Nu prea se întâmplă să auzim pe cineva susținând că îi este tare poftă de un buchețel de broccoli, de o salată de ruccola sau de un ardei gras. Pofta se manifestă pe neașteptate, cere un anumit tip de aliment și pare că nu suportă niciun fel de amânare.
De obicei vrem ciocolată, bomboane sau alte dulciuri, produse de patiserie, pizza sau alte produse de fast-food. De ce apar poftele, ce semnificație au și cum se pot domoli?
Poftele pot indica anumite deficiențe din organism
Încearcă să îți asculți corpul înainte să te repezi la alimentul de care ți-e poftă. Adesea, poftele pot fi indicatorul unor carențe nutriționale. Asta înseamnă că un strop de conștientizare și de planificare te poate ajuta să faci alegerea potrivită pentru corpul tău. Te va surprinde să descoperi că, de multe ori, în apropiere se află o alternativă sănătoasă care ți-ar putea satisface pofta cu la fel de mare succes ca varianta nesănătoasă la care te-ai dus inițial cu gândul.
Dacă ți-e poftă de ciocolată
Există riscul să te confrunți de fapt cu un deficit de magneziu. Și s-ar putea ca organismul tău să ducă lipsa antioxidanților. Magneziul poate fi considerat un adevărat calmant, deoarece ajută la relaxarea musculară, la menținerea unui nivel constant al zahărului din sânge și poate chiar să crească nivelul de serotonină. În plus, are un rol activ în întărirea sistemului imunitar. Nu este de mirare că, de exemplu înainte de menstruație, magneziul ar putea să îți lipsească de fapt, nu o ciocolată întreagă înfulecată aproape pe nemestecate.
Dacă totuși alegi ciocolata, evit-o pe cea cu lapte, cu diverse creme, umpluturi și adaosuri, sau ciocolata albă. Optează pentru ciocolata neagră, cu un conținut de 75% sau mai mare de cacao. Asta înseamnă mai puțin zahăr și o cantitate mai mare de antioxidanți.
Alte variante benefice pentru organismul care tânjește după magneziu sunt nucile și semințele, sau, dacă este ora mesei, legumele cu frunze verzi. Pentru a-i asigura corpului antioxidanții necesari, optează pentru afine, zmeură, mure, căpșuni sau sfeclă roșie.
Dacă ți-e poftă de o gustare sărată
Poate fi un semn că treci printr-un moment stresant, când corpul are nevoie de mai mult sodiu. În astfel de momente, intervin poftele de chipsuri, snacksuri, sticksuri, sărățele, pateuri, covrigei și alte surse de calorii goale, dar agreabile prin gustul sărat.
Prima variantă după conștientizarea motivului care a declanșat pofta de „ceva sărat” ar fi să încerci o tehnică de reducere a stresului. Poate fi yoga sau meditația ghidată, poate fi respirația conștientă, o plimbare în aer liber, o discuție telefonică plăcută cu o persoană dragă, ceva verificat, care funcționează pentru tine. Prin reducerea secreției de cortizol subsecventă activității relaxante, va dispărea și pofta insistentă de sărat.
Dacă ți-e greu să îi reziști totuși, poți apela la surse naturale de sodiu, care nu au aceleași efecte negative asupra sănătății precum gustările cu exces de carbohidrați și grăsimi. Mănâncă fructe de mare, alge – poți încerca fulgii de alge dulse –, bastonașe de țelină sau anghinare.
Dacă ți-e poftă de dulce
Dacă ți-e des poftă de ceva dulce, cauza poate fi un dezechilibru al glicemiei. Uneori, vorbim și despre o deficiență de nutrienți precum cromul.
Pofta constantă de zahăr apare adesea când glicemia urcă și coboară brusc, ceea ce stimulează senzația de foame chiar la scurt timp după ce ai mâncat. Cromul ajută celulele să răspundă mai bine la insulină și contribuie la menținerea glicemiei stabile. Dietele bogate în zahăr sunt sărace în crom și pot agrava sensibilitatea la insulină, accentuând dorința de ceva dulce.
Nu apela deci la prăjituri, biscuiți, creme, jeleuri, bomboane și alte capcane dulci. Ai nevoie de alimente integrale care conțin proteine și grăsimi de bună calitate pentru a atenua în mod eficient și sănătos pofta de dulce. Alege să consumi cereale integrale, precum orezul sau quinoa, fasole verde, broccoli, nuci sau ouă, toate surse excelente de crom.
