Nutriție terapeutică

Dieta în sindromul ovarelor polichistice

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Acnee, ten gras, pilozitate excesivă. Menstruații neregulate, disconfort în zona pelviană, dificultatea de a rămâne gravidă. Dar sindromul ovarelor polichistice nu se oprește la aceste simptome. Lor li se adaugă și creșterea în greutate, mai ales prin apariția nedoriților colăcei din jurul burții. Iar alimentația potrivită te poate ajuta nu numai să îți recapeți silueta pierdută, ci să și ții sub control afecțiunea de care suferi.

Ce ravagii face în organism sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o problemă de sănătate destul de comună în societatea actuală, statisticile indicând o frecvență de 10% în rândul femeilor de vârstă fertilă din Statele Unite. Aceleași surse descriu o frecvență de 50% a rezistenței la insulină printre cele care suferă de această afecțiune, astfel încât pacientele dezvoltă și pre-diabet sau diabet înainte de vârsta de 40 de ani. 

Pe fondul sindromului ovarelor polichistice se poate instala și sindromul metabolic, caracterizat printr-un cumul de afecțiuni și simptome, precum hiperglicemia, hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de colesterol și valorile anormale ale trigliceridelor. Ca urmare a acestora, pot apărea și bolile cardiovasculare. De asemenea, femeile care se confruntă cu SOP sunt predispuse și la acumularea grăsimilor la nivelul ficatului – ficatul gras sau steatoza hepatică. Mai mult decât atât, SOP se asociază și cu un risc crescut de cancer endometrial.

Deși din punct de vedere fizic organismul este supus unei serii întregi de provocări, nici psihic nu este mai ușor de trăit cu sindromul ovarelor polichistice. Femeile care au primit acest diagnostic pot trece prin depresie, anxietate și diverse tulburări de alimentație.

Multe dintre afecțiunile pe care le tratez prin natura specializării mele în Diabet, Nutriție și Boli metabolice se regăsesc pe lista complicațiilor SOP... Cu siguranță le-ai recunoscut și tu din articolele anterioare. Există însă și o perspectivă optimistă în tot acest amalgam de riscuri de îmbolnăvire și predispoziții medicale. Atât cercetările, cât și experiența clinică ne arată că dieta poate contribui la reducerea semnificativă a impactului SOP asupra organismului.

Una dintre primele recomandări pe care le primesc pacientele cu sindromul ovarelor polichistice este să urmărească și să țină sub control nivelul glicemiei și al grăsimilor rele, trans și saturate. De aceea, o dietă care să le ajute să mențină o greutate normală și să susțină acțiunea eficientă a insulinei este o soluție necesară și benefică pentru starea lor generală.

Ce alimente au rol terapeutic în cazurile de SOP

Indiferent de dieta aleasă, evitarea kilogramelor în exces le face bine tuturor pacientelor diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice. Dar aș vrea să îți vorbesc specific despre acele alimente care, reunite într-o dietă, pot reprezenta baza unui stil de viață sănătos și echilibrat în cazurile de SOP. Pentru că nu este suficient să faci un heirup pentru a slăbi rapid, după care să riști să cazi pradă efectului de yoyo, revenind la greutatea anterioară și la complicațiile asociate.

Alimente cu indice glicemic scăzut

Consumă carne slabă, brânză, ouă, tofu, cereale integrale, leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut), legume (conopidă, broccoli, varză, spanac, țelină, ciuperci) nuci, semințe, fructe și alte alimente neprelucrate cu conținut scăzut de carbohidrați. Organismul digeră mai lent acest tip de hrană, ceea ce ajută la menținerea glicemiei în limite normale. Persoanele care respectă aceste recomandări se bucură de îmbunătățirea metabolismului insulinei și de niveluri scăzute de colesterol rău. În plus, s-a constatat că și ciclul menstrual se reglează cu mai mare ușurință.

