Nutriție terapeutică

Ce trebuie să știi despre alimentație dacă suferi de gastrită sau ulcer

Cătălin VâlcuCătălin Vâlcu

Cătălin Vâlcu

10 minute timp de citit

Stomacul pare a fi organul cel mai vorbăreț și mai dornic de a ne transmite semnale dintre toate. Ne roade, bolborosește, ne arde, se balonează, ne alertează când este prea plin sau gol, creează senzațiile de greață sau de vomă. Din păcate, tocmai din cauză că este atât de comunicativ, suntem tentați să ne autodiagnosticăm cu ușurință.

Incorect diagnosticate și tratate și în absența unei diete adecvate, bolile digestive pot conduce la complicații grave. Mai ales în perioada sărbătorilor, când tentațiile culinare răsar din toate direcțiile.

Diferența dintre gastrită și ulcer

Atunci când se produce o inflamație a mucoasei stomacului, putem vorbi despre gastrită. Cauzele sunt diverse: de la factorii de stres, până la consumul de alcool, tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare, infecția cu Helicobacter Pylori sau chiar fenomene autoimune, care provoacă gastrita atrofică. Boala se poate manifesta în multe moduri: unele cazuri sunt asimptomatice, altele prezintă simptome moderate, dar există și categoria cazurilor mai grave, în care se produce ulcerație severă.

Diagnosticul de boală ulceroasă apare atunci când, dincolo de inflamația prezentă în gastrită, se constată o eroziune într-un segment al mucoasei gastro-intestinale – de cele mai multe ori în stomac, dar poate afecta și primii centimetri din duoden.

Poate ai auzit până acum termenul de „dispepsie”. Se referă la un cumul de simptome specifice indigestiei, des întâlnite în afecțiunile gastrice: durerile de stomac – resimțite și ca o senzație de arsură în partea superioară a acestuia –, greață, vărsături, balonare. De asemenea, apare și senzația de regurgitare, cu revărsarea acidului gastric în esofag sau în stomac. În cazurile de gastrită agravată, se produc inclusiv hemoragii gastro-intestinale.

Când vorbim despre ulcerul gastric, simptomele depind de localizarea acestuia, dar și de vârsta pacientului. Spre exemplu, copiii si vârstnicii manifestă simptome reduse sau chiar deloc. Când mucoasa a fost deja lezată, cele mai întâlnite simptome sunt durerea ca o arsură și senzația persistentă de roadere. Mâncarea poate intensifica durerea în loc să o atenueze, iar aceasta este deseori însoțită de meteorism (balonare), greață sau vărsături. În cazul ulcerului duodenal, durerea se poate manifesta în timpul somnului sau la 2-3 ore după micul dejun.

Cum să mănânci pentru a-ți proteja stomacul

Există câteva principii de bază pentru cei care suferă de gastrită sau de ulcer, dar și pentru cei care nu vor să se confrunte cu această boală.

1. Adoptă o dietă de scădere în greutate!

Împarte numărul tău de kilograme la pătratul înălțimii tale. Dacă obții un număr mai mare de 25, va trebui să iei în considerare un program de scădere în greutate. Măsoară-ți circumferința abdominală. Dacă obții un număr mai mare decât jumătate din înălțimea ta, îți recomand, de asemenea, să te gândești la slăbit. Kilogramele în plus îți pot provoca sau agrava problemele digestive.

2. Respectă un program fix al meselor!

Îți recomand să iei zilnic trei mese principale și până la trei gustări sănătoase. Nu sări peste micul dejun și nu confunda cina cu prânzul! De asemenea, pentru a ajuta stomacul să își regleze activitatea, încearcă să le programezi la ore fixe și să respecți, pe cât posibil, această rutină. Ia ultima masă cu cel puțin trei ore înainte de culcare, altfel se pot produce secreții gastrice nedorite în timpul nopții.

3. Mănâncă, nu înfuleca!

Planifică-ți mesele astfel încât mâncarea să fie echitabil împărțită între ele, evitând să consumi cantități prea mari la o singură masă. Mestecă bine fiecare îmbucătură și mănâncă lent. Cea mai bună poziție este în șezut, cu partea superioară a corpului verticală. Evită să te apleci spre farfurie, să te ridici sau să te întinzi imediat după masă.

4. Renunță la stimulente!

Dacă fumezi, încearcă să renunți definitiv la acest obicei. Consumul de alcool trebuie oprit sau redus la cantități cât mai mici de băuturi diluate. Evită să consumi băuturile care conțin cafeină – cafeaua, ceaiul negru sau verde, cola – din cauză că pot stimula secreția gastrică. Pe parcursul zilei, hidratează-te din abundență cu cel puțin doi litri de lichide, apă sau ceai, de preferință neîndulcit. Alege cu încredere ceaiul de mușețel sau pe cel de tei. 

5. Ascultă-ți corpul cu atenție!

Fiecare organism are particularitățile sale, iar stomacului nu îi place întotdeauna ceea ce le provoacă încântare papilelor gustative. Evită alimentele care ai observat în trecut că îți provoacă neplăceri. De exemplu, citricele, roșiile și ciocolata sunt frecvent acuzate că declanșează simptome gastrice. De asemenea, încearcă să nu consumi alimentele prea reci sau prea fierbinți.