Dacă ți-e poftă de cafea
Dacă ți se întâmplă să simți nevoia stringentă de a bea o cafea, dacă nu te poți limita la cantitatea obișnuită și simți nevoia de încă una, înseamnă că te confrunți cu epuizarea, o oboseală greu de gestionat. Fierul ajută la transportul oxigenului către celule, iar dacă ajunge la un nivel scăzut intervine senzația de epuizare. Te simți fără vlagă, amețit, iritat, pot apărea și durerile de cap. Se întâmplă adesea la femei în timpul menstruației.
Nu îți suplimenta porția zilnică de cafea, ci apelează cu încredere la sursele alimentare de fier: consumă carne roșie de cel puțin două ori pe săptămână, dar și legume cu frunze verzi, linte, quinoa, tofu, nuci și semințe. Te vei bucura de o creștere a nivelului de energie și de vitalitate. Vitamina C asigură buna absorbție a fierului în organism, deci răsfață-te și cu fructe și legume care o conțin.
Dacă analizele de sânge arată valori necorespunzătoare ale fierului, urmează o cură de tratament cu suplimente pe bază de fier.
Dacă ți-e poftă de sucuri carbogazoase
S-ar putea să îți dorești de fapt doar senzația aceea de bule înțepătoare. Sucurile acidulate vin la pachet cu o serie de ingrediente mai puțin prietenoase cu corpul, cum ar fi zahărul sau îndulcitorii artificiali, coloranții, conservanții etc.
Înlocuiește astfel de tentații nesănătoase cu o băutură răcoritoare acidulată pe care o poți pregăti acasă în doi timpi și trei mișcări. Ai nevoie doar de un pahar cu apă minerală, de câțiva stropi de suc de lămâie proaspăt stors și de câteva frunze de mentă.
Poftele pot apărea atunci când îți este foame
Cu alte cuvinte, este foarte posibil să nu îți fie de fapt poftă de un baton cu ciocolată, cremă și caramel, ci pur și simplu să fi sărit peste una dintre mesele zilnice. Învață să diferențiezi cele două senzații – foamea și pofta. Foamea se simte în stomac, iar pofta începe din gură și persistă în creier. Foamea apare treptat și nevoia de a mânca crește încetul cu încetul, iar pofta îți cere să mănânci atunci, pe loc, fără nicio amânare. Foamea poate fi potolită cu orice mâncare, dar pofta numai cu un anume tip de aliment.
Uneori, foamea sau pofta pot apărea și pe fondul deshidratării. Atunci când se ivește pofta, încearcă să bei un pahar cu apă și să aștepți un sfert de oră – dacă s-a domolit nevoia de a mânca, înseamnă că organismul își cerea porția de hidratare. Hidratează-te bine și consumă regulat proteine, carbohidrați de calitate, cu absorbție lentă, și grăsimi nesaturate, neprocesate. Mesele constante și hrănitoare te vor ține departe de avalanșa poftelor. Antrenează-ți corpul și mintea să-și ia energia din surse sănătoase, la momentul potrivit.
Poftele pot apărea pe fondul unor stări și emoții
Nu este deloc exclus ca poftele să nu fie un mesaj al corpului – fie semn al unei deficiențe, fie camuflarea senzației de foame – ci să reprezinte un mecanism psihologic de coping. Reclamele, obiceiurile dobândite, clișeele sociale ne-au format și întărit convingerea că ne putem rezolva problemele cu ajutorul anumitor alimente-pansament. S-a creat o asociere puternică între mâncarea nesănătoasă și senzațiile de bine, relaxare, confort. Ajungem astfel să ne tratăm oboseala cu dulciuri, furia cu sucuri carbogazoase, plictiseala cu ronțăieli și tot așa.
Cu poftele nu te lupți. Înveți să le gestionezi, pentru că dacă încerci să le ignori și să le elimini complet se vor întoarce mai insistente. Cheia este să încerci să identifici sursa fiecărei pofte, așa cum am propus și în acest articol. De asemenea, nu e nevoie să renunți la tot ceea ce-ți place, ci îți poți face poftele cu măsură, din când în când.
Și, nu uita, de fiecare dată când mănânci ceva care ți se pare extraordinar de delicios, învață să savurezi acel ceva, să te bucuri de fiecare înghițitură. Viața nu este despre restricții și nu trebuie să devină un amalgam de frustrări și sentimente de vinovăție.
Iar dacă simți că ai nevoie de ajutor pentru a-ți gestiona poftele, nu uita că poți apela oricând la profesioniști!
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!
