Un singur kilogram în plus în vacanța de vară, la care se adaugă un kilogram după sărbătorile de iarnă și încă unul după Paște înseamnă o creștere anuală în greutate de trei kilograme. Și asta numai dacă luăm în considerare ocaziile mai speciale pe care le asociem cu mâncare din belșug. Dacă punem la socoteală și obiceiurile alimentare nesănătoase din restul timpului, parcă nu mai e atât de greu să găsim un răspuns la întrebarea: „Dar cum am reușit să mă îngraș 10 kilograme?!”.
Ți-am pregătit o listă cu preparate pe care să le alegi cu încredere din cele mai populare meniuri internaționale. Indiferent dacă mergi în concediu într-o destinație exotică sau dacă obișnuiești să iei adesea masa în oraș, sugestiile acestea te vor ține departe de caloriile nedorite.
Ce să mănânci la restaurantul grecesc
Salata grecească este o alegere excelentă pentru o alimentație echilibrată, cu un aport crescut de vitamine și fibre din legume proaspete. Grecia este cunoscută pentru producția de ulei de măsline de înaltă calitate, cu proprietăți antiinflamatoare și cu rol de protecție cardiovasculară. Dar abține-te să înmoi în uleiul rămas în farfurie din cauză că o singură lingură îți aduce un surplus de peste 100 de Calorii.
Poți savura o masă completă pe bază de mezze, acele aperitive variate de tip hummus, tzatziki, salată de vinete, dar servite în porții mici și alături de bastonașe de ardei sau castravete, în loc de pită din făină albă.
Optează pentru pește sau fructe de mare la grătar, preparate cu un strop de ulei de măsline și ierburi aromatice, pentru a te bucura de beneficiile acestor alimente sănătoase fără costuri suplimentare pe cântar. În materie de carne, alege gyros cu pui sau curcan mai degrabă decât cu carne de porc. Evită sosurile grele și preferă varianta cu mai multe legume proaspete.
Grecii au și o varietate de preparate pe bază de legume, cum ar fi moussaka (evită stratul superior de sos bechamel), spanakopita (plăcintă cu spanac și feta), briam (ghiveci de legume la cuptor).
Dacă ți-e poftă de un desert, servește-l de preferat pe post de mic dejun sau gustare, în loc de supliment după o masă principală. Alege fructe de sezon proaspete simple sau alături de iaurt grecesc semidegresat.
Ce să mănânci la restaurantul spaniol
Spania are o gamă largă de produse alimentare tradiționale. Alege paella (o mâncare pe bază de orez) în varianta cu legume, pește și fructe de mare sau cu carne de pui. Poți compune o masă numai din tapas - porții mici de mâncare, care pot include legume, pește, carne și brânzeturi. Și nu rata gazpacho, o supă rece de roșii și legume, extrem de răcoritoare și savuroasă.
Având în vedere că spaniolii au o tradiție pescărească bogată, peștele și fructele de mare proaspete sunt opțiuni excelente.
Spania are, de asemenea, o ofertă bogată de carne, cum ar fi jamón (șuncă), chorizo (cârnați) sau carne de vită. Dar consumul excesiv de carne roșie și de produse procesate este dăunător atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă. Deci este suficient să guști câte puțin ca parte a unor tapas în care să predomine totuși legumele.
Spania mai este cunoscută și pentru produsele de patiserie delicioase, care sunt însă extrem de bogate în carbohidrați plus grăsimi saturate și vin la pachet cu multe calorii nedorite. Deci consumă-le în cantități limitate, „de gust”. Recomandarea este valabilă și pentru sortimentele dulci de vin spaniol sau sangria, care trebuie savurate cu moderație.
Ce să mănânci la restaurantul italian
Insalata Caprese este o salată tradițională italiană care constă în roșii proaspete feliate, mozzarella de bivoliță și frunze de busuioc, stropite cu ulei de măsline extravirgin. Este o opțiune ușoară și delicioasă. Încearcă și o salată proaspătă și crocantă cu diverse legume și frunze verzi, cum ar fi ruccola, năsturel, spanac, castraveți. Poate conține și mici bucăți de brânză, cum ar fi mozzarella sau parmezan. Cere însă dressingul separat, ca să controlezi mai ușor cantitatea de ulei de măsline consumată.
Bruschetta este o gustare populară în Italia, constând în pâine prăjită unsă cu ulei de măsline și usturoi, acoperită apoi cu roșii proaspete tăiate cubulețe și frunze de busuioc. Servește bruschetele alături de o salată verde și ai obținut toate ingredientele pentru o masă vegetariană completă.
Risotto este un fel de mâncare tradițional italian pe bază de orez - îți recomand varianta cu fructe de mare sau pe cea cu legume, cum ar fi spanac, sparanghel sau ciuperci.
Bineînțeles, Italia este faimoasă pentru peștele și fructele de mare proaspete, ideale la grătar. Delicioase sunt și midiile în sos de vin. Evită însă fructele de mare pane și prăjite în baie de ulei.
Pentru că Italia este patria pastelor, nu poți sta complet departe de aceste preparate, în ciuda încărcăturii calorice crescute. Alege varianta integrală, cu conținut mai mare de fibre, în detrimentul celor din făină albă, și rezumă-te la o porție de 200-250 de grame.
