Temperaturile ridicate și expunerea directă la soare pot influența sănătatea cardiovasculară în mai multe moduri, determinând apariția sau agravarea, uneori extrem de serioasă, a afecțiunilor cardiace. Acest articol ți se adresează dacă vrei să îți protejezi inima în miezul acestei veri caniculare sau dacă ai primit deja un diagnostic de la medicul cardiolog.
Factorii agravanți specifici sezonului cald
Deshidratarea
Temperaturile ridicate și transpirația excesivă pot duce la deshidratare și pierderea de electroliți, afectând funcționarea normală a inimii, tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Insolația
Creșterea rapidă a temperaturii corpului provocată de insolație determină accelerarea ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale, dar și alte complicații grave.
Umflarea picioarelor
Din cauza căldurii excesive, vasele de sânge se dilată, ducând la umflarea picioarelor și a gleznelor. Se întâmplă mai frecvent în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă congestivă și poate necesita ajustarea tratamentului medicamentos.
Efortul fizic intens
Vremea senină te poate îmbia la activități fizice în aer liber, cum ar fi alergarea, ciclismul, cățărările sau sporturile de echipă. Dacă nu ești obișnuit cu efortul fizic intens sau dacă ai o condiție medicală preexistentă, te confrunți cu un risc crescut de probleme cardiovasculare.
Consumul excesiv de alcool
Evenimentele sociale din sezonul cald sau vacanțele sunt ocazii asociate cu un consum mare de alcool. Acesta sporește riscul de aritmii cardiace, tensiune arterială crescută și alte complicații cardiovasculare.
Alimentația nesănătoasă
Cartofii prăjiți, costița și scăricica, burgerii, cârnații și micii sunt doar câteva dintre alimentele preferate la întâlnirile cu prietenii, grătarele în aer liber sau mesele din concediu. De asemenea, obișnuim să consumăm mai multe băuturi carbogazoase, sub pretexul că sunt „răcoritoare”. Toate acestea contribuie la creșterea nivelului de colesterol, la creșterea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare.
Afecțiunile cardiovasculare cu potențial agravant în timpul verii
Fii atent la simptomele sau semnele de agravare a bolilor cardiovasculare și caută asistență medicală imediată când apar: durerea în piept, palpitațiile sau orice formă de disconfort toracic, respirația îngreunată, amețeala sau slăbiciunea excesivă.
Hipertensiunea arterială
Temperaturile ridicate și expunerea la soare pot duce la vasodilatație, crescând astfel presiunea arterială.
Cardiopatia ischemică
Temperaturile extreme și suprasolicitarea fizică în aceste condiții meteorologice cresc nevoia de oxigen a inimii și pot agrava simptomele anginei pectorale sau pot provoca chiar un atac de cord.
Insuficiența cardiacă
Vremea caldă poate provoca deshidratare și descompensare a insuficienței cardiace congestive.
Tromboza venoasă profundă
Călătoriile lungi din timpul verii, în special cele cu avionul, pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în gambe.
Accident vascular cerebral (AVC)
Temperaturile ridicate și deshidratarea pot crește riscul de accident vascular cerebral în timpul verii.
Discută cu medicul pentru a înțelege cu exactitate cum te pot afecta bolile cardiovasculare în timpul verii! Numai așa poți beneficia de recomandări personalizate, în funcție de nevoile tale specifice și de situația ta medicală.
La ELA CLINIC poți beneficia de consultații și investigații cardiologice de specialitate (Eco Cord, Eco Doppler Carotide, Arterial și Venos, Holter TA și EKG, Test de efort, Spirometrie), recomandarea analizelor specifice și interpretarea lor, recomandarea dietei terapeutice specifice patologiei asociate, alături de monitorizare medicală și nutrițională de specialitate.
7 măsuri concrete pentru prevenirea și gestionarea bolilor cardiovasculare în timpul verii
1. Asigură-te că te hidratezi adecvat. Bea apă în mod regulat și evită deshidratarea.
2. Evită expunerea prelungită la soare și protejează-te de insolație purtând pălărie, îmbrăcăminte lejeră și folosind protecție solară.
3. Fă efort fizic în orele mai răcoroase ale zilei și ajustează intensitatea activității fizice în funcție de condițiile meteo. Evită suprasolicitarea fizică în timpul zilelor caniculare.
4. Monitorizează consumul de alcool și încearcă să-l limitezi în limitele recomandate: sub 1 porție/zi pentru femei și 2 pentru bărbați. O porție de alcool este definită ca 330 ml de bere (aprox. 5% alcool), 250 ml lichior (aprox. 7% alcool), 150 ml vin (aprox 12% alcool) și 45 ml tărie (aprox. 40% alcool).
5. Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Știi ce alimente trebuie să eviți?
6. Fă pauze regulate în timpul călătoriilor lungi, hidratează-te și fă exerciții ușoare pentru a preveni stagnarea sângelui în venele picioarelor.
7. Consultă-ți medicul înainte de a călători sau de a face efort fizic intens, în special dacă ai afecțiuni cardiace preexistente. Nu îți neglija tratamentul!
La ELA CLINIC poți opta pentru programul Cardio Suport. Dacă te confrunți cu colesterol crescut, boli de inimă, hipertensiune arterială sau ai suferit o intervenție chirurgicală în sfera cadiovasculară, acest program a fost creat pentru tine.