menopauză. Din fericire, menopauza nu este o scuză pentru a nu te bucura de viață la capacitate maximă.

Pentru că există o serie de trucuri și recomandări care te pot ajuta să gestionezi aceste simptome și să îți pregătești organismul pentru o nouă etapă plină de bucurii, împliniri și momente de efervescență.

Ascultă-ți corpul

Urmărește cu atenție care sunt factorii care îți declanșează bufeurile, migrenele și anxietatea. O metodă sigură este să ții un jurnal în care să notezi ce ai mâncat, ce ai băut și care sunt emoțiile care te-au destabilizat în ziua respectivă. Odată identificate, îți poți ajusta obiceiurile, scăzând riscul apariției momentelor de disconfort. În paralel, notează simptomele care te-au deranjat.

Consumul de cofeină sau alcool și stresul se numără printre cei mai des întâlniți factori agravanți ai manifestărilor din timpul menopauzei. Înlocuiește cafeaua tare cu un capuccino cu lapte degresat și îndulcitor sau chiar cu varianta decofeinizată. Redu sau evită consumul de alcool. Există soluții la îndemână și pentru reducerea stresului – voi atinge și acest punct în articol.

Încearcă să mănânci mese mai dese și mai reduse cantitativ de-a lungul zilei. Alege cu preponderență alimente proaspete, mai ales că primăvara și vara îți sar în ajutor cu o ofertă bogată și colorată de fructe și legume.

Unele stări neplăcute, precum migrenele, pot fi tratate și cu medicamente. Unele previn durerile de cap, altele le scad frecvența și intensitatea. Consultă-ți doctorul și urmărește efectele pastilelor recomandate, pentru a depista ce ți se potrivește cu adevărat.

Învață să stăpânești arta relaxării

Practică yoga, tai chi (un tip de arte marțiale construit pe principii defensive) sau meditația. Încearcă să introduci aceste activități în rutina zilnică, de preferat cu trei ore înainte să te bagi în pat. Sau mergi la un curs de dans ori îndrăznește să pui muzica ta preferată și să te miști în voie prin casă. Nimic din ceea ce îți face plăcere și implică mișcare nu ar trebui exclus.

De asemenea, s-a dovedit că lectura, în special cititul cărților de ficțiune, reduce nivelul de stres și îți induce o stare de plăcută detașare și relaxare. Practic, aceasta este o activitate comparabilă cu meditația – creierul se concentrează pe o singură sarcină, iar gândirea și imaginația sunt profund stimulate.

Atunci când treci printr-un bufeu sau în momentele în care pur și simplu te simți copleșită, respiră lent și adânc, inspirând pe nas și expirând pe gură. Poți număra până la 8 în timp ce inspiri, apoi ține aerul în piept timp de 8 secunde și expiră pe durata altor 8 secunde.

Bucură-te de nopți odihnitoare

Nu există îndoială - bufeurile din timpul nopții sunt tare neplăcute. De obicei, durează câteva minute la intensitate mare, provocând transpirații și insomnii.

Încearcă, pe cât posibil, să respecți același interval orar dedicat somnului. Nu adormi în compania telefonului mobil sau a televizorului. Bea un pahar mic de lapte cald, deoarece conține triptofan, o substanță care te ajută să te relaxezi.

Poartă haine cât mai subțiri în timpul nopții – un tricou lejer sau o cămașă de bumbac ori in – și încearcă să menții o temperatură care să nu depășească 20 de grade în dormitor. Alege o pilotă subțire din material natural în locul plăpumii groase. Când nopțile devin toride, instalează un ventilator lângă pat pentru a păstra aerul rece în circulație.

Când te trezești din somn din cauza senzațiilor de căldură, întoarce perna pe partea mai rece sau păstrează un dispozitiv de răcire cu gel sub pernă, după ce l-ai răcit în prealabil în congelator.

Găsește-ți echilibrul emoțional

Schimbările bruște de dispoziție sunt foarte des menționate pe lista simptomelor sindromului premenstrual, deci sunt șanse mari să le fi experimentat anterior. Din păcate, acestea nu ne părăsesc nici în perioada menopauzei. Dimpotrivă, în unele cazuri se pot intensifica, pe fondul modificărilor hormonale.

Ai nevoie de un strop de echilibru. Tehnicile pe care le menționam la capitolul relaxare sunt extrem de eficiente. De asemenea, activitățile distractive în compania prietenilor și a familiei joacă un rol important.

Antrenează-ți mintea astfel încât să devină aliatul tău în căutarea calmului și a stării de bine. Învață o limbă străină, descoperă plăcerea jocurilor de societate, distrează-te cu cuvintele încrucișate sau cu diverse teste de perspicacitate, care pot fi de-a dreptul amuzante.

Păstrează-ți frumusețea și prospețimea

Menopauza aduce noi provocări la capitolul frumusețe. Podoaba capilară se rărește, părul cade în cantități mai mari. Înlocuiește vopseaua cu amoniac cu vopsele cu formule naturale, care să aibă în același timp și puterea dorită de acoperire a firelor albe. Dacă stai la soare, folosește un spray de protecție, din cauză că expunerea la radiații îți deteriorează firul de păr. Între timp, fire de păr nedorite își pot face apariția pe bărbie sau pe față. Discută despre asta cu cosmeticianul sau cu dermatologul și nu te lăsa copleșită de aceste probleme, pentru că soluții există.

O prezență nedorită în perioada menopauzei sunt și semnele de acnee. Nu folosi produse de ten agresive, prea uleioase sau dense, care astupă porii. Optează pentru cremele noncomedogene și hipoalergenice. Obligatoriu, folosește și creme cu SPF.

Regăsește-ți dorința sexuală

Sunt de acord că este încă un subiect tabu, dar nu putem ignora faptul că viața nu se termină la vârsta menopauzei. Asta înseamnă că ai oricând dreptul de a te bucura de intimitate și conexiune cu partenerul tău de viață. În plus, activitatea sexuală menține ridicat fluxul de sânge în zona genitală, contribuind la sănătatea și la starea de bine.

Incontinența urinară, insomnia, migrenele și stările emoționale fluctuante îți pot afecta apetitul sexual. Pe lângă nelipsitele modificări hormonale. Dar nu renunța la această parte a vieții tale, ci acordă o atenție sporită preludiului, masajului, timpului de calitate petrecut cu perechea ta.

Dacă contactul sexual devine inconfortabil sau chiar dureros, apelează la produsele disponibile în farmacii sau magazine – lubrifianți sau creme locale cu efect hidratant. De asemenea, poți discuta cu medicul tău de familie sau cu ginecologul despre alternative.

Tocmai pentru că femeile aflate la premenopauză sau menopauză merită să se bucure din plin de viață, am creat programul Femina la Ela Clinic. Simptomele neplăcute specifice acestei perioade nu trebuie să te definească. Și nici să te deturneze de la drumul tău.

Click aici și fă-ți o programare!

Cu monitorizarea medicală adecvată, o dietă de reechilibrare hormonală, coaching și suport psihologic vei avea surpriza de a descoperi nu numai că te poți adapta la noua etapă, ci că o poți trăi la maxim.

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.