Lifestyle

Care este legătura între infertilitate și greutate

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

5 minute timp de citit

Când îţi doreşti să aduci pe lume un copil, iar acest lucru întârzie te gândeşti că de vină ar fi toate cauzele din lume mai puţin greutatea ta, ca viitoare mămică. Deşi poate că nu vezi legătura, lasă-mă să îţi spun că între greutate şi fertilitate există o legătură directă. Iar explicaţia este simplă, un număr prea mare sau prea mic de kilograme provoacă un dezechilibru hormonal prin excesul sau carenţa de estrogen la nivelul ovarelor.

Alimentaţia haotică, dietele hipocalorice sau dietele care nu permit asimilarea vitaminelor şi mineralelor necesare organismului, dar şi practicarea sporturilor de performanţă, cu antrenamente intense, duc în timp la creşterea riscului de infertilitate.

Dar să o luăm pe rând.

Femeile supraponderale, adică cele care au un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25, dezvoltă o rezistență la insulină, fapt care se traduce prin anovulaţie. Mai precis, o dereglare a ciclului menstrual în care femeia nu eliberează ovulul lunar. Ciclurile menstruale anovulatorii şi menstruaţia neregulată reduc considerabil fertilitatea.

De cele mai multe ori, obezitatea este asociată şi cu SOP (sindromul ovarelor polichistice), o altă cauză a infertilităţii.

Kilograme în plus, bebeluş cu probleme

Dacă totuşi reuşeşti să rămâi însărcinată în ciuda numărului mare de kilograme, trebuie să fii conştientă că pe parcursul sarcinii te poţi confrunta cu diferite probleme. Hipertensiunea, diabetul gestaţional, boala tromboembolică sau impunerea unei cezariene sunt doar câteva dintre ele.

Şi copilul unei femei supraponderale este în pericol. Bebeluşul poate să aibă probleme cu greutatea, să aibă malformaţii congenitale sau, mai grav, să nu se nască viu.

Ce să faci ca să-ţi recapeţi silueta şi în acelaşi timp fertilitatea

Preia controlul asupra propriei vieţi şi alege să îţi schimbi stilul de viaţă şi modul de alimentaţie. Nu îţi recomand să adopţi diete drastice, pentru că asta nu ar face decât să agraveze dezechilibrul hormonal. Sfatul meu este să apelezi la un nutriţionist care să te îndrume în procesul tău de slăbire şi să îţi ofere un plan alimentar adecvat. Tot cu ajutorul unui specialist, poţi începe să faci sport, care te ajută să îţi remodelezi corpul şi să îl pregăteşti pentru o viitoare sarcină.

Şi femeile care sunt în cealaltă extremă, adică sunt subponderale, întâmpină probleme când vor să conceapă un copil. O greutate excesiv de mică, adică un indice de masă corporală (IMC) mai mic de 18,5, aduce cu sine carenţe de tot felul, de la lipsa vitaminelor E, K, A şi B2, până la lipsa mineralelor importante: calciu, fier sau zinc. Toate astea duc de cele mai multe ori la anemii.

Şi producţia de estrogen şi progesteron, doi hormoni deosebit de importanţi pentru ovulaţie, este afectată de numărul mic de kilograme. Mai mult, la unele femei extrem de slabe ciclul menstrual se opreşte de tot, o afecţiune gravă care se numeşte amenoree. Una dintre complicaţiile amenoreei este chiar infertilitatea. Practic, dacă nu ovulezi şi nu ai perioade menstruale, nu poţi rămâne însărcinată.

Din păcate, anemia unei viitoare mame este un risc nu doar pentru ea, ci şi pentru bebeluş. Acesta se poate naşte cu o greutate foarte mică, fapt care duce la hipotermie, dificultăţi la hrănire sau infecţii virale. Şi riscul decesului este foarte mare în prima săptămână de viaţă a copilului. Totodată, creierul nou-născuţilor care provin din mame slabe poate fi afectat, în sensul că funcţionarea lui este deficitară.

Dacă vrei să îţi reglezi greutatea în mod corect şi să adopţi o dietă care să te ajute să rămâi însărcinată, la ELA CLINIC avem un program special pentru femeile care își doresc să-și crească șansele de a rămâne însărcinate, PROFERTILIA. În acest program, o echipă de specialişti te ajută să ai o alimentație echilibrată și potrivită nevoilor tale în această perioadă delicată din viața ta. Iar dacă vii împreună cu partenerul tău, acesta va beneficia de consultația inițială gratuită și de 50% reducere la orice program de 3 luni, prin pachetul FAMILY.

Ai încredere în tine și în puterea ta de a face o schimbare! Noi îți oferim susținerea potrivită pentru această etapă a vieții tale.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.