Poate că termenul de „steatoză hepatică’’ nu ţi se pare cunoscut, dar de boala ficatului gras cu siguranţă ai auzit. Ei bine, steatoza hepatică apare când cantitatea de grăsime din jurul ficatului, care în mod normal este mică, creşte de la 5% până la 10% din greutatea ficatului. Extrem de mult.
În primă instanţă, ficatul bolnav nu dă semne clare, iar când o face simptomele pot fi trecute cu vederea deoarece ele sunt comune cu multe alte patologii. De altfel, steatoza hepatică poate fi descoperită absolut întâmplător, în urma unei consultaţii sau analize de rutină.
Tipuri de steatoză şi cauze
Există 3 tipuri de steatoză hepatică:
- Alcoolică: apare pe fondul consumului de alcool exagerat şi zilnic, iar aici mă refer la peste 20 de grame de alcool zilnic la femei şi mai mult de 30 de grame zilnic în cazul bărbaţilor. Concret, ce depăşeşte jumătate de litru de bere la femei sau un pahar de vin şi 750 ml de bere la bărbaţi şi două pahare de vin este exces.
- Nonalcoolică: nu are o cauză anume, dar apare în special la persoanele care suferă de diabet, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie (colesterol și trigliceride crescute), ovare polichistice şi poate evolua oricând în ciroză sau insuficienţă hepatică.
- De sarcină: dispare după naştere.
Poate că acum te întrebi cum poate fi steatoza ficatului un factor de risc pentru ateroscleroză, căci în aparenţă nu au nicio legătură. Să îţi explic.
Ateroscleroza apare când vasele de sânge care transportă oxigenul şi substanţele nutritive de la inimă spre restul corpului (arterele) devin rigide şi se îngroaşă, restricţionând uneori fluxul de sânge către ţesuturi şi organe. Această rigiditate se produce din cauza acumulării de grăsimi, colesterol şi alte substanţe în pereţii arterelor. În acest fel se formează şi placa de aterom (adică de colesterol).
Concret, ateroscleroza se traduce prin îngroşarea şi implicit îngustarea lumenului vascular. Arterele ajung astfel să îşi piardă unul dintre elementele caracteristice, şi anume elasticitatea.
Ateroscleroza este o afecţiune des întâlnită, mai ales în rândul persoanelor mai în vârstă, care duc un stil de viaţă nu tocmai sănătos. Nedescoperită la timp sau netratată corespunzător duce la complicaţii grave şi la declanşarea unor afecţiuni cardiovasculare precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliterantă, insuficiență renală, hipertensiune arterială, insuficiența cardiacă, etc.
Această boală se dezvoltă în timp şi are o listă lungă de factori de risc, mare parte dintre ei uşor de evitat:
- Diabetul
- Obezitatea
- Colesterolul ridicat
- Sedentarismul
- Dieta nesănătoasă de tip fast-food
Cum obezitatea este principalul motiv pentru care apare ficatul gras, repercusiunile obezităţii merg şi mai departe astfel că excesul de grăsime şi colesterol duce şi la îngroşarea arterelor şi la apariţia aterosclerozei. De aici legătura. Pe scurt, steatoza hepatică este un semn dar și un factor de risc pentru ateroscleroză.
Însă aşa cum printr-un stil de viaţă sănătos şi echilibrat şi prin mişcare putem evita toate bolile care ţin de tulburările alimentare, tot aşa putem evita şi steatoza hepatică ce înlesneşte apariţia aterosclerozei şi de aici toate complicaţiile la nivelul organismului.
Schimbarea stilului de viaţă ca metodă de prevenţie
- Adoptă o dietă echilibrată: consumă cu încredere legume proaspete, fructe, carne slabă şi lactate uşoare. Nu renunţa la pâine. Dacă alegi pâinea de secară sau de graham, îţi asiguri şi necesarul de fibre.
- Renunţă la fumat: s-a dovedit ştiinţific că fumatul cauzează şi întreţine bolile cardiovasculare prin iritarea şi inflamarea venelor şi arterelor. Moleculele de grăsime şi colesterol rău se vor fixa aşadar mai uşor pe peretele arterelor, fapt ce va duce la apariţia aterosclerozei.
- Evită alcoolul: consumul excesiv şi zilnic de alcool favorizează apariţia bolilor hepatice, a steatozei hepatice de natură alcoolică, evident, a ulcerului peptic şi a cancerului. Totodată, alcoolul afectează în mod direct inima pentru că degradează muşchii cardiaci. Acest lucru duce fără doar şi poate la apariţia hipertensiunii sau, mai grav, la accident vascular cerebral sau stop cardiorespirator.
- Fă mişcare: îţi recomand exerciţiile cardio cel puţin 30 de minute de 5 ori pe săptămână, în acest fel se va îmbunătăţi circulaţia sangvină, se va reduce tensiunea arterială, iar corpul se va oxigena eficient.
Dacă ai o tensiune arterială crescută pentru care iei foarte multe medicamente sau ai colesterolul ori trigliceridele mărite, te aşteptăm la ELA CLINIC cu Cardio Suport. Acesta este un program de ameliorare, control și monitorizare a afecțiunilor cardiovasculare – dislipidemie, hipertensiune, boală cardiacă ischemică etc.
Dacă ai probleme cu ficatul gras, te așteptăm cu programul Hepato Suport.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!