Îți dorești un copil dar întârzie să apară? S-ar putea să găsești răspunsul unde nu te aștepți. Citește articolul și descoperă cum poți să-ți crești șansele de a rămâne însărcinată printr-o dietă care susține fertilitatea și un stil de viață sănătos!
Când absența sarcinii este semn de infertilitate?
Majoritatea cuplurilor au nevoie între șase luni și un an de raport sexual neprotejat pentru a concepe natural un copil.
Un cuplu ar trebui să își pună semne de întrebare atunci când sarcina nu apare după o perioadă de un an de zile de contact sexual neprotejat (minimum 2 rapoarte sexuale neprotejate pe săptămână). În această situație, ambii parteneri trebuie să meargă la un medic specialist în infertilitate.
Cine este afectat de infertilitate?
Statisticile spun că unul din șase cupluri care încearcă să aibă un copil va avea dificultăți în a obține o sarcină. În principiu, orice cuplu poate avea această problemă și factorii declanșatori sunt numeroși. Totuși, fertilitatea scade odată cu vârsta și, dacă acest lucru intervine și pe fondul altor probleme, situația devine și mai complicată. Într-adevăr, sunt și cupluri pentru care cauza infertilității nu poate fi determinată. Dar vorbim de doar 10% din totalul celor care au dificultăți în a avea un copil.
Șansele de a obține o sarcină cu ușurință scad dramatic începând cu vârsta de 35 de ani și se reduc foarte mult după vârsta de 40 de ani.
Care sunt cauzele infertilității?
Problemele medicale - Există o serie de probleme medicale ce pot cauza infertilitate atât la bărbați, cât și la femei. Ele trebuie investigate și tratate de medicul de specialitate.
Vârsta înaintată – Fertilitatea începe să scadă dramatic în jurul vârstei de 35 de ani, atunci când puține femei rămân însărcinate după 3 ani de încercări.
Greutatea – O altă cauză a infertilității este reprezentată de greutatea prea mare sau prea mică ce creează un dezechilibru hormonal prin excesul sau carența de estrogen în ovare.
Deficitele nutriționale - vitaminele din complexul B sunt importante atât pentru a rămâne însărcinată, cât şi pentru a menţine sarcina. Atunci când îţi lipsesc vitamine din complexul B, şansa de a pierde sarcina este crescută. Când există un nivel redus al vitaminei E, există riscul să nu ovulezi. Iar vitamina D susţine imunitatea şi producţia hormonilor sexuali.
Stresul – În primul rând, stresul poate duce la scăderea libidoului și, prin urmare, a frecvenței raporturilor intime. Mai mult decât atât, acționează la nivel chimic asupra hormonilor de reproducere și poate determina oprirea ciclului menstrual.
Stilul de viaţă care susţine fertilitatea
Vestea bună este că alimentația și stilul de viață sănătos sunt un adjuvant eficient atunci când vrei să-ți crești șansele de a rămâne însărcinată.
Chiar şi când singura variantă recomandată de medici este FIV (fertilizare in vitro), o alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă pe măsură îţi vor creşte şansele să rămâi însărcinată şi să păstrezi sarcina. Mai mult decât atât, alimentaţia sănătoasă te va ajuta să faci faţă provocărilor sarcinii, să ai un bebeluş sănătos şi să fii în formă după ce naşti.
Un studiu din 2018, care a cuprins aproape 6.000 de mame aflate la prima naştere din Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie, a arătat că participantele care nu au consumat fast-food au rămas însărcinate în decurs de o lună de când şi-au propus. Cele care au consumat fast-food de 4 ori pe săptămână şi-au dublat riscul de a nu rămâne însărcinate în următoarele 12 luni.
La ELA CLINIC avem un program special de susținere a fertilității, dedicat cuplurilor care își doresc un copil. Este vorba despre Programul PROFERTILIA, prin care oferim suport medical, nutrițional și dietetic personalizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul nutrițional al fertilității. Iar dacă vii alături de partenerul tău sau un alt membru al familiei, puteți opta pentru Pachetul Family, prin care a doua persoană va beneficia de consultația inițială gratuită și 50% reducere la orice program.
