Diabetul este o boală cronică pe care va trebui să o controlezi pentru tot restul vieții, iar asta va necesita timp, atenție și alegeri alimentare potrivite. Odată instalat, diabetul nu poate fi vindecat, dar poate fi ținut sub control cu ajutorul medicului specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, care îți poate propune un plan corect de îngrijire și tratament. Iată primii pași pe care îi ai de făcut dacă ai diabet.
Mișcă-te mai mult şi menține o dietă sănătoasă
Principalul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a ţine sub control diabetul este să scapi de kilogramele în plus. De ce? Pentru că pierderea kilogramelor în plus îmbunătățește capacitatea organismului de a utiliza insulina și a procesa glucoza mai eficient. Pentru asta, este important să adopţi un stil de viaţă mai activ şi să ai o alimentaţie echilibrată.
Dacă nu faci deloc mişcare, poţi începe prin a merge mai mult pe jos sau prin a urca scările în loc să iei liftul. Treptat, poţi include în program mersul cu bicicleta, înotul, tenisul sau chiar alergatul. Ca să îndeplineşti minimul recomandat de medici este suficient să mergi rapid timp de 30 de minute în fiecare zi, de cel puţin 5 ori pe săptămână.
Monitorizează zahărul din sânge
Mergi la medic şi roagă-l să îţi recomande un glucometru pentru monitorizarea nivelului zahărului din sânge. Unele dispun de iluminare în spate, astfel încât să poți vedea mai ușor rezultatele. De asemenea, există și aparate care stochează mai multe rezultate astfel încât să le poți descărca la cabinetul medicului tău şi analiza împreună cu el.
Este important să îţi menţii glucoza din sânge la un nivel cât mai apropiat de normal. Nu lăsa nivelul zahărului din sânge să scadă prea mult. Unele medicamente pentru diabet pot face ca nivelul zahărului din sânge să scadă dramatic. Această problemă se numește hipoglicemie și poate fi foarte gravă. Învață să recunoști simptomele (tremuratul, transpiratul și confuzia). Pe de altă parte, dacă vei avea prea multă glucoză, aceasta poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă şi leziuni ale nervilor şi rinichilor.
Stilul de viaţă al persoanelor cu diabet
Poţi trăi o viaţă normală cu un diabet bine controlat. Cu toate acestea, trebuie să acorzi atenţie dietei, greutăţii, exerciţiului şi medicamentelor. Pentru că nu există un tratament care să vindece diabetul, este important să adopţi un anumit stil de viaţă care te poate face să trăieşti confortabil şi fără complicaţii. Iată câteva sugestii:
*Fă-ţi un jurnal alimentar.
*Cere-i sfatul unui nutriţionist măcar o dată pe an.
*Fă exerciţii fizice cel puțin de 3-4 ori pe săptămână, câte 20-40 de minute.
*Urmează cu exactitate tratamentul prescris de medicul specialist.
Pofta de dulce poate fi controlată prin fructe şi legume
Dacă simţi nevoia constantă să mănânci ceva dulce, încearcă să înlocuieşti dulciurile din comerţ care conţin o cantitate mare de zahăr pur cu legume şi fructe (în cantitate moderată).
Totodată, trebuie identificată şi cauza care produce pofta de dulce (de exemplu situaţiile stresante, tulburările de somn, anxietatea), astfel încât să poată fi rezolvată. Persoanele care nu reuşesc singure pot apela la ajutorul unui diabetolog.
De asemenea, foarte importantă este hidratarea corespunzătoare. Consumă apă şi multe băuturi neîndulcite.
10 sfaturi pentru regimul tău de viață dacă ai diabet:
- Încearcă să slăbeşti câteva kilograme.
- Dacă urmezi un tratamentul cu antidiabetice orale nu exclude regimul dietetic și exercițiul fizic.
- Nu modfica în niciun caz doza zilnică de medicamente fără acordul medicului.
- Evită pe cât posibil consumul de alcool și nu fuma.
- Acordă atenție solicitărilor fizice neobișnuite.
- În cazul unor manifestări deosebite contactează de urgență medicul.
- Ai întotdeauna un plic de zahăr la tine.
- Măsoară-ţi pe cât posibil zilnic: glicemia, greutatea corporală și tensiunea arterială.
- Verifică-ţi regulat picioarele și acordă atenție sporită prezenței unor leziuni sau inflamații.
- Spune-i fiecărui medic care te consultă (de ex. stomatologului) faptul că ai diabet zaharat și ce medicamente iei.
La ELA CLINIC avem un program special dedicat persoanelor cu prediabet sau cu diabet de tip 2, care se numește DIABET SUPORT.
Oferim suport medical, nutrițional și dietetic personalizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul diabetului. Și asta pentru că avem întotdeauna în minte motto-ul nostru: Ai grijă de tine, fii bine cu tine!