Lifestyle

Diete cu rezultate pe termen lung – ce au în comun

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Așa cum obezitatea este boala secolului nostru, goana după diete a devenit unul dintre cele mai practicate sporturi. Te-ai angajat și tu în acest maraton al slăbitului cu orice preț? Trage aer în piept și hai să descoperim împreună ce diete cu rezultate merită încercate!

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide

Diversele afecțiuni, presiunea socială, greutatea de a te mișca, dificultatea de a găsi haine potrivite, nemulțumirea față de imaginea noastră din oglindă. Toate acestea sunt cauzele care ne propulsează în maratonul despre care vorbeam. În realitate, este vorba mai degrabă despre o probă de viteză. Ne dorim să slăbim rapid, peste noapte, cu orice preț.

Iar curele care ne ies în cale și ne ademenesc cu promisiuni spectaculoase nu sunt de fapt diete cu rezultate pe termen lung. Din cauză că ne afectează sănătatea. Deci nu avem încotro decât să punem stop acestui heirup nutrițional. Gastrita, constipația, pietrele la fiere şi colecistita acută, unghiile fragile, căderea părului și uscarea pielii, anxietatea, iritabilitatea și depresia se numără printre riscurile pentru sănătate la care ne supunem atunci când urmăm diete drastice și rapide.

Nu este de mirare că sunt dificil de respectat un timp mai îndelungat, iar efectul încetează odată cu dieta. Și, nu-i așa, suntem astfel nevoiți să mergem mai departe cu problemele de greutate nerezolvate.

În spatele acestor diete cu rezultate de moment se ascunde o capcană de percepție și planificare. Cei care le promovează îți creează impresia că, odată atins obiectivul de slăbire – cu sacrificii și frustrări – vei putea mânca orice din nou. Adevărul este că încă nu s-a inventat dieta rapidă cu bătaie lungă. Dietele funcționează doar atât timp cât le ții. Iar cea care presupune schimbarea stilului de viață nu se sustrage acestei reguli. Dar se diferențiază radical de dietele-minune, pentru că poate fi urmată fără probleme toată viața. Cu satisfacțiile aferente, bineînțeles.

Ce au în comun dietele cu rezultate pe termen lung

Pentru rezultate durabile, trebuie să înveți să slăbești mâncând alimente sănătoase, dar pe gustul tău. Asta înseamnă că degeaba ții o dietă pe bază de zeamă de varză sau de terci de ovăz, dacă simți că ți se clatină pământul sub picioare de fiecare dată când guști așa ceva. Îți place pâinea? Nu este absolut deloc de condamnat! Majoritatea pacienților mei o trec pe primele locuri în topul preferințelor alimentare. Același lucru este valabil și pentru mine.

În acest caz, de ce să renunțăm la pâine? Este de preferat să avem grijă la cantitățile în care o consumăm și la alimentele cu care o asociem. Așa ne oferim șansa de a mânca în continuare cu plăcere și de a slăbi sau de a ne menține cu succes în același timp. Concluzia? Este foarte important să conștientizăm ceea ce mâncăm, când, cum și cât, dar și ceea ce ne place cu adevărat dintre alegerile nutriționale pe care le facem zilnic.

De asemenea, deși dietele cu rezultate pe termen lung nu presupun restricții majore și eforturi supraomenești, disciplina reprezintă totuși o componentă esențială a schimbării stilului de viață. Îți dorești, fără îndoială, să faci alegeri alimentare sănătoase și potrivite pentru organismul tău. Dar, pentru ca această strategie să dea roade, ai nevoie de organizare și de perseverență. Am stabilit deja că minunile nu se întâmplă peste noapte.

Pentru a ajunge la răsplata dorită se recomandă să te pregătești atât psihologic, cât și fizic și nutrițional pentru un nou episod din viața ta. O siluetă de invidiat și o stare bună de sănătate sunt urmarea unui stil de viață bazat pe echilibru în plan nutrițional, dar și pe mișcare. Așa se naște o nouă rutină zilnică.

Dacă și tu ai probleme cu kilogramele în plus, te așteptăm să descoperi Programul nostru SILUETA PERFECTĂ.

Importanța evaluării permanente: jurnalul alimentar

Jurnalul alimentar este un instrument pe care te poți baza atât pentru conștientizarea obiceiurilor tale nutriționale, cât și pentru menținerea unei discipline.

În ce constă concret? Te sfătuiesc să notezi zilnic tot ceea ce mănânci și bei, menționând cantitățile și orele la care iei masa. Nu te sfii să iei mereu în calcul și ce ciugulești de ici sau de colo, pentru că, din păcate, și gustările sau ciugulelile au încărcătură calorică. Mult mai mare decât te-ai aștepta. Dar de asta îți va fi tare ușor să îți dai seama odată ce vei vedea negru pe alb, pe lista ta, covrigeii, pateurile, ciocolățelele și bomboanele cărora nu le acorzi o prea mare atenție în mod normal. Este important să știi, în orice moment, câte calorii ai consumat în ziua respectivă.

„Ok, dar la ce mă ajută asta?”, vei spune. Beneficiul nu este singular. De fapt, prin intermediul jurnalului alimentar vei identifica ce merită schimbat în meniul tău zilnic. Și totodată ce alimente îți plac cu adevărat, la ce mâncăruri nu ai vrea să renunți.

Mai mult decât atât, jurnalul alimentar poate juca rolul unui psiholog tăcut, dar cât se poate de expresiv. Cu ajutorul lui, poți depista care sunt acele tipare emoționale care te determină să mănânci dezordonat sau în exces. Îl poți folosi și pentru a-ți înregistra poftele. Te va însoți pe drumul către autocunoaștere, un element esențial al oricărui proces de schimbare.

Pentru a te bucura de astfel de descoperiri, te încurajez să notezi pe scurt și care sunt emoțiile sau circumstanțele care te îndeamnă să mănânci. Poate fi vorba despre oboseala excesivă, despre influența anumitor membri ai familiei ori prieteni, despre dorința de relaxare după o zi dificilă la serviciu. Sau pur și simplu poate simți nevoia să sărbătorești prin mâncare ocaziile fericite.

Citește și: Formula MOBILIZARE: 10 pași prin care vei reuși să faci orice schimbare îți dorești!

Studiile arată că persoanele care își monitorizează evoluția au șanse mai mari să slăbească și să se mențină. Iar jurnalul alimentar este cea mai eficientă metodă de monitorizare a dietei zilnice. Totodată, este şi un puternic instrument de automotivare. Conștientizând că va trebui să notezi cu sinceritate în jurnal ceea ce mănânci, devii mai responsabil de alegerile alimentare pe care le faci. Procesul continuu de evaluare te ajută să rămâi în contact cu propriile obiective, să îți alimentezi motivația, să nu cedezi tentațiilor de a-ți abandona planul și să te bucuri de rezultate concrete.

Dacă îți dorești ca și dieta ta să devină una dintre acele diete cu rezultate pe termen lung, asumă-ți angajamentul schimbării pe mai multe planuri. Nu contează numai ceea ce se întâmplă în farfurie, ci peisajul tău mental și disponibilitatea de a te organiza temeinic îți pot crește șansele de reușită. Sănătatea și echilibrul propriu merită să ocupe mereu primul loc între preocupările tale.

Te așteptăm la ELA CLINIC cu o echipă multidisciplinară formată din medici cu diverse specialități, tehnicieni nutriționiști pregătiți și psihoterapeuți cu experiență, gata să te ajute să slăbești sănătos.

Vino și tu la o consultație!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.