Dieta pentru susţinerea fertilităţii
Prin umare, alimentaţia influenţează starea de sănătate şi, implicit, fertilitatea. Iată care sunt principiile unei diete profertilitate pe care să le urmezi dacă îți dorești un copil:
Evită toxinele de orice fel
Fie că vorbim despre noxe, pesticide, insecticide, plumb, mercur sau toxine din alimente.
Toxinele pe care le aduci în corp prin alimentaţie îţi influenţează sănătatea şi fertilitatea. Mai mult, fast-food-ul sau alimentele procesate, cum ar fi mezelurile, pot fi chiar cancerigene. Cea mai sigură variantă este să îți prepari mâncarea acasă ori să alegi surse în care ai încredere.
O variantă pe care ți-o recomand cu căldură este ELA BISTRO, restaurantul pe care l-am înființat împreună cu soțul meu tocmai din dorința de a veni în sprijinul oamenilor care vor să mănânce sănătos. La ELA BISTRO nu folosim aditivi alimentari, sosuri semipreparate sau zahăr și nu prăjim alimentele. Totul este gătit proaspăt, din ingrediente naturale, fără exces de sare și ulei.
Mănâncă cel puțin 5 porții de legume și fructe
Cât mai multe legume şi fructe cât mai colorate. Chiar dacă nu urmezi o dietă vegetariană sau vegană, alimentaţia trebuie să fie alcătuită dintr-un procent mare, cel putin 50%, din alimente de provenienţă vegetală (legume, fructe, leguminoase, nuci, semințe de calitate).
Atenție să nu exagerezi însă cu fructele! Ele sunt considerate desert și este bine să le consumăm ca atare și până în ora 18.00.
Păstrează o greutate optimă
Obezitatea poate inhiba ovulaţia şi poate crea un haos la nivelul hormonilor. În plus, obezitatea măreşte riscul apariţiei unor probleme de sănătate precum diabetul, bolile de inimă şi tensiunea arterială ridicată, care au, la rândul lor, un impact negativ demonstrat asupra fertilităţii.
Nici greutatea prea mică nu este o soluție atunci când vorbim de fertilitate. Lipsa țesutului adipos în limite normale duce la deficit de estrogen.
Vorbim de greutate în afara limitelor normale atunci când indicele de masă corporală (IMC) este mai mare de 30 kg/m2 sau mai mic de 18 kg/m2.
Înlocuiește grăsimile rele cu grăsimi de calitate
Există grăsimi de 3 feluri: bune, rele și foarte rele. Cele foarte rele sunt grăsimile trans, cele folosite în industria alimentară: de la cofetărie, patiserie, înghețată până la margarină și produsele procesate.
Grăsimile rele sunt solide la temperatura camerei și sunt în general cele de origine animală: seul, grăsimea de porc, șoriciul, pielea de pui/curcan etc. Tot în această categorie intră și uleiul de cocos și cel de palmier, chiar dacă sunt grăsimi vegetale.
Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Harvard School of Public Health a arătat că dacă doar 2% din aportul de calorii vine din grăsimi trans, riscul de infertilitate creşte cu 70%. Ce înseamnă 2%? Cam una - două gogoşi sau o porţie mare de cartofi prăjiţi.
Grăsimile bune sunt cele nesaturate: PUFA (polinesaturate) și mononesaturate. Cele mai bune dintre ele sunt cele pe care le găsim în somon, avocado, măsline și ulei de măsline, în nuci, alune, migdale.
Atenție însă la cantitate! Deși sunt grăsimi bune, consumate în exces pot dezechilibra balanța greutății. Consumă-le cu prudență, dar nu le ocoli. Pentru o dietă care să susțină fertilitatea, grăsimile nu trebuie să scadă sub 25%-30% din necesarul zilnic de calorii.
Dormi suficient şi evită stresul
Somnul este unul dintre cele mai puternice instrumente de vindecare pe care le avem la dispoziţie. Dacă stresul este ridicat, este foarte probabil să nu adormi sau să dormi prost şi, la fel de bine, poţi să nu ovulezi. Așa că încearcă să dormi cel puțin 7 ore pe noapte și învață să te relaxezi.
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!