Sărbătorile sunt cea mai minunată perioadă a anului, în care te relaxezi şi petreci timp cu familia și prietenii... în jurul mesei îmbelșugate. Se pune mult accent pe mâncare, ceea ce poate fi cu adevărat problematic dacă ai ficat gras, colesterolul mărit sau probleme digestive. Iată în continuare câteva informații utile care te vor ajuta să treci cu bine peste provocările acestei perioade.
Afecţiunile digestive care se pot declanşa de sărbători
- pancreatita acută: se declanșează în urma consumului de alcool și grăsimi din belşug;
- BRGE (boala de reflux gastroesofagian): apare când mănânci mult și repede, condimentat, cu multă grăsime şi prăjeli în exces;
- colecistita: își face simțită prezența dacă mănânci grăsimi și ouă în exces;
- balonarea: riști să te balonezi când depășești cantitățile normale din anumite preparate tradiționale: sarmale, salată de boeuf, cârnați și afumături, piftie etc.
- constipație sau diaree: poţi ajunge în una dintre situaţii din cauza combinațiilor nepotrivite, a lipsei de fibre solubile din dietă, a deshidratării, a excesului de grăsimi și sosuri
3 recomandări ca să previi apariția simptomelor gastrice în această perioadă
- Nu mânca toate bunătățile tradiționale odată! Împarte-le pe mai multe zile, atât cât durează sărbătorile.
- Savurează mâncarea în tihnă! Mestecă până la capăt, încercând să extragi cât de mult posibil din aroma alimentelor. Abia după ce ai înghițit tot ce aveai în gură, poți lua următoarea bucată din farfurie.
- Nu uita de principiile unei vieți sănătoase! De exemplu, toate activitățile casnice care implică curățenie, pregătirea mesei, primirea oaspeților, strângerea mesei și spălatul vaselor te vor ajuta să consumi o parte din caloriile ingerate. O plimbare pe jos poate să fie și relaxantă și benefică pentru sănătate.
Bucură-te de 20% DISCOUNT la programul DIGESTIV SUPORT până la finalul anului!
Programul Digestiv Suport se adresează celor care suferă de boală de reflux gastro-esofagian (BRGE) sau hernie hiatală, gastrită sau ulcer, colon iritabil, balonare, diverticulită, disbioză sau sindromul intestinului permeabil. Oferim monitorizare medicală specializată, investigații specifice și diete terapeutice cu rezultate dovedite în afecțiunile gastrice, prin intermediul unei echipe multidisciplinare formate din medici, dieteticieni și specialiști în life coaching.
Pericolele la care te expui de sărbători dacă ai ficat gras
Perioada sărbătorilor de iarnă îţi poate agrava şi boala de ficat gras, asta pentru că toate preparatele tradiţionale care se regăsesc pe masa de Crăciun şi de Revelion fac parte din categoria alimentelor contraindicate în caz de steatoză hepatică.
Citește materialul special pe care l-am dedicat acestei afecțiuni tăcute, care nu doare până nu evoluează în forme mai grave: Ce este steatoza hepatică și de ce ar trebui să ne îngrijoreze.
Sarmalele, carnea de porc, piftia, șoriciul, toba, lebărul, jumările, cârnații, dar şi cozonacul sunt preparate pline de grăsimi nesănătoase. Acestea favorizează acumularea de grăsimi la nivelul ficatului și agravarea inflamației acestuia.
Inflamația repetată poate cauza cicatrizarea ficatului (fibroză) sau poate duce la ciroză. Din nou, consumul de alcool și alimente grase în timpul sărbătorilor accelerează acest proces. De asemenea, consumul excesiv de zahăr, grăsimi și alcool crește stresul oxidativ, afectând și mai mult funcția hepatică.
Ficatul gras este asociat cu rezistența la insulină, iar consumul de carbohidrați rafinați (cozonac, plăcinte, băuturi îndulcite) și alcool poate provoca creșteri rapide ale glicemiei, agravând riscul de diabet. Totodată, pe fondul consumului de grăsimi, ficatul gras poate contribui la apariția calculilor biliari sau a inflamației vezicii biliare, ducând la dureri abdominale severe.
Nu trebuie să neglijăm nici faptul că ficatul gras este mai vulnerabil la efectele toxice ale alcoolului, ceea ce încurajează apariția inflamației hepatice.
Oboseala neobișnuită, disconfortul sau durerea în partea din dreapta sus a abdomenului, balonarea, greața sau senzația de plenitudine pot fi semne imediate ale suprasolicitării funcției hepatice.
6 alimente de evitat la mesele îmbelşugate de sărbători pentru binele ficatului tău
- Alcoolul, pentru că îngreunează activitatea normală de detoxifiere a ficatului, blochează arderea și eliminarea grăsimilor din corp și, mai mult, adaugă un plus de toxicitate în organism.
- Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase. Bea apă plată sau minerală, aromatizate cu lămâie și mentă, ceaiuri de orice fel neîndulcite, compoturi fără zahăr, cafea cu lapte degresat.
- Prăjelile, deoarece prin prăjire se creează produși toxici pentru ficat și colon. Dă gust mâncării prin condimente aromate și nu din rântașuri și prăjeală!
- Grăsimile trans. Alege mai degrabă unt și smântână cu un conținut redus de grăsime pentru gătit, în cantități limitate.
- Mezelurile, afumăturile și alte preparate tradiționale cu conținut mare de grăsimi. Optează pentru friptură din carne slabă, pregătită la cuptor în crustă de condimente. Folosește carne slabă pentru sarmale.
- Înlocuiește maioneza clasică de la salata de boeuf cu un sos light preparat din iaurt și muștar.
Profită acum de 20% DISCOUNT la programul METABOLIC SUPORT!
Se adresează persoanelor care suferă de obezitate abdominală, diabet sau prediabet, ficat gras ori trigliceride crescute și vor să preîntâmpine evoluția sau apariția complicațiilor, să-și gestioneze mai bine dieta și să scape de o parte din medicamente. Programul oferă monitorizare medicală specializată și investigații specifice, dublate de diete terapeutice pentru persoanele care suferă de obezitate abdominală, diabet, prediabet, ficat gras sau trigliceride crescute.
Principalele riscuri pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare
Dacă ai afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială, boala coronariană, insuficiența cardiacă sau colesterolul ridicat, un meniu de sărbători bogat în sare, zahăr și grăsimi poate reprezenta un risc pentru sănătate, mai ales dacă faci excese alimentare, consumi alcool sau ești stresat.
Alimentele sărate (murături, cârnați, sarmale, afumături) și alcoolul cresc retenția de apă și volumul sanguin, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.
Preparatele bogate în grăsimi (carne grasă de porc, unt, smântână, maioneză, prăjituri) cresc nivelul LDL (colesterolul „rău”), favorizând acumularea de plăci pe pereții arterelor.
Alcoolul excesiv, cofeina (din unele băuturi), dar și supraalimentarea pot declanșa aritmii, mai ales la cei cu predispoziție.
Alimentele bogate în zaharuri rafinate (cozonaci, prăjituri, sucuri) duc la creșterea glicemiei, ceea ce sporește riscul cardiovascular.
Consumul excesiv de alimente grele, stresul emoțional al sărbătorilor și temperaturile scăzute pot declanșa o criză de angină sau chiar un infarct. Durerea toracică, respirația dificilă și senzația de presiune în piept trebuie tratate ca urgențe medicale.
3 măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja sănătatea cardiovasculară de sărbători
1. Controlează atât cantitatea, cât și calitatea porțiilor de mâncare pe care le consumi la fiecare masă. Încearcă să mănânci puțin spre moderat și mai des. Alege să folosești condimente pentru a da gust mâncării și a evita astfel excesul de sare și grăsimi.
Înlocuiește preparatele grase din carne de porc cu variantele din carne slabă de porc sau chiar cu alternative preparate din carne de pui sau curcan - poți adapta astfel și salata de boeuf, și sarmalele, chiar și piftia. Consumă la fiecare masă legume și verdețuri fie proaspete, sub formă de salată sau chiar ca atare, tăiate în bastonașe, ca să fie cât mai ușor de luat de pe masă, fie sub formă de garnituri, preparate la aburi sau la cuptor.
2. Nu neglija odihna și mișcarea! Oboseala poate agrava stresul și simptomele cardiovasculare, de aceea îți recomand să alternezi activitățile solicitante cu momente de relaxare. Amintește-ți că sărbătorile sunt o perioadă de regăsire și de bucurie în sânul familiei. Nu trebuie să reprezinte o permanentă goană după cumpărături și pregătiri epuizante. De asemenea, încearcă să faci câte o plimbare după fiecare masă.
3. Dacă ai afecțiuni cardiovasculare, monitorizează-ți constant starea! Măsoară-ți tensiunea mai des și fii atent la stările și simptomele tale. Dacă apar simptome precum durerea în piept sau în brațul stâng, respirația greoaie ori oboseala extremă, amețeli, greață sau palpitații, pot fi semne ale unei urgențe cardiovasculare și necesită intervenție medicală imediată.
Luna decembrie îți aduce 20% DISCOUNT la programul CARDIO SUPORT!
Acesta se adresează persoanelor care se confruntă cu colesterol crescut, boli de inimă, hipertensiune arterială sau care au suferit o intervenție chirurgicală în sfera cadio-vasculară. Programul oferă monitorizare medicală specializată și investigații specifice, dublate de diete terapeutice validate științific de Societatea Europeană de Cardiologie și de Asociația Americană a Inimii.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!