Ce alimente sunt pe placul stomacului tău dacă suferi de gastrită sau de ulcer

Carne, pește, ou

Se recomandă consumul de carne slabă de vițel, de pasăre (fără piele sau grăsime), file de porc, sub formă de rasol, perișoare sau preparată la cuptor. Peștele alb, slab, de apă dulce (păstrăv, șalău ș.a.) și conservele de pește în suc propriu pot face parte din dieta alimentară, iar ouăle pot fi consumate fierte, poșate sau în budinci.

Dacă ai primit diagnosticul de ulcer, evită carnea de porc și mănâncă ouăle doar fierte moi. Indiferent dacă suferi de gastrită sau de ulcer, protejează-ți stomacul ținându-te departe de carnea grasă, prea condimentată sau afumată, de preparatele din carne prăjită, de șnițele, vânat, salamuri, cârnați, crenvurști, piftie, mezeluri sau alte tocături, slănină și pârjoale.

Lactate și brânzeturi

Alege să consumi lapte, iaurt, brânzeturi degresate precum urda, brânza de vaci, cașul nesărat. Dacă ai gastrită, poți mânca laptele și împreună cu unele produse făinoase: fulgi de ovăz, griș, fidea sau orez.

Evită produsele lactate nedegresate: lapte integral, smântână, chefir, iaurt gras, brânzeturi fermentate, sărate sau foarte condimentate.

Fructe

Consumă-le sub formă de compot sau preparate la cuptor – ca în cazul merelor, de exemplu. Dacă ai gastrită, sunt permise și bananele.

Exclude din dietă smochinele, curmalele, stafidele și fructele confiate. Neplăceri îți pot cauza și sucurile de citrice: de portocale, mandarine și grepfrut. La ulcer sunt nerecomandate fructele tari, acre sau crude.

Zarzavaturi, legume și leguminoase

Poți consuma legume proaspete, congelate sau conservate, dar și pe cele preparate ca supe, piureuri sau soteuri. Dacă ai ulcer, legumele se recomandă să fie bine fierte, trecute prin sită: cartofi, morcovi, dovlecei, conopidă, spanac.

Ceapa, usturoiul, hreanul, ardeiul iute, roșiile sunt de evitat, la fel ca și legumele tari și crude (ridichi, castraveți, ardei gras, fasole albă, linte, mazăre uscată), cele pregătite cu adaos de grăsimi sau murate.

Cereale și făinoase

La ulcer, cea mai sigură este pâinea albă, uscată, veche de o zi. Dacă ai primit diagnosticul de gastrită, poți opta pentru pâinea din cereale integrale – dar fără semințe –, pentru brioșe, chifle ori lipii. În alimentația zilnică pot fi introduse orezul și orzul îmbogățit, tăițeii, spaghetele, macaroanele si alte paste îmbogățite cu fibre, precum și biscuiții cu conținut redus de grăsimi.

Evită pâinea si cereale pregătite cu ingrediente cu conținut ridicat de grăsimi: croisantele, biscuiții sau cerealele musli. Nu mânca pâine sau produse de panificație cu nuci sau fructe confiate, tărâțe, orez sălbatic și biscuiți preparați cu multă grăsime. Ulcerul nu este compatibil însă nici nu pâinea proaspătă de niciun fel, cu cea integrală sau graham.

Grăsimi

Poți să mănânci unt proaspăt si nesărat, dar și sosuri, cu condiția să aibă un conținut redus de grăsimi și să nu fie condimentate, precum și uleiul de măsline, dar adăugat la mâncarea deja preparată.

Înlătură complet din alimentație sosurile grase si foarte condimentate, supele cremă cu adaos de smântână grasă, untul de arahide brut, untura, slănina, alimentele preparate cu grăsime încinsă, rântașurile, maioneza.

Desert

Bucură-te de prăjiturile din pandișpan sau din aluat fiert cu brânză de vaci sau cu mere dulci, orez, griș și tăiței cu lapte.

Pe lista dulciurilor pe care ar fi bine să le eviți se regăsesc torturile, prăjiturile, plăcintele, produsele de patiserie, gogoșile, ciocolata, bomboanele cu cremă, marmelada, dulceața, gemul, înghețata, siropurile concentrate, deserturile cu conținut de nuci, fructe sau nuca de cocos, cele cu aluaturi proaspete sau dospite.

Condimente

Nu îți fac un beneficiu mâncărurile prea condimentate, de aceea te sfătuiesc să te rezumi la piperul negru, la sosurile sau mixurile pentru grătar slab condimentate. La ulcer, toate tipurile de condimente pot deveni problematice.

Sunt adepta declarată a sloganului „Spune nu interdicțiilor!”, pe principiul că dacă ne dorim să slăbim sau să urmăm un stil de viață echilibrat se poate să consumăm din toate câte puțin. Aici, măsura este cuvântul de ordine. Dar bolile digestive au un regim special, iar respectând lista alimentelor de evitat vei reuși să îți ții afecțiunea sub control. Păstrează permanent legătura cu medicul tău și pregătește-te să îți ajustezi dieta în funcție de evoluția bolii.

Dacă vrei să urmezi un program de nutriție terapeutică, la ELA CLINIC ai Programul GASTRO SUPORT.

Click aici și fă-ți o programare!

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.