Lifestyle

3 principii de lifestyle care te înfrumusețează și te întineresc

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Îmbătrânirea pielii este un proces inevitabil, dar care poate fi frânat, încetinit, păcălit mai mult sau mai puțin. În primul rând, vorbim despre îmbătrânirea intrinsecă a pielii, cea care afectează și organele interne, reflectând efectele trecerii ireversibile a timpului. Cu ea nu ne prea putem încerca forțele, pentru că face parte din natura noastră umană trecătoare.

Dar există și îmbătrânirea prematură, cea care apare ca rezultat al acțiunii factorilor externi: expunerea la soare, fumatul, alimentația deficitară, odihna insuficientă, poluarea, lipsa activității fizice. Vestea bună este că putem preveni sau chiar stopa temporar acest proces, intervenind eficient împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi. Cum? Prin schimbarea stilului de viață. Avem mai multe instrumente la dispoziție: o dietă echilibrată, consumul caloric în acord cu arderile organismului, exercițiile fizice, ritualurile de îngrijire, dar și măsurile de reducere a stresului. Să le luăm pe rând!

1. Hidratarea

Un ten sănătos și luminos este un ten hidratat. Dar asta știi deja din majoritatea reclamelor la creme, serumuri, măști și tot soiul de tratamente. Numai că nici cele mai bune astfel de preparate chimice sau naturiste nu îți pot oferi nivelul de hidratare de care te poți bucura pur și simplu bând apă.

Apa ajută la menținerea fermității tenului, adeseori amenințată și în timpul curelor de slăbire. Se ocupă de eliminarea toxinelor din organism, responsabile pentru aspectul încărcat și tern al tenului. Poartă mereu cu tine o sticlă de 0.5 litri de apă și bea constant din ea, umplând-o de cel puțin 4 ori pe parcursul zilei sau chiar mai mult pe vreme caniculară.

2. Protecția solară

Razele ultraviolete se numără printre cei mai agili și periculoși dușmani ai tenului tău. Razele UVB cauzează arsurile solare, iar razele UVA sunt principala cauză a apariției ridurilor și a cancerului de piele. Deci ai toate motivele să te ferești din calea lor. Folosește o cremă de ten cu factor de protecție (SPF) ridicat. Aplică zilnic o cantitate generoasă cu 20 de minute înainte de a ieși din casă. Nu sări peste acest obicei dacă stai la terasă ori sub umbrela de plajă, căci razele solare sunt mai băgăcioase decât te-ai aștepta. Pentru un plus de protecție pentru pielea fină din jurul ochilor, poartă ochelari de soare.

3. Mișcarea

Tenul tău folosește oxigen pentru a-și perpetua aspectul suplu și strălucitor. Un prim motiv cât se poate de serios pentru care să faci exerciții fizice – printre altele, mișcarea are rolul de a accelera oxigenarea țesuturilor. Ar mai fi apoi endorfinele eliberate în timpul mișcării, datorită cărora tu te simți bine, iar tenul pur și simplu radiază. Vara poți încerca o serie de sporturi individuale sau de echipă în aer liber, dar și plimbările pe jos sau cu bicicleta ori chiar alergatul sunt mereu la îndemână. Practic, pielea tare are de câștigat îndiferent ce tip de mișcare alegi.

7 alimente pe care să le eviți pentru binele tenului tău

Îți spuneam și la începutul articolului că o alimentație deficitară poate determina îmbătrânirea prematură a pielii. Așa că a venit momentul să aflăm ce am putea consuma cu precauție sau chiar exclude din meniu, dacă ne dorim să ni se citească mereu pe chip frumusețea pe care o cultivăm în interior.

1. Zahărul

Elastina și colagenul sunt proteinele esențiale pentru rezistența, elasticitatea și frumusețea pielii. Odată ajuns în organism, zahărul își bagă coada în activitatea acestora și în același timp afectează sistemul natural prin care pielea se hrănește cu nutrienți. Ca urmare, pielea devine mai vulnerabilă în fața factorilor externi, de pildă razele ultraviolete. Își fac apariția liniile fine, ridurile, petele pigmentare ori diverse afecțiuni, din cauză că zahărul în exces favorizează și stăriile inflamatorii în organism. Ca și cum asta nu ar fi de ajuns, zahărul îți atacă și dantura, provocând carii sau decolorări pe dinți și răpindu-ți frumusețea zâmbetului.

