Obezitatea este boala lumii moderne şi în mod alarmant afectează tot mai mulţi oameni. Ca să înţelegi exact ce înseamnă, îţi spun că obezitatea reprezintă excesul de grăsime din corp care pune în pericol sănătatea unei persoane.
Obezitatea însă creează probleme nu doar în privinţa sănătăţii, pentru că determină apariţia diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, tensiunii arteriale mare, ficatului gras, colesterolului ridicat sau infertilităţii. Obezitatea duce şi la probleme sociale, oamenii obezi sunt marginalizaţi şi reuşesc cu greu să se integreze. Tot din cauza obezităţii, apar şi problemele psihologice, pentru că scade stima de sime şi se formează prejudecăţile.
Dar hai să vedem ce duce la obezitate. Evident că alimentaţia haotică şi stilul de viaţă sunt cele mai cunoscute cauze ale acestei afecţiuni. Însă nu de puţine ori am întâlnit persoane care oricât de mult ar mânca şi orice ar face nu tocmai sănătos nu se îngraşă. Iar atunci concluzia e una singură: are gene bune! Deşi expresia a devenit un clişeu, are şi un sâmbure de adevăr.
Factorul genetic şi greutatea corporală
Genele sunt nişte fragmente extrem de mici care se regăsesc la nivelul cromozomilor şi care conţin informaţia ereditară ce ne caracterizează. În principiu, majoritatea genelor sunt moştenite de la părinţi şi sunt transmise ulterior către copiii noştri. Uneori însă aceste copii nu sunt perfecte, astfel că modificaţiile pe care le suferă se numesc mutaţii. Cu toţii avem astfel de mutaţii în organism.
În timp ce unele mutaţii duc la schimbări bune în corp, altele provoacă probleme care duc la boli grave, mai ales dacă se adaugă şi nopţile pierdute, lipsa activităţii fizice şi alimentaţia în exces. Mai precis, apare obezitatea, de cele mai multe ori, urmată de bolile pe care le generează.
Peste 600 de gene influenţează greutatea corporală
De exemplu, gena descoperită relativ recent, în 2017, FTO. Unele variante ale acestei gene ne fac să mâncăm mai mult. Oamenii care au două copii ale acestei gene, una moştenită de la tată şi cealaltă de la mamă, au un plus de 3 kilograme peste greutatea normală.
O altă genă responsabilă de obezitate e ADIPOQ, care se manifestă prin ţesutul adipos. Această genă codifică adinopectina, un hormon important în metabolismul lipidic şi glucidic. Nivelurile scăzute ale acestui hormon sunt asociate cu rezistenţa crescută la insulină şi cu obezitatea.
Deşi în trecut se considera că latura genetică a obezităţii nu poate fi modificată şi că doar noi putem facem mici ajustări în privinţa alimentaţiei şi a stilului de viaţă pentru a preveni atât obezitatea, cât şi bolile legate de obezitate, studii recente arată că anumite alimente pot influenţa genele noastre care hotărăsc ce mâncăm şi astfel putem preveni dezvoltarea bolilor şi obezitatea.
Aşadar, genele cu care ne naştem nu ne pun neapărat o etichetă. Nu ne trasează destinul. Ele pot conţine o informaţie care favorizează apariţia bolilor de inimă sau a cancerului, dar noi, prin stilul de viaţă pe care îl avem şi prin dieta pe care decidem să o urmăm, putem evita dezastrul.
Singurele recomandări sunt referitoare la consumul moderat de alimente şi la alegerea unei diete bazate pe carne slabă, fructe şi legume.
Şi îţi dau şi un exemplu. Femeile care se nasc cu o anumită predispoziţie spre boli grave, prin consumul unei cantităţi mari de legume crucifere, şi aici mă refer la broccoli, conopidă, varză şi varză de Bruxelles, scad cu 50% riscurile să dezvolte la un moment dat cancer la sân. Cruciferele conţin nişte substanţe numite izotiocianţi, care ar putea distruge celulele canceroase.
Totodată, o treime dintre cele mai comune tipuri de cancer pot fi prevenite printr-o dietă sănătoasă, sport şi menţinerea unei greutăţi în limite normale.
Pentru alte sfaturi în materie de nutriţie şi stil de viaţă sănătos te aşteptăm la Ela Clinic.
Iar dacă programul nu îţi permite să ai mese sănătoase Ela Bistro este soluţia pentru o nutriţie echilibrată!
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!