Nutriție terapeutică

8 alimente interzise în sarcină

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

4 minute timp de citit

Vestea că urmează să aduci pe lume un copil e minunată, dar vine la pachet cu o mulțime de griji. Pe lângă cele legate de sarcină, mai avem o grijă. Ce ar trebui să nu mănânc astfel încât bebelușul să se dezvolte cât mai bine?

Ca să te linişteşti un pic, îţi spun de la început că organismul tău deține toate instrumentele necesare pentru a-ți susține bebelușul, dar o dietă sănătoasă (iar asta presupune evitarea anumitor alimente) va ajuta Mama Natură să facă ce știe mai bine.

Așadar, cum diferă dieta pentru sarcină de recomandările obișnuite şi ce trebuie să eviţi, mai exact? Asta pentru că multe femei însărcinate se întreabă și ce alimente nu trebuie să mănânce sau ar fi bine să evite în timpul celor 9 luni de sarcină. Aici vei găsi răspunsurile, dar şi sfaturi-cheie despre alimentaţia în timpul sarcinii.

Dacă ai nevoie de ajutor, te așteptăm la ELA CLINIC, unde avem un program special, SARCINĂ UȘOARĂ, care te va ajuta să iei corect în greutate pe tot parcursul sarcinii. Mai mult, vei fi sigură că alegi nutrienții corecți și în cantitățile potrivite pentru tine și bebelușul tău pe toată perioada sarcinii.

Vino și tu la o consultație!

Top 8 alimente nerecomandate în sarcină

Din motive de siguranță, evită pe cât poţi carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude, brânzeturile moi și laptele nepasteurizat, chiar şi sucurile din comerţ. Iată care sunt, în detaliu, cele 8 alimente pe care să le eviți:

1. Pește cu conținut ridicat de mercur, pește crud și crustacee

Nu consuma pește-spadă şi macrou uriaș. Consumă cu moderație ton la conservă, ton bucăți, cu conținut caloric redus. 

Evită sushi, peștele crud și crustaceele, pentru că pot conține bacterii sau paraziți. De asemenea, fructele de mare afumate trebuie excluse din meniul unei gravide.

2. Brânzeturi moi, din lapte nepasteurizat

Brânza feta, Brie sau Camembert trebuie evitate deoarece sunt produse din lapte crud şi pot fi contaminate cu bacteria Listeria.

3. Lapte și suc nepasteurizate

Aceeași regulă este valabilă și pentru sucuri și lapte. Sucul proaspăt stors sau orice tip de suc nepasteurizat poate conține bacterii nocive (E. coli, Listeria, Salmonella) și nu trebuie consumat în timpul sarcinii.

4. Ouă crude

Ai grijă la alimentele care pot conține ouă gătite insuficient sau gătite ușor, cum ar fi salatele, sosurile, laptele de pasăre și înghețata.

5. Carne gătită insuficient sau crudă

Poate conține Listeria. Totodată evită mezelurile în timpul sarcinii şi reîncălzește carnea până când începe să fiarbă.

Ar trebui să eviți şi toate tipurile de pate. Ficatul și produsele din ficat pot avea un nivel ridicat de vitamina A, care poate fi dăunătoare pentru copilul dumneavoastră. Mai precis poate determina apariţia malformaţiilor congenitale.

6. Cafeină în exces

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile însărcinate, care consumă mai mult de 300 mg pe zi, să își micșoreze raţia în timpul sarcinii pentru a reduce riscul pierderii sarcinii și a evita aducerea pe lume a unui copil cu greutate mică la naștere.

7. Ceaiuri din plante

Ceaiuri verzi - se știe prea puțin despre siguranța ceaiurilor așa că este recomandat să le beți cu măsură. Şi nu uita că ceaiul verde conține cofeină.

8. Alcool

Băuturile alcoolice în timpul sarcinii pot provoca avort spontan, naștere prematură sau creșterea limitată în uter.

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.