Lifestyle

Ce înseamnă pentru un copil kilogramele în plus

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Suntem tot timpul în căutare de soluţii şi diete perfecte care să ne asigure silueta mult dorită şi o stare de sănătate excepţională. Urmărim în online sau la televizor nutriţionişti care ne învaţă nu doar cum să mâncăm sănătos, dar şi cum să ne stabilim mesele în funcţie de programul nostru, de cele mai multe ori haotic. Totul este despre noi, adulţii, dar ce facem cu copiii noştri, cum putem să controlăm ce sau cât mănâncă dacă noi suntem mereu absorbiţi de problemele de la serviciu şi de rutina personală.

Nu de puţine ori am văzut sau întâlnit părinţi care aveau siluete perfecte în timp ce copiii lor erau în prag de obezitate. În goana după succes profesional şi personal, mulţi părinţi, din păcate, pun nevoile emoţionale şi alimentare ale copilului pe ultimul loc sau poate nici nu conştientizează ce înseamnă pentru un copil kilogramele în plus.

Dincolo de letargie, demotivare şi lipsă de încredere pe care le resimte din când în când, deşi nu înţelege de ce, kilogramele în plus aduc cu sine şi probleme de sănătate. Ca să nu mai vorbesc şi de consecinţele de ordin estetic, bullyingul pe care, poate, îl trăiește la şcoală şi excluderea de la diverse activităţi din partea colegilor.

Dacă pe copil nu îl interesează prea mult aceste aspecte sau încearcă să nu se lase afectat, pentru el contând mai mult gustul decât aspectul fizic, pe tine, ca părinte, ar trebui să te îngrijoreze și să te mobilizeze să schimbi situaţia.

Nu mai creşte copii „graşi şi frumoşi”

În mod alarmant, în România, mai bine de 25% dintre copiii cu vârste între 0 şi 19 ani, adică 1,1 milioane din totalul copiilor din ţară, pot fi consideraţi graşi. Chiar şi aşa, obezitatea copilului poate fi prevenită, în funcţie de vârstă.

Ca să îţi faci o idee, îţi spun că mai bine de jumătate dintre copiii cu kilograme în plus au probleme cu greutatea de la 2 ani, iar 1 din 6 copii este supraponderal sau obez la doar 6 ani.

Deci cu cât eşti mai atent la copil, cu atât poţi lua mai repede măsuri, ca să reușești să îl aduci la o greutate normală.

Principala cauză a obezităţii în rândul copiilor este discrepanţa dintre numărul de calorii consumate şi numărul de calorii arse într-o zi prin activitate. Copiii cu kilograme în plus au tendinţa să mănânce mai multe alimente bogate în grăsimi, în special junk-food, şi multe dulciuri şi sunt preocupaţi de activităţi mai sedentare, jocuri pe calculator, pe tabletă sau pe telefon etc. care contribuie în egală măsură la problemele lor de greutate.

Îngrijorător este că mulţi părinţi sunt mândri de colăceii de grăsime ai copiilor lor, iar rudele sau prietenii îi încurajează cu mitul total greşit: „Lasă că dacă e gras e şi frumos!”.

Nu mai oferi recompense de tip fast-food

În multe familii moderne mâncarea de tip fast-food este oferită ca recompensă micuţilor, ba chiar e o modalitate de răsfăţ pentru că a fost ascultător, a luat note bune etc. Lucru total greşit, căci în loc să investim în bucuria lor investim în deteriorarea stării de sănătate, iar preţul plătit e mult mai mare. Şi nici măcar nu îl plătim noi, ci copiii noştri.

Mii de părinţi înlocuiesc în ultima vreme şi activităţile în familie cu ieşitul în mall şi consumul de fast-food, iar copiii asociază greşit ideea de bucurie de a petrece timp în familie. Aşadar, obiceiurile nesănătoase sunt cumva insuflate de părinţi, deci revine în sarcina părinţilor să corecteze lucrurile.

Fă o schimbare! Ia atitudine!

Stabileşte gravitatea problemei de greutate

Indicele de masă corporală (IMC) este raportul dintre greutate și înălțime, iar formula de calcul este simplă: greutatea în kilograme împărțită la înălțimea la pătrat. Deci o poți calcula la tine acasă.

De exemplu, un băiat cu greutatea de 55 kg și 1,65 m are un IMC de 55 : (1,65 x 1,65) = 55 : 2,7225 = 20,2, adică un IMC normal. Un IMC cuprins între 25 și 39,9 indică un copil obez sau supraponderal, iar un IMC mai mare de 40 relevă obezitate morbidă, caz în care copilul riscă apariția unor boli precum diabet, boli de inimă sau hipertensiune.

Un copil este considerat supraponderal când depășește cu 10% greutatea ideală și este considerat obez când depășește cu 20% greutatea ideală.

Stabileşte cauzele problemei

După ce ai constatat că ceva nu este în regulă, ai făcut măsurătorile propriu-zise și ai luat la cunoștință gravitatea problemei, următorul pas este să mergi la medic. Greutatea mare a unui copil poate fi consecința unor probleme endocrinologice sau altor probleme medicale.

Cere ajutor

Dacă nu ştii cum să impui copilului un regim de viaţă sănătos şi cum să faci să accepte, fără să îi pui sănătatea psihică şi fizică în pericol consultă un specialist în domeniu.

La Ela Clinic avem pachetul Junior, un program de educație nutrițională și psihonutriție complet ce se adresează copiilor începând cu vârsta de 8 ani și adolescenților care au nevoie să învețe bazele unui stil de viață sănătos.

Dacă observi că în prezent copilul tău se confruntă cu mâncat dezorganizat, mâncat emoțional sau apetit alimentar exagerat, bullying la școală din pricina kilogramelor în plus, demotivare și letargie, lipsă de încredere şi lipsă de comunicare, lipsă de energie și bucurie, atunci Junior te sprijină pe tine ca părinte să înțelegi nevoile copilului și să îi poți fi alături în transformarea stilului de viață. În același timp oferă tot sprijinul necesar copilului sau adolescentului pentru a ajunge la obiectivele propuse atât fizic, cât și mental.

Şi spun că îţi este de mare ajutor pentru că este cel mai complex program de psihoeducație pentru gestionarea mâncatului emoțional în care copilul tău va beneficia de susținere emoțională pentru creșterea încrederii în sine, creșterea motivației și acceptarea schimbărilor pe care are nevoie să le facă.

Ajută-ți copilul să mănânce sănătos, ca să crească frumos!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.