Vrei o masă ușoară și răcoritoare, dar sățioasă în același timp? Comandă minestrone, supa italiană dintr-o mulțime de legume și fasole, la care se adaugă uneori și paste sau orez.
Gelato, înghețata italiană, conține mai puține grăsimi decât cea clasică, dar ideal ar fi să alegi sorbetto, înghețata fără ou și lapte, din piure de fructe.
Ce să mănânci la restaurantul franțuzesc
Un produs de patiserie faimos, croissantul franțuzesc este o opțiune foarte populară pentru micul dejun. Servește-l la cafea, alături de fructe proaspete, pentru un plus de aromă, dar și de vitamine și minerale. Tot pentru micul dejun îți recomand o felie de quiche lorraine, celebra tartă sărată cu umplutură de bacon afumat, brânză și ouă. Dacă mănânci de dimineață preparatele mai sățioase, ai timp să arzi caloriile pe tot parcursul zilei.
Nu poți savura bucătăria franceză fără să te oprești și la marea varietate de brânzeturi, precum Brie, Camembert, Roquefort, Comté. Au peste 250 de Calorii la 100 de grame, deci mulțumește-te doar să le deguști - sunt minunate în compania unui platou de fructe proaspete. Cei gurmanzi și curioși pot încerca și escargots, melcii pregătiți în sosuri aromate și serviți direct în cochilii.
Sau ce spui de ratatouille? Este un fel de mâncare provenit din regiunea Provența, pregătit din legume tocate (dovlecei, vinete, ardei și roșii), gătite cu ulei de măsline și ierburi aromatice. Dacă ți-e poftă de carne, optează pentru coq au vin - puiul este gătit în vin, alături de legume și ierburi aromate.
Deserturile franțuzești nu sunt sărace în calorii. Poți sări peste crème brûlée, care are câte ceva în comun cu gustul cremei noastre de zahăr ars. Dar îngăduie-ți să savurezi câteva macarons, acele miniprăjituri delicioase și colorate, preparate din albuș de ou, zahăr și pudră de migdale, umplute cu diferite creme. Ține cont că, așa micuțe cum sunt în mod obișnuit, ajung la peste 400 de Calorii la 100 de grame.
Ce să mănânci la restaurantul turcesc
Ce ar fi bucătăria turcească fără kebab? Încearcă diversele tipuri de kebab turcesc, cum ar fi döner kebab (straturi subțiri de carne de vită sau pui gătite pe grătarul vertical), şiş kebab (bucăți de carne pe frigăruie, gătite la grătar) sau adana kebab (carne tocată condimentată, de asemenea pregătită la grătar). Evită însă sosurile în exces sau garniturile de legume prăjite și alege să combini carnea cu salată și legume proaspete.
Ca și în bucătăria grecească, și aici îți recomand să nu ratezi selecția de aperitive turcești (mezze). Poți savura hummus, ezme (salată picantă de roșii și ardei iute), dolma (frunze de viță umplute cu orez și legume), cacık (un sos turcesc cu castraveți și iaurt) și multe alte salate apetisante.
Supa Ezogelin are consistența unei supe-cremă, conține linte rosie, bulgur, orez, roșii, ardei și este aromatizată cu mentă. Iată o idee de masă sățioasă, bogată în nutrienți!
Pide sau lahmacun sunt două specialități turcești care pot fi comparate cu pizza, cu diferența că aluatul este mai subțire și de cele mai multe ori acoperit cu carne tocată amestecată cu verdeață și ceapă, plus roșii, ardei, usturoi.
Tabbouleh în varianta turcească (kısır) conține, pe lângă pătrunjel, și pastă de roșii și ardei. Oricum, este o salată delicioasă pe care o poți consuma ca atare sau ca salată de însoțire.
Dulciurile turcești își merită pe deplin denumirea, excelând la cantitatea de zahăr din compoziție. Îți recomand să te rezumi la a gusta numai baklava sau orice altceva îți face cu ochiul - foile de aluat sunt îmbibate în sirop de miere din belșug, acumulând un număr mare de calorii.
Însoțește mâncarea cu o ceașcă de çay (ceai turcesc) sau turk Kahvesi (cafea turcească), ambele părți integrante ale culturii turcești.
Concediul sau ieșirile la restaurant sunt momente de relaxare și de bucurie, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet la obiceiurile sănătoase pe care le-ai căpătat până acum. Răsfață-te cu specialitățile culinare care-ți atrag atenția sau cu câte un desert deosebit, dar cu moderație, astfel încât să fii mereu într-o stare de echilibru.
Dincolo de alegerile alimentare pe care le faci, este important să te menții activ(ă) în timpul vacanței și așa vei arde o parte din caloriile ingerate. Și acasă ai grijă să închei orice vizită la restaurant cu o plimbare pe cinste.
Pregătește-te de o vacanță în octombrie, pentru un restart fizic, mental și emoțional!
RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT (ediția a treia) are loc în perioada 14-19 octombrie 2024, sub coordonarea Dr. Laura Ene. Te bucuri de un meniu antiinflamator Plant-Based și de o mulțime de experiențe educative și relaxante.