Nutriție terapeutică

Obezitatea: 6 riscuri la care te predispun kilogramele în plus

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Obezitatea înseamnă mai mult decât un număr de kilograme în exces și un stigmat social. Practic, afectează negativ fiecare aspect al vieții. Nu întâmplător spun că am ajuns să ne săpăm singuri groapa cu furculița și cuțitul…

De ce a crescut (și este încă în creștere) obezitatea în România

Răspunsul este simplu, dar implicațiile sale sunt complexe. De vină este stilul de viață alert, solicitant și haotic în care ne lăsăm prinși ca într-un cerc vicios. Programul de muncă prelungit ne determină să neglijăm orele de masă pe parcursul zilei și să recuperăm seara, la cină. Adică atunci când ar fi indicat să mâncăm cât mai frugal.

Iar asaltul asupra sănătății nu se termină aici, căci urmează alt program prelungit – cel petrecut în fața televizorului sau butonând telefonul. Stând treji până târziu suntem tentați să luăm diverse gustări nocturne și scurtăm simțitor durata somnului.

Bineînțeles, obezitatea nu poate fi separată de calitatea alimentelor pe care le consumăm. Strategiile de marketing fac posibil un paradox fără egal: bine împachetate în cuvinte, ajung în farfuriile noastre tot felul de mâncăruri al căror loc ar putea fi mai degrabă într-un muzeu cu obiecte frumoase sau, în cazul etichetelor, într-un manual de chimie. Zahărul, grăsimile, conservanții și potențatorii de gust nu doar că ne îngrașă, dar ne fac să le consumăm în cantități tot mai mari.

Faptul că avem un program încărcat, alături de avantajele pe care ni le oferă tehnologia, ne determină să alegem din ce în ce mai des mașina pentru a ne deplasa. Să ne relaxăm în fața computerului sau a televizorului. Totul în detrimentul mișcării, care ar putea fi o frână extrem de eficientă împotriva creșterii alarmante în greutate.

Ce „efecte secundare” transformă obezitatea într-o problemă primară

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 75% dintre bolile contemporane sunt cauzate de obezitate. Atacul cerebral, bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul se numără printre pericolele la care ne predispune obezitatea. Acestora li se adaugă și disfuncţiile sexuale, tulburările de respirație, stările depresive. Acum știm cu toții ce înseamnă o pandemie, iar dacă ținem cont de statistici putem spune și că obezitatea că este o adevărată pandemie a vremurilor noastre. Da, atenționările sunt valabile și pentru România! Tot Organizația Mondială a Sănătății arată că unul din doi români adulți este supraponderal, iar unul din patru este obez. 

1. Obezitatea îţi frânge inima... la propriu! 

Depozitele de grăsime (ateroame) îngustează arterele unei persoane obeze. De aici până la blocarea acestora – infarctul miocardic acut – nu mai este decât un pas. Iar ateroamele este bine de știut că sunt prezente în număr de 10 ori mai mare la persoanele care se luptă cu obezitatea. De asemenea, inima acestora muncește mai mult și își sporește volumul, scâzându-și forța, din cauză că se produce o creștere a volumului total de sânge și a debitului cardiac. Să nu uităm și că obezitatea este asociată cu creșterea alarmantă a tensiunii arteriale!

2. Obezitatea îţi atacă creierul 

Indicele de masă corporală ne poate da indicii privind starea de sănătate a unei persoane prin raportul dintre greutate și înălțime. Atenție, urmează să îți dezvălui un fapt cât se poate de adevărat, din păcate. Fiecare creștere de o unitate a indicelui de masă corporală este asociată cu o creștere de 4% a riscului de accident vascular cerebral ischemic și de 6% a riscului de accident vascular cerebral hemoragic. Mai mult decât atât, obezitatea se numără printre factorii favorizanți pentru Alzheimer și demență.