2. Sarea

Nici excesul de gustări sau ronțăieli sărate nu este mai puțin nociv. Dacă îți dorești o piele catifelată, evită alimentele conservate și pe cele semipreparate, a căror rezistență se datorează în mare parte conținutului bogat în sare. Retenția de apă apare din cauza consumului unor astfel de mâncăruri. Iar efectele sunt vizibile pe ten, acesta capătând un aspect pufos, tern și sensibil.

3. Piperul și ardeiul iute

Dacă te gândeai să te refugiezi în borcănelul cu piper sau chilli, nici aceasta nu este o idee care să îi surâdă pielii tale. Alimentele iuți agravează rozaceea. În timpul menopauzei, efectele ar putea fi și mai serioase, din cauză că pot conduce la spargerea capilarelor sau la evidențierea inestetică a acestora. Folosește ierburile aromatice pentru a da gust și savoare mâncărurilor preferate, mai ales că cea mai mare parte a acestora conțin vitamine și minerale benefice pentru ten.

4. Carnea grasă

Nu spun că micii, cârnații, costițele ori ceafa de porc nu ar fi delicioase. Dar hai să le tratăm ca pe niște delicatese și să le consumăm cât se poate de rar, la ocazii speciale. Compușii toxici pe care îi conține acest tip de grăsime interferează cu activitatea colagenului și reduc capacitatea de protecție a pielii față de factorii externi. Alege din când în când carne roșie – fără bucăți vizibile de grăsime – dar bazează-te mai ales pe carnea de pui, curcan sau de pește.

5. Mezelurile

Situația nu este mai lejeră nici în privința diverselor sortimente de salamuri, șuncă, crenvurști ori cârnați uscați. Conțin o mulțime de sulfiți și conservanți care se fac vinovați de declanșarea proceselor inflamatorii în organism. Mai mult decât atât, tind să conțină cantități mari de sare și grăsimi trans. Funcționează așadar ca un accelerator pentru îmbătrânire, în același timp făcându-ne și pielea mai vulnerabilă la razele UV.

6. Alcoolul

Alcoolul solicită în mod special ficatul, care investește o cantitate mare de resurse în procesarea acestuia. Asta înseamnă că ficatul nu mai funcționează corespunzător, deci toxinele care ar putea afecta pielea nu mai sunt eliminate în mod natural din organism. Acumularea toxinelor atrage după sine efecte vizibile la nivelul pielii. În plus, consumul de alcool se asociază cu deshidratarea, cu odihna precară și somnul superficial. Iar nivelul scăzut de hidratare și odihna necorespunzătoare înlesnesc apariția ridurilor și a petelor pigmentare.

7. Cafeaua și ceaiul negru

Cofeina are acțiune diuretică, determinând eliminarea lichidelor din corp. Așa cum spuneam, orice formă de deshidratare induce pielii un aspect îmbătrânit și obosit. Cafeaua nu este foarte prietenoasă nici cu dantura. Băuturile acide depun pori microscopici pe suprafața smalțului, provocând eroziunea în timp.

Nu încerc să îți sugerez să renunți la cafea, dar îți recomand să bei mereu un pahar de apă la final. Apa are un PH neutru, anulând astfel acțiunea acidului. Pe de altă parte, nici ceaiul negru nu este complet lipsit de efecte neplăcute. Taninul din compoziție îți poate colora dinții într-o nuanță mai închisă, iar consumul alternativ de lapte ar putea fi o soluție. Se pare că anumite componente ale acestuia reduc riscul de formare a petelor dentare.

Dacă vrei să te hrănești în acord cu nevoile organismului tău, la ELA CLINIC te așteptăm cu programele de NUTRIȚIE FEMEI, concepute astfel încât să-ți recapeți sau să-ți menții sănătatea și vitalitatea, să te echilibrezi hormonal și să faci față schimbărilor din fiecare etapă a vieții tale.

Click aici și fă-ți o programare!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.