Lifestyle

Secretele nutriționiștilor: Ce să faci ca să nu te întorci din concediu cu kilograme în plus

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

7 minute timp de citit

Vacanța înseamnă mult mai mult decât mâncare și băutură din belșug. Dacă nu îți dorești să te întorci cu „bagaj” suplimentar din concediu, pune în aplicare cele 10 strategii pe care ți le voi prezenta în continuare. Atât eu și colegii mei din echipa ELA CLINIC, cât și pacienții noștri, respectăm aceste reguli de menținere.

1. Planifică-ți activitățile și stabilește-ți limite clare

Înainte de a pleca în concediu, gândește-te la obiectivele tale de stil de viață și la limitele pe care nu vrei să le depășești. Fie că este vorba despre consumul de alcool, mâncarea nesănătoasă sau cheltuielile excesive. Nu îți recomand să îți propui să slăbești în concediu. În schimb, menținerea greutății actuale este un obiectiv cât se poate de realizabil.

Planifică-ți programul de concediu în așa fel încât să incluzi activități sănătoase și distractive, precum plimbările, explorarea locurilor noi, practicarea sporturilor în aer liber.

Dacă călătorești cu cineva, împărtășește-i obiectivele tale și susțineți-vă reciproc! Vă puteți încuraja și verifica unul pe celălalt pentru a evita excesele.

2. Fă alegerile alimentare potrivite pentru tine

Încearcă să găsești restaurante sau localuri care oferă opțiuni sănătoase în meniu, cum ar fi salate, pește la grătar sau legume proaspete. Evită mâncărurile prăjite sau bogate în grăsimi și alege preparatele gătite la abur, la grătar sau la cuptor. Indiferent unde mergi, bucătăria locală îți poate oferi surprize extrem de plăcute la capitolul „gustos și prietenos cu silueta”. Nu trebuie decât să îți propui să rămâi deschis la astfel de variante.

3. Mănâncă porții moderate

Deseori mâncărurile din restaurante sunt foarte bogate în calorii, iar porțiile sunt adesea mai mari decât cele pe care le-ai consuma acasă. Încearcă să te limitezi la porții mai mici decât de obicei și să te oprești când te simți încă sătul.

Împarte felurile de mâncare cu cine te însoțește în concediu sau ia la pachet ce rămâne în farfurie și consumă la următoarea masă. Așa, vei reuși să reduci consumul caloric în timp ce te bucuri de bunătățile care îți fac cu ochiul.

Dacă ai acces la o bucătărie la cazare, încearcă să gătești sau să-ți pregătești propriile mese din când în când. Astfel, ai control asupra ingredientelor și a porțiilor.

4. Nu sări peste mese

Uneori, când avem multe activități în concediu, ajungem să sărim peste mesele principale, ceea ce se traduce într-un aport caloric mai mare la mesele următoare, în special seara. Sau ne hrănim rapid, din mers, cu tot felul de gustări și ronțăieli nesănătoase, ceea ce ne aduce de asemenea un exces de calorii.

Află mai multe despre orele de masă potrivite și pune în aplicare trucurile noastre pentru a le putea respecta zi de zi! Citește aici articolul semnat de Dr. Laura Ene!

5. Hidratează-te adecvat

Consumă suficientă apă, deoarece deshidratarea poate fi adesea confundată cu foamea și te poate determina să mănânci mai mult decât ai nevoie. Hidratarea corectă presupune apă, apă infuzată cu fructe, limonadă neîndulcită sau foarte puțin îndulcită, supe sau ciorbe, ceaiuri fără zahăr. Nicidecum fresh-uri lipsite de fibre și pline de fructoza din fructe sau sucuri carbogazoase cu cantități mari de zahăr.

6. Consumă alcool în mod responsabil

Băuturile alcoolice adaugă calorii pe nesimțite și inhibă controlul în ceea ce privește alegerile alimentare. Consumă alcool cu moderație și încearcă să alternezi cu apă pentru a te hidrata și a reduce aportul caloric.

Consumul excesiv de alcool are efecte negative asupra sănătății și îți poate afecta experiența de concediu. Stabilește-ți limite clare și fii conștient de cantitatea pe care o consumi. De asemenea, poți înlocui anumite băuturi cu variantele lor non-alcoolice sau cu conținut scăzut de alcool.

7. Ascultă-ți corpul

Fii atent la semnalele pe care ți le transmite corpul. Dacă te simți obosit sau supraîncărcat, ia o pauză și acordă-ți timp să te refaci. Conștientizând care este starea corpului tău îți va fi mult mai ușor să eviți excesele și să îți menții starea de bine în timpul concediului.

8. Îmbină relaxarea cu activitățile fizice

Concediul este o oportunitate minunată să te miști mai mult. Poți merge pe jos pentru a explora locuri noi, să încerci activități precum ciclismul, înotul, alpinismul sau chiar să faci yoga pe plajă. Organizează excursii, vizite la muzee și plimbări în natură. Activitatea fizică te ajută să arzi calorii și să-ți menții nivelul de energie ridicat.

Dacă te relaxezi la plajă sau lângă piscină, ridică-te din când în când pentru a face câțiva pași sau fă exerciții de stretching. Așa îți menții metabolismul activ și eviți senzația neplăcută de sedentarism în vacanță.

9. Găsește-ți echilibrul

Concediul este o perioadă de relaxare și bucurie, așa că nu uita să te distrezi și să te răsfeți din când în când. Nu trebuie să renunți complet la mâncărurile și deserturile preferate. Bucură-te de ele cu măsură și savurează-le conștient, dar fii atent la porții și la frecvența consumului lor. Echilibrează gustările „de poftă” cu mese sănătoase.

„Chiar și din concediu am venit cu mai puține kilograme, deși targetul era să nu pun peste. M-am plimbat foarte mult, am vizitat, am înotat. Am mâncat tot ce mi-am dorit, dar respectând calculul caloriilor sau depășind și compensând prin mișcare. Mi-am împărțit porțiile cu prietenul meu. Acum, sațietatea se simte destul de repede, cantitățile nu mai sunt cele pe care le consumam înainte.” - Liana Crișan, Minus 13 kg într-un program de nutriție ELA CLINIC

Citește aici povestea ei de slăbit și menținere!

Liana Crișan a slăbit la ELA CLINIC după ce toate dietele au dat greș

10. Fii responsabil cu medicamentele și afecțiunile tale

Dacă ai probleme de sănătate, consultă-te cu medicul înainte de a pleca în concediu și respectă sfaturile sale. Dacă ți s-a prescris un tratament, asigură-te că ai întotdeauna la tine rețetele și medicamentele necesare și că le iei conform indicațiilor medicului.

Nu uita! Concediul ideal este la jumătatea drumului dintre bucuria noilor experiențe și grija pentru sănătatea și starea ta de bine. Excesele nu sunt altceva decât un atac direct atât asupra sănătății, cât și a bugetului tău.

Învață direct de la nutriționiștii ELA CLINIC cum să te menții în orice situație, inclusiv în concediu!

Fiecare persoană este unică, iar medicii și tehnicienii noștri nutriționiști lucrează exclusiv cu diete și recomandări personalizate. Poți opta pentru consultații ONLINE, dacă este mai simplu și mai rapid pentru tine. Indiferent de varianta aleasă, ai 100 de lei DISCOUNT la consultația de evaluare inițială și 20% DISCOUNT la orice program de nutriție de 3 luni.

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.