Se apropie vara și se resimt pe cântar urmările sărbătorilor de iarnă și apoi ale celor de Paște... Nu este de mirare că slăbitul a devenit mai mult decât o prioritate, o adevărată URGENȚĂ. Dar parcă îți piere pofta de dietă când te gândești la mesele fade și plictisitoare care te așteaptă...
Nu trebuie să mănânci piept de pui la grătar cu salată verde dacă vrei să slăbești! E firesc să îți dorești feluri de mâncare rafinate și savuroase. Și e posibil să și slăbești în timp ce te bucuri de acestea.
Mihaela Opriș, tehnician nutriționist ELA CLINIC, îți propune astăzi o rețetă cu arome sofisticate, care se prepară ușor și te menține pe linia sănătoasă de care ai nevoie. Combinația de curcan fraged, sos dulce-acrișor de portocale și broccoli crocant este exact ce-ți trebuie!
Rețeta îți aduce în farfurie aromele din bucătăria asiatică (mai ales cea chinezească și thailandeză), puse în valoare în stilul bucătăriei moderne occidentale.
Sosul de portocale este o reinterpretare mai light a faimosului orange chicken din bucătăria chinezească-americană, care folosește citricele pentru a echilibra savoarea cărnii. Mixul de carne slabă (curcan) și legume verzi (broccoli) a devenit un clasic în planurile nutriționale sănătoase, cu conținut redus de carbohidrați.
Te bucuri, așadar, de echilibrul ideal între gustul intens, aspectul elegant și valorile nutriționale optime. Bogat în proteine slabe, fibre și antioxidanți, curcanul cu sos de portocale și broccoli este sățios, dar în același timp ușor pentru digestie.
De ce ingrediente ai nevoie
Pentru 2 porții:
- 200 g pulpă de curcan
- 100 g portocală – 1 portocală mică bio
- 200 g broccoli
- 150 g ardei gras roșu
- 10 ml ulei de rapiță
- 15 ml otet balsamic
- 15 ml sos de soia fără zahar
- 5 g semințe de susan
- 1 cățel de usturoi
- 1 vf. de cuțit pudră de ghimbir
- pătrunjel
- sare
Cum prepari curcanul cu sos de portocale și broccoli

- Portocala se rade de coajă. Stoarce sucul de la portocală într-un castronel, adaugă sosul de soia și oțetul balsamic. Amestecă bine și lasă deoparte.
- Înăbușă carnea de curcan tăiată cubulețe într-o tigaie antiaderentă cu 5 ml ulei și o linguriță de apă, pentru 10 minute. Transfer-o pe o farfurie și lasă deoparte.
- Adaugă în tigaie restul de 5 ml de ulei, usturoiul tăiat pe jumătate, ghimbirul, coaja de portocală și amestecă 30 de secunde. Adaugă broccoli și puțină apă, apoi gătește acoperit 5 minute. Adaugă ardeiul gras și mai lasă pe foc încă 5 minute.
- Amestecă sosul de portocale încă o dată, apoi toarnă-l în tigaie. Adu mâncarea la punctul de fierbere și lasă să scadă ușor sosul.
- Adaugă carnea și asezonează cu pătrunjel și cu semințe de susan.
Cum servești curcanul cu sos de portocale și broccoli
Felicitări, ai pregătit o mâncare perfectă pentru prânzuri energizante sau cine elegante, fără compromisuri pe cântar! Poate fi servită la masa de prânz alături de o porție de orez sălbatic sau basmati ori la cină ca atare, fără garnitura de orez.
O porție are 228 de Calorii:
- PROTEINE: 16.7
- CH/Glucide: 22.4
- FIBRE: 5.1
- LIPIDE: 5.3