Alimente cu proprietăți antiinflamatoare

Consumă fructe de pădure, legume cu frunze verzi, roșii, somon, sardine, ulei de măsline extravirgin, oleaginoase. Sistemul imunitar ia atitudine împotriva toxinelor din corp provocând inflamații, pentru ca acestea la rândul lor să provoace durere, disconfort și afecțiuni serioase. Absența grăsimilor saturate din dietă încurajează pierderea în greutate și reducerea proceselor inflamatorii din organism.

Alimente benefice pentru sistemul cardiovascular

Există un tip de regim care a fost conceput special pentru hipertensivi, cu un efect benefic asupra tensiunii arteriale, dar și a altor parametri ce țin de funcționarea optimă a sistemului circulator. Este vorba despre dieta DASH, din care poți prelua anumite principii și recomandări, scăzând astfel riscul de a dezvolta boli de inimă.

Alege alimente cu un conținut redus de sodiu și înlocuiește-le cu surse de potasiu, care contribuie la sănătatea vaselor de sânge. Consumă fructe uscate, fasole, linte, banane, cartofi. Poți să mănânci cu încredere alimente bogate în proteine, precum carnea slabă, brânzeturile și lactatele slabe, ouăle. Somonul, nucile și semințele, avocado sau uleiul de măsline extravirgin în cantități reduse sunt sursele de grăsimi bune pentru inimă. De asemenea, cerealele integrale, fructele și legumele de toate tipurile sunt binevenite la masa ta.

În principiu, se recomandă să te orientezi către alimentele naturale, cât mai puțin prelucrate, cât mai simplu preparate, pentru a le păstra proprietățile. Trece pe lista favoritelor tale și tonul, macroul, strugurii negri, dar și condimentele precum scorțișoara (minunată pentru transformarea dovleacului sau al merelor coapte în deserturi) ori curcuma/turmeric (pentru curry-uri delicioase de legume). Savurează câte o tabletă-două de ciocolată neagră atunci când ți-e poftă de ceva bun.

Dacă și tu suferi de sindromul ovarelor polichistice și simți că ai nevoie de ajutorul unui specialist, la ELA CLINIC avem programe SUPORT care te pot ajuta să îți reglezi alimentația, dar și să reduci stresul de zi cu zi.

Programează-te și tu la consultația de evaluare inițială și fă primul pas către o viață mai sănătoasă!

Ce alimente ar trebui evitate

Pe lista alimentelor pe care îți recomand să le excluzi din dieta ta dacă îți dorești să diminuezi presiunea pe care sindromul ovarelor polichistice o pune asupra întregului organism se află produsele unanim considerate nesănătoase:

  • Pâinea albă și produsele de panificație sau de patiserie din făină albă rafinată
  • Prăjelile, sosurile, rântașurile, mâncarea de la fast-food
  • Carnea procesată: mezelurile, cârnații, hamburgerii
  • Carnea roșie în exces: carnea de porc, carnea de vită, de miel
  • Grăsimile solide: margarina, untura
  • Produsele de cofetărie
  • Sucurile carbogazoase, așa-zisele sucuri naturale îmbogățite cu zahăr, băuturile energizante

Dar nu este suficient să consumi alimente sănătoase și să le ocolești pe cele pline de zahăr și de grăsimi, ci ai nevoie și de mișcare în viața ta pentru a gestiona eficient SOP. De asemenea, acordă o atenție sporită somnului și tehnicilor de relaxare, fii blândă cu tine și concentrează-te și asupra bunăstării psihologice.

Eforturile combinate pe mai multe planuri te pot ajuta să pierzi în greutate, să echilibrezi nivelurile hormonale, să ai cicluri menstruale regulate, să scazi valoarea colesterolului rău și să asiguri un metabolism eficient al insulinei. Nu există un remediu universal pentru toate complicațiile pe care le provoacă sindromul ovarelor polichistice, dar ai toate șansele să reduci simptomele și riscurile asociate, să îți îmbunătățești calitatea vieții.

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.