3. Obezitatea hrăneşte cancerul

Poate te va surprinde ceea ce vei citi în continuare, dar din nou te asigur că este cât se poate de real și de verificabil științific. Celulele adipoase secretă anumiţi hormoni, de exemplu leptina, care stimulează înmulțirea celulelor și ajută la dezvoltarea celor cancerigene. Și valorile crescute ale insulinei în sânge pot accelera evoluția anumitor tumori. De asemenea, un nivel cronic ridicat al markerilor inflamației – observabil la persoanele care se confruntă cu obezitatea – se clasează printre factorii cu potențial cancerigen.

Cele mai frecvente tipuri de cancer care apar la persoanele obeze sunt cele de esofag, uter, tiroidă, ovare, sân, pancreas, rect, colon, ficat, vezică biliară, rinichi şi prostată. În privința cancerelor de tip uterin sau esofagian, 40% din cazuri sunt atribuite obezității.

4. Obezitatea te condamnă la diabet

Pancreasul secretă insulina cu ajutorul căreia glucoza trece din sânge în celule, pentru a putea fi utilizată de organism ca sursă de energie. Problemele apar atunci când crește rezistența corpului la acțiunea insulinei, ceea ce determină creșterea glicemiei și declanșarea în timp a diabetului. Care sunt cauzele? Ai ghicit! Depozitele de grăsime. Iar diabetul nu doare, ci își face simțită prezența abia atunci când începe să afecteze organele. Este genul acela de boală care nu se sfiește să preia controlul asupra întregului organism.

Odată apărut, diabetul nu poate fi vindecat, dar poate fi ținut sub control. Dieta și adoptarea unui stil de viață echilibrat sunt soluțiile-cheie în astfel de situații, iar reușitele cu pacienții mei validează această persepectivă.

Vezi și tu Programul METABOLIC SUPORT!

5. Obezitatea îți îngrașă ficatul

Am scris un articol pe blog despre steatoza hepatică, popular cunoscută sub denumirea de „ficat gras”. Și în acest caz, depozitele de grăsime sunt vinovate. Nedescoperită şi netratată la timp, steatoza hepatică simplă se poate transforma în steatohepatită, adică inflamaţia ficatului, care poate evolua spre ciroză.

6. Obezitatea te poate lăsa fără urmași

Infertilitatea este una dintre condițiile din ce în ce mai des întâlnite, iar o proporție considerabilă a acestor cazuri se datorează alimentației necorespunzătoare. Cei care se confruntă cu obezitatea se supun riscului de a întâmpina dificultăți în conceperea și nașterea unui copil sănătos. Grăsimea poate determina apariția unor dezechilibre hormonale care duc într-un final la inhibarea ovulației sau la scăderea calității ovulelor. De asemenea, și bărbații cu multe kilograme în exces sunt vizați de riscuri la acest capitol. Atât disfuncțiile erectile, cât și calitatea slabă a spermei sau nivelul scăzut de testosteron se numără printre efectele obezității.

Dacă și tu te confrunți cu probleme de fertilitate, vezi Programul PROFERTILIA!

Am enumerat o serie de probleme foarte serioase pentru care există o singură soluție. Nu voi spune că este și simplă, pentru că sunt conștientă de complexitatea și de dificultatea fiecărui pas în lupta cu obezitatea. Provocările emoționale și comportamentale sunt într-adevăr grele. Dar nicidecum imposibile!

Pentru o persoană supraponderală, orice kilogram în minus înseamnă o șansă în plus la viață. Pentru o persoană supraponderală, scăderea în greutate prin schimbarea definitivă a stilului de viață care i-a cauzat problemele este singura cale care îi poate oferi o stare mai bună de sănătate. În plus, o astfel de schimbare vine la pachet cu o mulțumire față de propria persoană, cu încredere de sine și cu multe satisfacții.

La ELA CLINIC ai programe de nutriție terapeutică personalizate, prin care poți să scapi de kilogramele în plus și să îți recapeți sănătatea. De asemenea, îți oferim și pachetul de investigatii Metabolic Suport, care include consultație de medicină internă, ecografie abdomino-pelvină, ecografie Doppler Carotide și interpretare analize.

Vino și tu la o consultație!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.